GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene stanova u Sloveniji počele stagnirati

Cijene stanova u Sloveniji počele stagnirati
STAGNACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.10.2019 / 20:34
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Cijene stambenog prostora u Sloveniji od početka ove godine pokazuju trend smirivanja iako su u prosjeku vrlo visoke, pa kvadrat stana u Ljubljani nije daleko od tri tisuće eura.

Kako je u četvrtak objavila državna geodetska uprava, koja vodi evidenciju poslova vezanih na stambene nekretnine, cijene stanova i kuća u prvoj polovici ove godine pokazale su trend stagnacije iako su i dalje vrlo visoke i skoro na razini onih iz 2008. godine, kad je zbog nekretninskog balona došlo do globalne financijske krize u svijetu.

Prosječna cijena četvornog metra rabljenog stana u Sloveniji u prvoj polovici ove godine iznosila je 1810 eura, što je malo povećanje od 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

No, cijene stanova znatno su više od prosjeka na traženim lokacijama, posebice u Ljubljani, na slovenskoj obali i primjerice na Bledu.Tako je prosječna cijena kvadrata rabljenog stana u Ljubljani početkom godine iznosila 2780 eura, ali je stagnirala u odnosu na lani i vjerojatno dosegla svoj vrhunac.Na području kratke, ali za mnoge atraktivne slovenske obale cijene kvadrata također su vrlo visoke pa izvan Kopra kao središnje urbane morske destinacije dosežu skoro 2700 eura, što je sedam posto više nego lani.

Rast nekretinskih cijena na slovenskoj obali i dalje je vrlo izrazit, osobito u zadnje tri godine.Cijena "novog" stambenog kvadrata u samom Kopru u prvoj je polovici godine prema podacima geodetske uprave iznosila 2440 eura i za 4 posto je premašila lanjsku cijenu.U okolici Ljubljane kvadrat se prodavao po 2180, a u Kranju po 2060 eura, što je otprilike visina dvije prosječne neto plaće.Promet nekretninama u Sloveniji ove je godine u odnosu na lanjsku povećan za dva posto, pa je nekretninama u prvih šest mjeseci bilo sklopljeno skoro 18 tisuća transakcija ukupne visine veće od 1,3 milijarde eura.

Tagovi: Cijene stanova u Sloveniji, tržište nekretnina u Sloveniji
PROČITAJ I OVO
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
TREND
Građevinski radovi porasli 4,2 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u studenome prošle godine bio je 4,2 posto veći nego u istom mjesecu godinu ranije, a u odnosu na listopad zadržao je vrijednost, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE