GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvećih zemljoposjednika drži 7% poljoprivrednog zemljišta

Deset najvećih zemljoposjednika drži 7% poljoprivrednog zemljišta
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2018 / 10:22
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Deset najvećih hrvatskih zemljoposjednika u lanjskoj je godini držalo oko 7% ukupne poljoprivredne zemlje u sustavu potpora. Svi su, naravno, trgovačka društva od kojih i dalje prednjači Agrokorovo Belje.

Samo na račun 20,5 tisuća hektara, od kojih je svega 228 ha privatne, a ostatak državne zemlje u koncesiji, Belje je u proizvodnoj 2017. dobilo oko 75,7 milijuna kuna, Novi agrar Marka Pipunića s oko 9000 hektara i 31 mil. kuna, dok je treći PP Orahovica Stipe Matića, vlasnika M SAN grupe, sa 17,9 tisuća hektara i 7,5 milijuna kuna državnih dotacija, piše Večernji list.

U top 10 su i Agrokorov Vupik i PIK Vinkovci s oko 12.000 hektara zemlje i 37,5 milijuna kuna potpora zajedno, još jedna Pipunićeva perjanica - PPK Valpovo s oko 5,5 tisuća ha i 15,1 mil. kuna potpora, a na ljestvici najbogatijih poljoprivrednom zemljom su i Kutjevo Envera Moralića s oko 17,2 mil. kuna potpora i 6000 ha zemlje, a nisu siromasi ni zadnja tri - Poljoprivredno-prehrambeni kompleks, Agro-Tovarnik i Real Beef s 2000-2600 ha zemlje i između 403.000 i 5,7 mil. kuna potpora.

No prođe li prijedlog Europske komisije o novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU 2021.-2027., kojim bi se umanjila prava europskih poljoprivrednika, sadašnji višemilijunski iznosi bili bi drastično umanjeni - do najviše 100.000 eura potpora po gospodarstvu. Višegodišnjim financijskim okvirom EU sredstva iz ZPP-a umanjila bi se, naime, za oko 5% u odnosu na dosadašnje sedmogodišnje razdoblje, zbog čega RH, prema prijedlogu, čeka smanjenje sredstava za izravna plaćanja za 4, a mjera ruralnog razvoja za čak 15%.

Proizvođač koji danas, primjerice, dobiva milijun ili dva eura potpora godišnje, nakon reformi ZPP-a i modelu progresivnoga smanjenja potpora dobio bi manje od 100.000 eura - kazao je nedavno Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Slijedi razdoblje pregovora tijekom kojih će resorne institucije poput HGK i Ministarstva poljoprivrede do 2020. nastojati ispregovarati bolje uvjete po novom ZPP-u. Traže primjenu dosadašnjeg modela umanjenja primitaka od izravnih plaćanja - minimalno 5% za primitke iznad 150.000 eura, jer, prema ocjeni HGK, prijedlog EK preradikalan je za Hrvatsku i dodatno bi ugrozio dohodak srednjih i većih poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatska je za proizvodnu 2017. isplatila ukupno 3,4 milijarde kuna poljoprivrednicima, od čeka 2,67 mlrd. za izravna plaćanja. Od 103.000 poljoprivrednika u sustavu potpora, 154 korisnika izravnih plaćanja prima potporu veću od 800.000 kuna. Od oko 100.000 hektara pod pašnjacima, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, najviše ih ima Real Beef Claudea Jambrušića - 1,8 tisuća ha, BZ Planina, Ivica Čubelić, Bio Lika i Krešimir Knežević, od kojih su neki u kooperaciji s Real Beefom 1000-1500 ha.

Tagovi: poljoprivredno zemljište, Agrokor, Belje, Marko Pipunić, PP Orahovica, Novi agrar, Kutjevo, Enver Moralić
PROČITAJ I OVO
Zagreb: Na tržištu nedostaje kvalitetnih nekretnina
DEFICIT
Zagreb: Na tržištu nedostaje kvalitetnih nekretnina
ZAGREB - Danas se više traži novogradnja, posebno u „sigurnijim“ dijelovima grada, a kuće, posebno one s okućnicom, također dobivaju na važnosti.
Prodaje se centar sela Brezna, sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom
SELO NA PRODAJU
Prodaje se centar sela Brezna, sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom
BEOGRAD - Ako kojim slučajem imate malo novca na računu možete za male pare da kupite glavni trg u selu Brezna, i to sve zajedno sa Domom kulture, poštom i mesnom zajednicom.
Živnulo tržište nekretnina u Zagrebu, novi stanovi uglavnom razgrabljeni
ŽIVOST
Živnulo tržište nekretnina u Zagrebu, novi stanovi uglavnom razgrabljeni
ZAGREB - Prosječna cijena traženih stanova trenutačno se u Zagrebu kreće oko 2120 eura po kvadratu, a kuća 1333 eura.
Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra
TENDERI
Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra
BEOGRAD - "Delta Holding nije učestvovao na ponovljenom tenderu za kupovinu Sava Centra, koji je istekao danas. Ponuđena cena od 21,9 miliona evra i ulaganje od 60 miliona evra, koje naši konsultanti smatraju neophodnim, čine ovu investiciju neisplativom u razumnom roku".
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE