GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državne subvencije podižu cijene stanova

Državne subvencije podižu cijene stanova
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.09.2018 / 09:09
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Krenula je druga »tura« predaje zahtjeva za subvencioniranje stambenog kredita, u kojoj će država ovaj put kupcima novih ili starih stanova ili kuća, odnosno onima koji se kreditom odluče na gradnju kuće, plaćati od 30 do 51 posto iznosa mjesečnog anuiteta. 

Nekoliko je banaka jučer ujutro, uz prisutsvo ministra graditeljstva Predraga Štromara, u APN-u predalo prve, ranije prikupljenje zahtjeve svojih klijenata za subvencijom, a resorni ministar očekuje da će odaziv građana biti jednak prošlogodišnjem, kad je, jesenas, uz subvenciju kupljeno 2.230 nekretnina.

– Dolaze sretni dani za više od 2.000 sretnih obitelji koje će predati svoje zahtjeve i, ukoliko su oni kompletirani, dobiti subvenciju te osigurati svoj novi dom, kazao je jučer Štromar, podsjećajući kako je izmjenama zakona trajanje subvencioniranja produženo sa četiri na pet godina.

Za razliku od prošle godine, kad su svima odobrene jednake subvencije u iznosu od polovice rate kredita, iznos subvencije sad će ovisiti o indeksu razvijenosti općine odnosno grada u kojem se nekretnina kupuje ili gradi. U najnerazvijenijim jedinicama lokalne samouprave ona će iznositi najviše, 51 posto mjesečnog anuiteta, odnosno 30 posto, koliko će moći dobiti kupci nekretnina u općinama i gradovima s najvišim indeksom razvijenosti. To znači da će, primjerice, u Rijeci ili Opatiji, na Krku ili u Zagrebu subvencija iznositi 30 posto, a u goranskim mjestima od 36, do najviše 42 posto. Najveći poticaj od 51 posto anuiteta dobivat će, primjerice, kupac nekretnine u Glini ili Zagvozdu, a u Skradinu, primjerice, 48 posto, piše Novi list.

Na pitanje je li pravično da obitelj koja kupuje ili gradi nekretninu u, primjerice, malom i nerazvijenom Mrkoplju u Gorskom kotaru dobije subvenciju od 42 posto, a u turistički razvijenom Skradinu 48 posto, Štromar odgovara kako je »svatko tko dobije subvenciju dobitnik«. Država će mu, kaže, pomagati s velikim iznosom, od minimalno 30 posto rate kredita. Ako je postotak subvencije sad i manji nego prošle godine, kaže, situacija je i dalje bolja jer se subvencioniranje produljuje sa četiri na pet godina, što će u konačnici značiti veću pomoć. 

– Indeks razvijenosti je službeni pokazatelj kojeg je donijela Vlada na temelju raznih pokazatelja – od proračuna, podataka o iseljavanju, demografskih mjera. To je jedini zakonski važeći model kroz koji možemo pomoći daljnjem razvoju nerazvijenijih krajeva, zaključuje Štromar.

Struka je dosad već upozoravala da su subvencije uzrokovale poskupljenje stanova na tržištu. 

– Subvencije su bile direktni okidač za poskupljenje cijena stanova, kaže i sad Boro Vujović iz Opereta nekretnina u Zagrebu.

Dodaje kako se prošle godine u kratkom vremenu javio velik broj kupaca koji su željeli iskoristiti priliku za subvencioniranje kredita, nisu imali vremena pregovarati o cijeni pa su prihvaćali ponuđeno.

– Tako je postizana veća cijena od tržišne, što je onda ponukalo i druge prodavatelje da stave takvu cijenu, makar je tržišna vrijednost manja, napominje Vujović.

 I politički tajnik Mosta Nikola Grmoja ocijenio je nedavno kako je subvencioniranje kredita dovelo do rasta cijene nekretnina, koje su na tržištu ostale i nakon dodjele subvencija. Na pitanje novinara da komentira kritike, Štromar je nedavno odgovorio kako je rast cijena nekretnina normalna pojava kod rasta BDP-a i plaća.

Tagovi: cijene stanova, cijene nekretnina, Predrag Štromar, Boro Vujović, tržište nekretnina, subvencije za stambene kredite
PROČITAJ I OVO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
ENORMNO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
PARIZ - Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.
Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
Ikea u Beogradu gradi retail park
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ROKOVI
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno savjetovanje u petak je uputilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se između ostalog utvrđuje novi rok, do 31. prosinca 2023. godine, u kojem APN objavljuje javne pozive za subvencije.
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
PROMJENE
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
MADRID - Nakon što je strogo španjolsko zatvaranje uzrokovano pandemijom zarobilo mnoge u skučenim gradskim stanovima, građevinari i arhitekti primjećuju rast potražnja za izdvojenim domovima s više prostora, boljom kvalitetom zraka i većom sigurnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE