GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina

Deloitte Property Index: Hlađenje mađarskog tržišta nekretnina
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.09.2020 / 19:10
Autor: SEEbiz
BUDIMPEŠTA - Prema Deloitte Property Indexu, najveći porast cijena nekretnina u Europi zabilježen je u Mađarskoj u posljednjih nekoliko godina, ali taj se trend promijenio prošle godine, a broj transakcija počeo je opadati prvi put u šest godina.

Pariz je bio najskuplji grad po transakcijskim cijenama novih stanova u 2019. godini, a zemlja s najmanje pristupačnim stanovima bila je Češka. Deloitte Property Index može se smatrati jednom od najistaknutijih i najpopularnijih europskih publikacija o nekretninama. Usporedno izvješće analizira čimbenike koji oblikuju tržište stanova i hipoteke te uspoređuje cijene stambenih nekretnina u raznim europskim zemljama i gradovima. Pandemija koronavirusa imala je neupitni utjecaj na tržište stambenih nekretnina diljem Europe. Zbog financijskih problema i smanjenja građevinske aktivnosti, broj započetih i dovršenih stanova značajno je opao, a cijene stanova zabilježile su značajan rast. U deset od 23 ispitane zemlje očekuju stagnaciju na stambenom tržištu u smislu cijena i pad u smislu transakcijske aktivnosti.

Zemlje koje su teško pogođene koronavirusom, poput Ujedinjenog Kraljevstva ili Hrvatske, i države s ionako usporenim tržištima, poput Mađarske, očekuju ubrzani pad razvoja cijena i ukupne tržišne aktivnosti, izvijestio je Világgazdaság.

Prosječna transakcijska cijena novog stana u 2019. godini u 19 od 23 ispitane zemlje pokazale su rast cijena novih stanova. Luksemburg je zauzeo poziciju najskuplje države za kupnju kvadrata novog stana sa 7.145 EUR. Francuska je na drugom mjestu s 4.523 EUR / četvorni metar, slijede Austrija (4.176 EUR / četvorni metar) i Norveška (4.120 EUR / četvorni metar).

S 1.475 EUR / kvadratni metar, Mađarska je bila u drugoj najnižoj kategoriji zajedno sa Srbijom i Portugalom. Deloitte Property Index ukazao je da su Luksemburg, Francuska, Španjolska, Mađarska i Slovačka bile jedine zemlje u kojima je rast cijena premašio 10% u 2019. Što se tiče cijena stanova u gradovima, Pariz je zadržao poziciju najskupljeg grada s 12.863 EUR / kvadratni metar, a niti jedan drugi ispitani grad nije imao cijene veće od 10.000 EUR / kvadratni metar. Tel Aviv je zauzeo drugo mjesto s 9.769 EUR / kvadratni metar, a slijede ga Luxembourg (9.565 EUR / kvadratni metar) i München (8.250 EUR / četvorni metar).

Među srednjoeuropskim gradovima Prag je bio najskuplji u smislu kupnje novog stana s 3.395 EUR / kvadratni metar.

Što se Mađarske tiče, u 2019. bilo je približno 10% manje transakcija nego u 2018., a pad je bio značajniji u gradovima. Jedan od glavnih razloga ovog trenda bilo je uvođenje mađarske državne obveznice Plus (Magyar Állampapír Plusz), čineći prinose na stambenom tržištu manje privlačnim za investitore. Sela su doživjela umjereno veći broj transakcija zbog proširenja mađarskog Programa potpore obiteljskom stanovanju (CSOK).

Tagovi: Deloitte Property Index, Mađarska, Budimpešta, Prag, Pariz, Luxembourg
PROČITAJ I OVO
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ZAGREB - Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama, Christies International Real Estate, proširio je svoje poslovanje na Hrvatsku kroz pridruženo društvo Remington Realty Hrvatska.
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
TREND
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 4,6 posto veći nego u sedmom mjesecu prošle godine, a u odnosu na lipanj manji je za 1,9 posto, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE