GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Prema Deloitte Property Indexu, najveći porast cijena nekretnina u Europi zabilježen je u Mađarskoj u posljednjih nekoliko godina, ali taj se trend promijenio prošle godine, a broj transakcija počeo je opadati prvi put u šest godina.

Pariz je bio najskuplji grad po transakcijskim cijenama novih stanova u 2019. godini, a zemlja s najmanje pristupačnim stanovima bila je Češka. Deloitte Property Index može se smatrati jednom od najistaknutijih i najpopularnijih europskih publikacija o nekretninama. Usporedno izvješće analizira čimbenike koji oblikuju tržište stanova i hipoteke te uspoređuje cijene stambenih nekretnina u raznim europskim zemljama i gradovima. Pandemija koronavirusa imala je neupitni utjecaj na tržište stambenih nekretnina diljem Europe. Zbog financijskih problema i smanjenja građevinske aktivnosti, broj započetih i dovršenih stanova značajno je opao, a cijene stanova zabilježile su značajan rast. U deset od 23 ispitane zemlje očekuju stagnaciju na stambenom tržištu u smislu cijena i pad u smislu transakcijske aktivnosti.

Zemlje koje su teško pogođene koronavirusom, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Hrvatske, i države s ionako usporenim tržištima, poput Mađarske, očekuju ubrzani pad razvoja cijena i ukupne tržišne aktivnosti, izvijestio je Világgazdaság.

Prosječna transakcijska cijena novog stana u 2019. godini u 19 od 23 ispitane zemlje pokazale su rast cijena novih stanova. Luksemburg je zauzeo poziciju najskuplje države za kupnju kvadrata novog stana sa 7.145 EUR. Francuska je na drugom mjestu s 4.523 EUR / četvorni metar, slijede Austrija (4.176 EUR / četvorni metar) i Norveška (4.120 EUR / četvorni metar).

S 1.475 EUR / kvadratni metar, Mađarska je bila u drugoj najnižoj kategoriji zajedno sa Srbijom i Portugalom. Deloitte Property Index ukazao je da su Luksemburg, Francuska, Španjolska, Mađarska i Slovačka bile jedine zemlje u kojima je rast cijena premašio 10% u 2019. Što se tiče cijena stanova u gradovima, Pariz je zadržao poziciju najskupljeg grada s 12.863 EUR / kvadratni metar, a niti jedan drugi ispitani grad nije imao cijene veće od 10.000 EUR / kvadratni metar. Tel Aviv je zauzeo drugo mjesto s 9.769 EUR / kvadratni metar, a slijede ga Luxembourg (9.565 EUR / kvadratni metar) i München (8.250 EUR / četvorni metar).

Među srednjoeuropskim gradovima Prag je bio najskuplji u smislu kupnje novog stana s 3.395 EUR / kvadratni metar.

Što se Mađarske tiče, u 2019. bilo je približno 10% manje transakcija nego u 2018., a pad je bio značajniji u gradovima. Jedan od glavnih razloga ovog trenda bilo je uvođenje mađarske državne obveznice Plus (Magyar Állampapír Plusz), čineći prinose na stambenom tržištu manje privlačnim za investitore. Sela su doživjela umjereno veći broj transakcija zbog proširenja mađarskog Programa potpore obiteljskom stanovanju (CSOK).

Tagovi: Deloitte Property Index, Mađarska, Budimpešta, Prag, Pariz, Luxembourg
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
CIJENE
I prošle godine nastavljen rast cijena slovenskih nekretnina
LJUBLJANA - U 2023. na slovenskom tržištu nekretnina drugu godinu zaredom nastavljen je silazni trend kupnje i prodaje stambenih nekretnina, dok su cijene nastavile rasti. Ove godine bi se, prema podacima Geodetske uprave Republike Slovenije, visok rast cijena mogao usporiti, a ponegdje i smanjiti. Nagli veliki pad cijena inače se ne očekuje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE