GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dalmacija: Sve više iznajmljivača prodaje vile s bazenima jer ne mogu plaćati kredite

Dalmacija: Sve više iznajmljivača prodaje vile s bazenima jer ne mogu plaćati kredite
PONUDA JAČA OD POTRAŽNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 08:41
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
SPLIT - Korona razdoblje koje, izgleda, još nije prestalo, znatno je utjecalo na tržište nekretnina pa se situacija okrenula gotovo preko noći. Barem na području Makarske i u mjestima Rivijere, ponuda je postala veća od potražnje.

Naime, prema riječima Lee Boras, referentice iz agencije "Siniša nekretnine", u posljednje vrijeme u ponudu za prodaju stavljene su brojne vile s bazenima čiji ih vlasnici žele prodati kako bi otplatili kredite koje su digli kod banaka za njihovu izgradnju, a drugi razlog je što se pored takvih vila izgradilo puno stanova tako da gosti ne mogu uživati u miru.

Osim toga, kako kazuje Boras, većina vlasnika vila s bazenima nema drugih prihoda osim iznajmljivanja, a sezona je ionako upitna pa većina soba u vilama zjapi prazna.

- Takve vile s bazenima prodaju se za 500 do 600 tisuća eura, što ovisi o kvadraturi, a uglavnom je riječ o kućama od oko 200 metara kvadratnih. Što se tiče potražnje, na prvom mjestu su i dalje stanovi i to samo oni u zgradama ispod magistrale čija je cijena po kvadratu 1800 do 2000 eura. Kupci žele stan što bliže centru i s pogledom na more i to za otprilike 100 tisuća eura - kazuje Boras za Slobodnu Dalmaciju, dodavši da su na drugom mjestu po pitanju potražnje, stare kuće.

Korona je tako osim povećane ponude, a smanjene potražnje, donijela i pad cijena nekretnina i to za 20 posto, što nam je potvrdio Filip Raffanelli, vlasnik tvrtke Navis nekretnine. Kako kazuje, upita za kupnju stanova kao i dolazaka kupaca bilo je sve do zatvaranja granica, a s druge strane je smanjena potražnja od strane stranih kupaca jer turista nema kao prijašnjih godina.

- Smanjena je i potražnja, a i cijene stanova su smanjene za 15 do 20 posto. Cijene kuća nitko nije smanjivao jer se vlasnici nadaju da će korona kriza ubrzo proći pa kvadrat kuće košta od 1200 do 2000 eura, što ovisi o tome je li kuća kamena. Tako se kuća od 300 do 370 kvadrata može kupiti za 600 tisuća eura - ističe Raffanelli, koji nadodaje da je cijena kvadrata stana smanjena za oko 100 eura, pa se stan od oko 60 kvadrata na Zelenki u novogradnji može kupiti za 1700 do 1750 eura po kvadratu, mada svi kupci traže stan u centru kakvog nema ni u ponudi ni u realnosti.

Kako pojašnjava Raffanelli, dosta su tražena i građevinska zemljišta na predjelu Moča i Veliko Brdo i to po cijeni od 180 do 200 eura za kvadrat.

- Ako vlasnici apartmana koji isključivo žive od iznajmljivanja, počnu prodavati svoje druge nekretnine, to bi moglo rezultirati dodatnim padom cijena - kazao je Raffanelli.

Tagovi: tržište nekretnina, Dalmacija, Filip Raffanelli, Navis nekretnine, vile s bazenima, kuće s bazenima, Lea Boras, siniša nekretnine,
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE