GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Digitalizacija nije riješila kaos u zemljišnim knjigama

Digitalizacija nije riješila kaos u zemljišnim knjigama
KAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2022 / 10:21
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Hrvatski katastar dugo je bio kočničar gradnje i investicija, a skrivao bespravnu gradnju. Tvrdilo se da će s digitalizacijom nestati svi problemi sa zemljištem, no to se nije dogodilo, piše u nedjelju Večernji list.

Puno se pričalo o digitalizaciji katastra, pa i tvrdilo da će time svi problemi sa zemljištima biti riješeni. Jer, eto, to traži Europska unija, oni znaju, a mi to trebamo. I to je točno, ali nije točno da digitalizacijom zemljišnih knjiga prestaju svi problemi.

Dapače, oni su isti kao i prije i ovise o različitim razinama lokalne i državne vlasti, odnosno poštivanju prostornih planova. To se ne postiže digitalizacijom, već pomnim snimanjem stanja na terenu. A to rade geodeti. S njima zapravo svaki građevinski ili infrastrukturni projekt počinje i završava.

Na nedavnom 15. simpoziju Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije jasno su artikulirani problemi ove tehnički i tehnološki inače vrlo napredne struke čiji je rad temelj uređene zemlje, kako glasi egida digitalizacije zemljišnih knjiga u Hrvatskoj.

Prije svega to je sve veći nedostatak kadrova zbog sličnih razloga kao i u drugim sektorima, a to su inflacija i prosjek plaća.

Kaos u određivanju vodnoog i pomorskog dobra, kao i zabrana parcelizacija poljoprivrednog zemljišta koče investicije, prodaju zemljišta i prihode države, a vode ka devastaciji prostora.

Loše evidencije o vodnom i pomorskom dobru, vodnim i pomorskim građevinama utječu na cijeli niz procesa koji se odvijaju u prostoru, a potiču bespravnu gradnju. Parcelacija je nužan korak u rješavanju imovinskopravnih odnosa, a izmjena zakona sve znatno otežava i produljuje postupke, piše novinar Večernjeg lista Zoran Vitas.

Tagovi: katastar, zemljišne knjige, digitalizacija
PROČITAJ I OVO
Jakovčić kupio zgradu stare zadruge u Završju
SHOPPING
Jakovčić kupio zgradu stare zadruge u Završju
PULA - Bivši istarski župan i sadašnji županijski vijećnik, a ujedno i počasni predsjednik IDS-a Ivan Jakovičić, jučer je potvrdio neslužbene informacije o njegovoj novoj nekretninskoj akviziciji.
Do kraja godine ponuda rješenja za zgradu Dalmacijavina
OČEKIVANJA
Do kraja godine ponuda rješenja za zgradu Dalmacijavina
SPLIT - Zgrada Dalmacijavina trebala bi biti obuhvaćena rješenjima u sklopu projekta Istočne obale, izvijestili su iz splitske gradske uprave, a iz Lučke uprave da je procijenjena vrijednost planiranog davanja dijela obale, na kojem je i zgrada, na koncesiju od 40 godina 1,1 milijardu kuna.
Paladina: Državna imovina prodavat će se na online platformi
NAJAVE
Paladina: Državna imovina prodavat će se na online platformi

ZAGREB - Ministar državne imovine Ivan Paladina izjavio je u petak da je u završnoj fazi nabava sustava za digitalizaciju državne imovine, a realizacija tog projekta očekuje se u sljedećoj godini kada će sva imovina početi prodavati putem online platforme.

Evo tko je za popriličan iznos kupio državnu vilu u Nazorovoj
ENORMNO
Evo tko je za popriličan iznos kupio državnu vilu u Nazorovoj
ZAGREB - Početna cijena bila je sedam milijuna kuna, a na koncu je prodana za milijun i pol kuna više.
U rujnu obujam građevinskih radova 1,6 posto veći nego lani
RAST
U rujnu obujam građevinskih radova 1,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u rujnu je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 3,8 posto nego u istom mjesecu prošle godine i za 1,6 posto veći u odnosu na kolovoz ove godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE