GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu

Crnogorsko tržište nekretnina u velikom padu
OŠTAR PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.02.2021 / 21:39
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA - Crnogorsko tržište nekretnina je od marta prošle godine i pojave koronavirusa u Crnoj Gori u velikom padu, a većina građevinskih investitora i predstavnika agencija za nekretnine tvrdi da ni početkom ove nije došlo do oporavka.

Predstavnici agencija za nekretnine i građevinski investitori kazali su Pobjedi da oporavak tržišta nekretnina zavisi od dinamike imunizacije u Crnoj Gori i najrazvijenijim evropskim zemljama i Rusiji.

Oni smatraju da je na tržište, pored pandemije, negativno uticala i nestabilna politička situacija u Crnoj Gori, u posljednjih pola godine.

Stabilizacija tržišta i rast potražnje mogao bi se, prema njihovim riječima, očekivati krajem ove i početkom naredne godine, ali ne i smanjenje cijena stanova.

Vlasnik podgoričke Zetagradnje, Blagota Radović, naveo je da se situacija na tržištu nekretnina nije popravila ni u prva dva mjeseca ove godine, kao i da je interesovanje i dalje značjano manje nego što je bilo u periodu prije pandemije.

“U odnosu na period prije pandemije, mi smo negdje na 50 do 60 odsto prodaje. Nema značajnih izmjena na tržištu ni na početku ove godine. Može se reći da čak i blago opada interesovanje, tako da je početkom godine prodaja manja pet odsto u odnosu na prošlu godinu”, kazao je Radović.

On očekuje da će se tržište nekretnina i uopšte ekonomija stabilizovati tek naredne godine, kad bi trebalo da se suzbije pandemija.

“Prije stavljanja pod kontrolu koronavirusa sigurno neće doći do stabilizacije tržišta. Tek tada možemo imati neku značajno veću tražnju nekretnina. Ove godine može doći do ublažavanja pandemije, ali to se neće desiti sigurno prije jeseni ili zime”, rekao je Radović.

On je dodao da se cijene nekretnina održavaju uglavnom na istom nivou i da su stabilno niske. Zetragradnja, prema njegovim riječima, ne planira da ih smanjuje.

“Nećemo smanjivati cijene. Možemo da smanjimo investicije, ali da smanjimo cijene, ne sigurno, to nam se ne isplati, a nemamo potrebe da žurimo u očekivanju boljih vremena”, kazao je Radović.

On smatra da je, pored koronavirusa, i politička situacija u Crnoj Gori negativno uticala na tržište nekretnina.

“Svaka politička nesigurnost i nestabilnost utiče na ekonomiju, pa i na naš sektor. Tu nema dileme, to je povezano jedno sa drugim. Ipak, epidemija je najviše uticala na tržište nekretnina “, kazao je Radović.

Građevinski investitor, vlasnik i izvršni direktor podgoričke kompanije “14. septembar”, Mehmed Kolarević, očekuje da bi situacija na tržištu nekretnina mogla da se stabilizuje krajem ove i početkom naredne godine.

“Nakon ljeta i poslije stavljanja pod kontrolu pandemije koronavirusa trebalo bi da dođe do povećanja tražnje i prodaje stanova. Naredne godine će sigurno doći do oporavka tržišta, ali ja očekujem i krajem ove godine”, rekao je Kolarević.

On je naveo da ni u prva dva mjeseca ove godine situacija na tržištu nekretnina nije bolja u odnosu na prošlu godinu.

“Ne može biti bolje kad je svakog dana zaraženo po 500 ljudi, to je haos za Crnu Goru. To se odražava na biznis, na prodaju i na kupovinu, jer narod troši zadnje rezerve onoga što je sklonio“, kazao je Kolarević.

I on smatra da je nestabilna politička situacija, pored pandemije, negativno uticala na tržište. Prema riječima Kolarevića, njegova prodaja je pala žestoko.

“Čak i prije pandemije promet nije bio veliki, odnosno bio je loš. Moja prodaja stanova je pala 80 odsto u odnosu na period prije pandemije, a pošto ja nemam nikakvih obaveza prema bankama, nijesam spustio cijene i promet je vrlo loš”, saopštio je Kolarević.

Direktorica podgoričke agencije Iva nekretnine, Mira Radović, navela je da je situacija na tržištu nekretnina bila malo bolja početkom godine, nakon božićnih praznika, ali da nakon uvođenja novih mjera zbog pogoršane epidemiološke situacije i “zaključavanja” pojedinih opština interesovanje ne postoji.

“Tržište se bilo malo oporavilo krajem januara i početkom februara. Međutim, nakon uvođenja novih mjera zbog pandemije interesovanja nema, telefoni nam ne zazvone, a ja u prethodne dvije-tri sedmice nijesam upalila auto i izašla na teren”, kazala je Radović.

Ona je dodala da u Podgorici i pored slabe tražnje ne dolazi do pada cijena nekretnina.

“Potpuno apsurdno, ali cijene se ne koriguju. Dosta je neprodatih stanova, ali investitori se ne odlučuju za smanjenje cijena. Prema mom mišljenju cijene su u ovoj situaciji nerealne. Do prije dvije ili tri godine je bila naučna fantastika da kupiš nov stan u Podgorici, koji je odmah useljiv, a sad ih ima dosta“, rekla je Radović.

Ona je navela da te cijene kupcima ne odgovaraju, kao i da pored pandemije nestabilna ekonomska i politička situacija utiču na slabo interesovanje.

“Niko nema volju ni da kupuje, ni da rizikuje u ovoj situaciji. Danas 80 odsto klijenata kupuje stan iz kreditnog aranžmana, ali danas niko ne smije da uđe u rizike koji nijesu bezazleni i to je po meni jedan od razloga. Kako ćeš da digneš kredit, a sjutra ti zatvore firmu”, naglasila je Radović.

Tagovi: Crnogorsko tržište nekretnina, Mehmed Kolarević, Mira Radović, Zetagradnja, Blagota Radović, Iva nekretnine
PROČITAJ I OVO
Vareš: Ubrzane dozvole za gradnju saudijskog grada u gradu vrijednog 133 miliona dolara
INVESTICIJE
Vareš: Ubrzane dozvole za gradnju saudijskog grada u gradu vrijednog 133 miliona dolara
VAREŠ - Da je priča o izgradnji "grada u gradu" kod Vareša vrijednog 133 miliona dolara jedan od prioriteta lokalne vlasti potvrđuje i održani sastanak predstavnika investitora Prima Real Estate i načelnika Vareša Zdravka Maroševića.
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
PONUDE
Upravitelj prikuplja ponude za upravnu zgradu Adria Airwaysa
LJUBLJANA - Stečajni upravitelj Adrie Airways, Janez Pustatičnik, objavio je poziv za javno obvezujuće prikupljanje ponuda za upravnu zgradu propalog zračnog prijevoznika s pripadajućim zemljištem.
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
POLJOPRIVREDA
HPK: Komasacija bi potaknula ulaganja, a za nju premalo novca u NPOO-u
ZAGREB - Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) smatra da su poljoprivreda i prerada proizvoda premalo zastupljeni u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti (NPOO), te da se to posebno odnosi na komasaciju koja po njihovoj ocjeni može biti snažan pokretač investicija.
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
HOTELI
Njemačka: Mnoštvo hotela na prodaju
BERLIN - Pandemija je teško pogodila čitav turistički sektor, ali je u hotelskim lancima izazvala pravu katastrofu. Mnogi lanci su prisiljeni već prodavati neke svoje hotele jer je i državna potpora daleko manja od troškova.
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
TRENDOVI
Stranci sve više žele nekretnine u Srbiji
BEOGRAD - Sve više stranaca se odlučuje da kupi nekretninu u Srbiji. Bankari čak daju stambene kredite za nerezidente, ali sa nešto višim kamatama nego za državljane Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE