GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deset najvećih zemljoposjednika drži 7% poljoprivrednog zemljišta

Deset najvećih zemljoposjednika drži 7% poljoprivrednog zemljišta
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.11.2018 / 10:22
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Deset najvećih hrvatskih zemljoposjednika u lanjskoj je godini držalo oko 7% ukupne poljoprivredne zemlje u sustavu potpora. Svi su, naravno, trgovačka društva od kojih i dalje prednjači Agrokorovo Belje.

Samo na račun 20,5 tisuća hektara, od kojih je svega 228 ha privatne, a ostatak državne zemlje u koncesiji, Belje je u proizvodnoj 2017. dobilo oko 75,7 milijuna kuna, Novi agrar Marka Pipunića s oko 9000 hektara i 31 mil. kuna, dok je treći PP Orahovica Stipe Matića, vlasnika M SAN grupe, sa 17,9 tisuća hektara i 7,5 milijuna kuna državnih dotacija, piše Večernji list.

U top 10 su i Agrokorov Vupik i PIK Vinkovci s oko 12.000 hektara zemlje i 37,5 milijuna kuna potpora zajedno, još jedna Pipunićeva perjanica - PPK Valpovo s oko 5,5 tisuća ha i 15,1 mil. kuna potpora, a na ljestvici najbogatijih poljoprivrednom zemljom su i Kutjevo Envera Moralića s oko 17,2 mil. kuna potpora i 6000 ha zemlje, a nisu siromasi ni zadnja tri - Poljoprivredno-prehrambeni kompleks, Agro-Tovarnik i Real Beef s 2000-2600 ha zemlje i između 403.000 i 5,7 mil. kuna potpora.

No prođe li prijedlog Europske komisije o novoj zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) EU 2021.-2027., kojim bi se umanjila prava europskih poljoprivrednika, sadašnji višemilijunski iznosi bili bi drastično umanjeni - do najviše 100.000 eura potpora po gospodarstvu. Višegodišnjim financijskim okvirom EU sredstva iz ZPP-a umanjila bi se, naime, za oko 5% u odnosu na dosadašnje sedmogodišnje razdoblje, zbog čega RH, prema prijedlogu, čeka smanjenje sredstava za izravna plaćanja za 4, a mjera ruralnog razvoja za čak 15%.

Proizvođač koji danas, primjerice, dobiva milijun ili dva eura potpora godišnje, nakon reformi ZPP-a i modelu progresivnoga smanjenja potpora dobio bi manje od 100.000 eura - kazao je nedavno Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede. Slijedi razdoblje pregovora tijekom kojih će resorne institucije poput HGK i Ministarstva poljoprivrede do 2020. nastojati ispregovarati bolje uvjete po novom ZPP-u. Traže primjenu dosadašnjeg modela umanjenja primitaka od izravnih plaćanja - minimalno 5% za primitke iznad 150.000 eura, jer, prema ocjeni HGK, prijedlog EK preradikalan je za Hrvatsku i dodatno bi ugrozio dohodak srednjih i većih poljoprivrednih proizvođača.

Hrvatska je za proizvodnu 2017. isplatila ukupno 3,4 milijarde kuna poljoprivrednicima, od čeka 2,67 mlrd. za izravna plaćanja. Od 103.000 poljoprivrednika u sustavu potpora, 154 korisnika izravnih plaćanja prima potporu veću od 800.000 kuna. Od oko 100.000 hektara pod pašnjacima, prema podacima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, najviše ih ima Real Beef Claudea Jambrušića - 1,8 tisuća ha, BZ Planina, Ivica Čubelić, Bio Lika i Krešimir Knežević, od kojih su neki u kooperaciji s Real Beefom 1000-1500 ha.

Tagovi: poljoprivredno zemljište, Agrokor, Belje, Marko Pipunić, PP Orahovica, Novi agrar, Kutjevo, Enver Moralić
PROČITAJ I OVO
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
DVORAC
Hoće li Šaulovec zasjati starim sjajem?
VARAŽDIN - Kad cestom od Varaždina, preko Beretinca krenete put Ivanca, pa skrenete pogled u zagorski breg, zabljesnut će vas vizura kao iz slikovnice. Dvorac Šaulovec, niti nekoliko je stotina udaljen od glavne ceste uzbrdo u šumi, u naselju Črešnjevo.
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA
Kako proveriti da li je nekretnina koju kupujete zaista kvalitetna?
ANALIZA - Ulaganje u nekretninu je velika investicija i zato je izuzetno važno da se pre same kupovine uverimo u njen kvalitet.
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
PRODAJA
Varteks sklopio predugovor o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu
VARAŽDIN - Uprava Varteksa izvijestila je o sklapanju Predugovora o kupoprodaji dijela nekretnine u Varaždinu, Zagrebačka 94.
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
TREND
Federacija BiH: Pala prodaja novih stanova, snižene i cijene
SARAJEVO - U prvom kvartalu opala je prodaja novih stanova u Federaciji BiH, a što se može pripisati i uticaju koronavirusne krize.
Komora inženjera građevinarstva traži detaljne upute za obnovu zgrada nakon potresa
OBNOVA
Komora inženjera građevinarstva traži detaljne upute za obnovu zgrada nakon potresa

ZAGREB - Hrvatska komora inženjera građevinarstva (HKIG) traži od resornog ministarstva detaljna tumačenja i upute vezane uz postupke obnove objekata oštećenih u potresu u razdoblju do donošenja zakona o obnovi, a napravili su i troškovnik za tri načina obnove, od kojih smatraju da je najadekvatniji onaj koji iznosi od 7 do 8 milijardi eura.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE