GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crna Gora: Siva ekonomija preplavila tržište nekretnina

Crna Gora: Siva ekonomija preplavila tržište nekretnina
ANOMALIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.08.2023 / 08:13
Autor: SEEbiz / Mina-business
PODGORICA – U Crnoj Gori postoji 266 registrovanih agencija za posredovanje u prometu nekretninama, ali se tim poslom na nelegalan način bavi i značajan broj građana i stranih državljana, pa se nepokretnosti oglašavaju po portalima ili grupama na društvenim mrežama.

Predsjednik Grupacije za trgovinu nekretninama Veselin Dragaš je, komentarišući probleme u prometu i zakupu nepokretnosti, kazao Vijestima da se nekretnine na društvenim mrežama između ostalog oglašavaju na Fejsbuku, Instagramu i Telegramu.

Grupacija za trgovinu nekretninama formirana je u okviru Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG), a bavi se pružanjem pomoći i podrške kompanijama koje se bave posredovanjem u prometu nepokretnostima.

Dragaš je kazao da vjeruje da će usvajanje Zakona o posredovanju u prometu i zakupu nepokretnosti, koji je trenutno na javnoj raspravi, dati tačan broj registrovanih agencija i agenata pošto se njime predviđa i uvođenje registra, pišu Vijesti.

Taj nacrt zakona je Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma stavilo na javnu raspravu do kraja mjeseca, dok je Grupacija inicirala taj zakonski akt, nakon što je, kako je naveo ovaj Vladin resor, uradila analizu i ukazala na probleme na tržištu.

“Neke firme se legalno bave posredovanjem, ali imaju drugu šifru djelatnosti tako da je i broj onih koji su registrovani za obavljanje djelatnosti agencije za nekretnine, teško odrediti”, kazao je Dragaš.

On je dodao da se prema njihovim istraživanjima, podacima Centralne banke i Monstata procjenjuje da je tokom 2021. u Crnoj Gori naplaćeno najmanje četiri miliona EUR provizija od posredovanja u prometu nekretninama, u gotovini ili preko stranih računa građana čime je budžet države oštećen za preko milion EUR, po osnovu poreza na dodatu vrijednost i dobit.

Dragaš je pojasnio da prilikom kupovine nekretnine, kupac plaća porez na promet nepokretnosti po stopi od tri odsto od vrijednosti nekretnine dok prihodi od poreza na nepokretnosti pripadaju državnom, budžetu opština i Egalizacionom fondu, u srazmjeri 10 – 80 -10 odsto.

On je naveo i da kada kupac postane vlasnik nepokretnosti, plaća godišnji porez na nepokretnosti koji obračunavaju i naplaćuju lokalne samouprave po proporcionalnoj stopi od 0,25 odsto do jedan odsto tržišne vrijednosti.

“Glavni grad je prošle godine po osnovu naplate poreza na nepokretnost ostvario prihod od 12,82 miliona EUR, Budva 18,22 miliona, dok Herceg Novi u toku ove godine očekuje prihode od 8,2 miliona”, kazao je Dragaš.

Dodatno je naveo da opštine ostvaruju značajne prihode po osnovu naknada za uređenje gradskog zemljišta, koja se plaća prilikom dobijanja građevinskih dozvola, te da se na naknade i notarske usluge obračunava PDV i plaća porez na dobit pa rastom tog tržišta raste i obim posla u građevinarstvu.

Među trenutnim problemima na tom tržištu Dragaš je naveo visoko učešće sive ekonomije, nekvalitetnu uslugu i nepostojanjosiguranja od odgovornosti posrednika, nepostojanje potrebne stručne spreme za agente, što se ugovori u praksi rijetko zaključuju i nemaju sve potrebne elemente, obaveze i odgovornosti, što se provizije često isplaćuju u gotovini a ne preko računa.

“U svijetu agent za nekretnine je priznata profesija što kod nas na žalost još nije slučaj”, rekao je Dragaš.

Tagovi: nekretnine, siva ekonomija, Crna Gora
PROČITAJ I OVO
Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000
NOVI NAMETI
Zagreb kreće u naplatu poreza na kuće za odmor, obveznika je više od 50.000

ZAGREB - Umjesto više milijuna eura, u blagajnu grada Zagreba po osnovi poreza na kuće za odmor lani se slilo samo 77 tisuća eura. Dakle, tek petstotinjak ljudi platilo je taj porez, dok su tisuće njih izbjegle porezne škare.

Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ORANICE
Prosječna cijena oranica u 2022. porasla 283 kune po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila je 27.878 kuna za hektar, što je 283 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u četvrtak.
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
STANOVI
U prošloj godini broj završenih stanova porastao za 26,9 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je tijekom 2022. završena gradnja 15.875 stanova, što je 26,9 posto više nego 2021. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
STANOVI
Njemačka vlada dogovorila plan za rješavanje stambene krize
BERLIN - Njemačka vlada postigla je dogovor o mjerama za rješavanje problema nedostatka stambenog prostora. Planom je predviđena veća pomoć obiteljima pri kupnji stana, ali i obustava nekih mjera energetske učinkovitosti.
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE