GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina

Colliers: 700 milijuna eura vrijednih transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.02.2022 / 13:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Volumen investicijskih transakcija na hrvatskom tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. je u odnosu na godinu ranije porastao za 40 posto, na oko 700 milijuna eura, od čega se najviše odnosilo na maloprodaju-trgovačke lance te u hotele, podaci su iz godišnje analize hrvatskog ureda konzultantske tvrtke Colliers International.

Od ukupnog volumena transakcija na tržištu komercijalnih nekretnina, na maloprodaju se odnosilo 40 posto, a tek nešto manje ili 39 posto na hotele, dok je 12 posto vezano za logističko-skladišne nekretnine, a 8 posto za urede.

Usporedba s 2020. pokazuje da su u strukturi ukupnog volumena transakcija u 2021. bili nešto manji udjeli u maloprodaji (2020. je taj udjel bio 45 posto), puno manji u segmentu ureda (2020. udjel od 23 posto), a znatno veći u hotele (u 2020. je udjel bio 22 posto) i nešto malo veći u logistiku (taj je udjel u 2020. bio 10 posto).

U Dalmaciji najviše transakcija, a među investitorima najviše iz UAE i Hrvatske

Promatrano geografski, najjača transakcijska aktivnost na tržištu komercijalnih nekretnina u 2021. bila je u Dalmaciji, s oko 40 posto od ukupnog volumena, zatim u Zagrebu s 25 posto udjela, a ostalo se odnosi na ostale dijelove zemlje.

S obzirom na kapital i investitore, najveći dio ukupnih transakcija na nekretninskom tržištu u 2021. ili 75 posto činio je strani kapital, pri čemu iz Colliersa ističu da je najveća transakcija bila akvizicija grupacije Sunce hoteli (s brendom Bluesun Hotels & Resorts) privatnog ulagača sa sjedištem u UAE i razvojne tvrtke Eagle Hills.

Tako su, po zemljama investitora, oni iz UAE (Ujedinjeni Arapski Emirati) 2021. bili na prvom mjestu, s udjelom u transakcijama na nekretninskom tržištu od 29 posto, a na drugom su mjestu investitori iz Hrvatske s udjelom od 25 posto.

Na trećem su mjestu investitori iz Poljske s udjelom u ukupnim transakcijama od 17 posto, a uz njih, kako kažu iz Colliersa, prilično aktivni na tržištu komercijalnih nekretnina u Hrvatskoj 2021. bili su i investitori iz još nekih zemalja srednje i istočne Europe, pogotovo u sektoru maloprodaje. Tako poljske po udjelima u transakcijama slijede investitori iz Češke s udjelom od 10 posto te Austrije s udjelom od 7 posto.

Kod domaćih investitora naglašavaju da su institucionalni investitori (mirovinski fondovi i osiguravajuća društva) nastavili povećanje alokacija u komercijalne nekretnine te su u 2021. činili gotovo 20 posto ukupnog volumena tržišnih transakcija, s naglaskom na nekoliko uredskih, hotelskih i logističkih investicija.

"Ulazak domaćih institucionalnih investitora na tržište komercijalnih nekretnina je i znak da tržište postaje sve više zrelo i to je i ohrabrujući signal za druge investitore", smatraju u Colliersu, dodajući da na transakcije, ali i prinose na nekretninskom tržištu utječu 'panika' inflacije, niske ili negativne kamatne stope, kao i rastući troškovi izgradnje, koji će, po njima, i odgoditi razvoj nove ponude i proizvoda.

Komentirajući podatke, iz Colliersa napominju i da je 2021. uredska i logistička imovina i dalje bila u fokusu investitora, ali da se većina transakcija odnosila na maloprodaju i hotele, na što je utjecao i određeni oporavak turizma.

Podaci te konzultantske kuće od 2015. do 2021. pokazuju da je u tom razdoblju najviši volumen ukupnih transakcija s komercijalnim nekretninama od gotovo 900 milijuna eura bio u Hrvatskoj 2016. godine, te zatim 2018. oko 800 milijuna eura.

U 2015. taj je volumen iznosio oko 400 milijuna eura, 2017. oko 300 milijuna eura, 2019. gotovo 600 milijuna eura, a 2020. oko 500 milijuna eura, da bi u 2021. porastao na oko 700 milijuna eura.

Tagovi: Colliers, tržište nekretnina, Eagle Hills, komercijalne nekretnine, trgovački lanci
PROČITAJ I OVO
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
RAST
Vrijednost izvršenih građevinskih radova u trećem kvartalu porasla 63,3 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem ovogodišnjem tromjesečju veća je za 63,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi porasla je za 9,6 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
DRŽAVNA IMOVINA
Državne nekretnine: Popunjenost državnih stanova 88 posto, 629 prazno
ZAGREB - Državne nekretnine izvijestile su kako je u trećem kvartalu 2022. godine upravljaju s ukupno 5206 državnih stanova, od kojih je 88 posto popunjeno, a 629 stanova trenutno nemaju korisnike.
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
TRENING
Pad volumena građevinskih radova na kvartalnoj razini
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u rujnu prema kalendarski prilagođenim indeksima nastavio s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (3,8% u odnosu na 1,6% u kolovozu).
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
PROJEKTI
Najveći arhitektonsko-građevinski projekti u regiji u 2022.
ANALIZA - Infrastruktura regije glavna je tema već dugi niz godina zbog ubrzanog razvoja, s obzirom na to, ne čudi što smo svjedoci stalnih najava projekata i njihove realizacije.
Jadranska obala i Hrvatska u središtu su nove djelatnosti CBRE-a
POTEZI
Jadranska obala i Hrvatska u središtu su nove djelatnosti CBRE-a
ZAGREB - CBRE South Eastern Europe (CBRE SEE), vodeća regionalna konzultantska tvrtka za komercijalne nekretnine, pokrenula je novu liniju poslovanja posvećenu kapitalnim ulaganjima u sektoru turističkih nekretnina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE