GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura

Desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera koštat će tri milijarde eura
IZMJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2021 / 09:41
Autor: SEEbiz / jutarnji.hr
ZAGREB - Više od tri milijarde kuna stajat će desetogodišnji projekt novih katastarskih izmjera oko 600 tisuća hektara građevinskog zemljišta diljem Hrvatske, a trenutačno je samo 20-ak tvrtki u nas ovlašteno za taj posao, piše u nedjelju Jutarnji list.

Zapravo bi se moglo reći da se radi o poslu desetljeća za ovlaštene geodetske tvrtke, skupljem čak i od Pelješkog mosta, koji bi trebao početi 1. studenoga ove godine, navodi dnevnik.

Provedbu projekta u ime Vlade predvodi ministar graditeljstva Darko Horvat, kojeg javnost proziva zbog spore obnove nakon potresa, a uz njega će se tom tematikom baviti i državni tajnici Dunja Magaš, Željko Uhlir i Sanja Bošnjak te glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek.

O njemu je Jutarnji list već pisao u ožujku ove godine jer se njime bavilo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Državna geodetska uprava je i nakon toga nastavila poslovati sa zagrebačkom tvrtkom Geosoft, iako je Šanteka Povjerenstvo još 2019. godine kaznilo upravo zbog angažmana te tvrtke na čijem je čelu njegov vjenčani kum.

Tada, 2017., radilo se o poslovima vrijednima 54 tisuće kuna bez PDV-a, 190 tisuća kuna, pa opet 190 tisuća kuna te 55 tisuća kuna. Upravu to nije spriječilo da opet u svibnju 2020. godine sklopi novi ugovor s tvrtkom Geosoft, ali je tada odluku o odabiru donio zamjenik glavnog ravnatelja.

Sada će Državna geodetska uprava biti nositelj jednog od financijski "najtežih" projekta, iako unutar same Uprave očito postoje razni problemi.

Jutarnji list navodi da je dosad primio niz anonimnih dopisa o navodnim lošim odnosima unutar same Uprave, a i samo Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa imalo je nekoliko predmeta na temu glavnog ravnatelja Šanteka, ali nisu utvrdili problem, osim u spomenutom slučaju.

U tim anonimnim prijavama spominju se sumnje na izuzetno loše međuljudske odnose unutar Uprave, navodni mobbing, pa i razna druga navodna neprimjerena ponašanja nadređenih spram zaposlenika, donosi Jutarnji list.

Tagovi: katastarske izmjere, Dunja Magaš, Željko Uhlir, Sanja Bošnjak, Državna geodetska uprava, Darko Horvat, Damir Šantek
PROČITAJ I OVO
Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
PROJEKTI
Pokreće se program za poboljšanje upravljanja nekretninama u vlasništvu RH
ZAGREB - Hrvatska pokreće program za poboljšanje upravljanja nekretninama u državnom vlasništvu, koji je podržan od strane Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i EU-a, izvijestili su u ponedjeljak iz EBRD-a.
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
RADOVI
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi za 9,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
AKVIZICIJE
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
BEOGRAD – Kompanija MPC Properties, regionalni lider u izgradnji i upravljanju nekretninama, objavila je da je kupila beogradski Delta City shopping centar
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE