GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dodijeljena koncesija za pomorsko dobro u uvali Žnjan

Dodijeljena koncesija za pomorsko dobro u uvali Žnjan
ŽNJAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2021 / 14:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o davanju 40-godišnje koncesije trgovačkom društvu Žnjan u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja plaže u uvali Žnjan u Splitu, a ovlaštenik koncesije dužan je u to pomorsko dobro sveukupno uložiti 225,6 milijuna kuna.

Ukupna površina pomorskog dobra koja se daje u koncesiju je 218.322 četvorna metra (m2), a vrijeme koncesije počinje se računati od dana sklapanja ugovora o koncesiji, za što je ispred Vlade ovlašten ministar mora, prometa i infrastrukture.

Na temelju obavijesti Vlade od 14. siječnja ove godine, za koncesiju na Žnjanu su pristigle tri ponude, pri čemu jedina koja je ocijenjena prihvatljivom je bila ona društva Žnjan, kojem je osnivač Grad Split.

Kako je izvijestio resorni ministar Oleg Butković, visina ponuđenog iznosa stalnog dijela naknade za koncesiju iznosi pet kuna po m2 zauzete ukupne površine pomorskog dobra godišnje, odnosno 1,09 milijuna kuna godišnje, s time da će se stalni dio koncesijske naknade nakon desete godine povećavati svakih pet godina za 0,50 kuna po m2, što za cjelokupno vrijeme trajanja koncesije iznosi ukupno 54,6 milijuna kuna.

Ponuđeni iznos promjenjivog dijela naknade iznosi 3,3 posto prihoda, s time da će promjenjivi dio koncesijske naknade nakon desete godine iznositi pet posto prihoda ostvarenog na koncesioniranom pomorskom dobru, što će u apsolutnom iznosu, prema prikazanim ukupnim prihodima iz studije gospodarske opravdanosti, za vrijeme trajanja koncesije iznositi 34,4 milijuna kuna.

Ovlaštenik koncesije dužan je u pomorsko dobro koje se daje u koncesiju uložiti sveukupno 225,6 milijuna kuna, od čega 2,45 milijuna kuna mora uložiti u zaštitu okoliša koncesijskog područja, napisano je u odluci Vlade.

"Očekujemo da će stavljanje ovog dijela pomorskog dobra u gospodarsku funkciju povećati prihode državnog proračuna te proračuna jedinica lokalne i područne samouprave, osigurati dodatno zapošljavanje stalnih i sezonskih radnika te povećati kvalitetu ponude i usluge turistima i lokalnom stanovništvu", rekao je Butković.

Plenković: Oko ove točke je "gunđao" i gradonačelnik Splita

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je izjavio da je oko ove točke "gunđao" i gradonačelnik Splita, no i apostrofirao da Vlada ima svoje procedure i donosi odluke u skladu s procedurama i zakonom.

Pritom je ustvrdio i da je ovo zapravo postignuće bivšeg splitskog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, jer je "ovo sve Grad Split pripremio prije izbora u svibnju".

"Da i to javnost zna, s obzirom na ova 'gunđala'", poručio je predsjednik Vlade, istaknuvši i da se iz svega može zaključiti da Vlada radi dobro za Split.

Butković je potvrdio da je postupak davanja koncesije počeo za mandata HDZ-ovog gradonačelnika Krstulovića Opare, a na premijerovo pitanje je li bilo nekog "usporavanja" kod ove odluke, ministar je odgovorio niječno.

Objasnio je da je međuresorno povjerenstvo ocjenjivalo pristigle ponude, nakon toga se krenulo u postupak traženja mišljenja ostalih ministarstava, a po njihovom pridobivanju rješenje je upućeno prema Vladi.

Od trenutka njegova pristizanja u Vladu nije prošlo više od deset dana do uvrštenja na sjednicu, napomenuo je Butković, apostrofiravši da je posao odrađen kvalitetno i da je ova odluka zaista dobra za Split.

Naime, splitski gradonačelnik Ivica Puljak nedavno je, govoreći o odobravanju koncesije na Žnjanu, pozvao premijera Plenkovića da "prestane blokirati razvoj grada Splita".

"Pozivam premijera Plenkovića da riješi problem koncesije, da napokon odluči tko će dobiti koncesiju, da se taj problem zaista može realizirati. Ja se nadam da će tu tvrtku dobiti tvrtka Žnjan d.o.o. koja je tvrtka Grada Splita i da ćemo početi realizirati taj projekt”, istaknuo je nedavno Puljak za N1, dodajući da je već krajnje vrijeme da se to realizira jer se "kasni gotovo šest mjeseci".

Tagovi: uvala Žnjan, Žnjan, Andrej Plenković, Andro Krstulović Opara, Ivica Puljak
PROČITAJ I OVO
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
PRODAJA
Hotel Jugoslavija prodan za 27 milijuna eura
BEOGRAD - Hotel Jugoslavija prodan je u petak na dražbi po početnoj cijeni od 3.176.997.271 dinar, što je nešto više od 27 milijuna eura. Kupac je MV Investment u vlasništvu Millennium tima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE