GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci

Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.

Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72 tisuće kupoprodaja stanova i kuća, a do rujna ove godine oko 50 tisuća. Samo u metropoli bilježi se pad broja transakcija za više od 20-ak posto, piše HRT.

"Imamo sve veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena što je pokazatelj da su tražene cijene previsoke. Mi apeliramo primarno na vlasnike rabljenih stanova da smanje očekivanja jer vidjeli smo pad prometa od 25 posto od početka ove godine", govori Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, no i oni posustaju u kupnji.

"Pad transakcija se odnosi na cijelu Hrvatsku, negdje više, negdje manje. Nijemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci, nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu, ali doći će do korekcija cijena", rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK.


"Kada uspoređujemo kolovoz lani i sada, preko 20 posto smo imali manje zainteresiranih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u ožujku koji je generirao određeni postotak kupaca", rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, no problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta, piše HRT.

"Novogradnju usporava i veliki rast cijena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To bitno opterećuje investiciju, no mislim da su cijene u nekim situacijama ipak pretjerane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije", kaže Ranilović.

Tagovi: nekretnine, cijene stanova, stanovi, stanogradnja, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Cijene stanova u Zagrebu i dalje previsoke, evo zašto
STANOVI
Cijene stanova u Zagrebu i dalje previsoke, evo zašto
ZAGREB - Visoke cijene stambenih kvadrata i rast kamata mijenjaju trendove na tržištu nekretnina. U prvih šest mjeseci ove godine promet vidljivo usporava. U Zagrebu je prodano čak 22% manje stanova, a promet nekretninama diljem zemlje manji je za 9%.
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
AKVIZICIJE
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
BEOGRAD - BIG CEE i RC Europe postigli su dogovor o prodaji dva maloprodajna parka u Srbiji, Nest Obrenovac i Nest Kraljevo. Proces transakcije prošao je glatko, a posredovala je tvrtka CBRE.
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ŠIRENJE
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ĐAKOVO – Svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP u Đakovu. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u gradu, četvrti u Osječko-baranjskoj županiji i ukupno trinaesti na području Republike Hrvatske.
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
ZANIMLJIVO
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
BERLIN - Njemačka je jedina članica Europske unije u kojoj ima više podstanara nego onih koji posjeduju vlastitu kuću ili stan. Lani je udio Nijemaca koji posjeduju svoje domove čak pao s 49 na 47 posto.
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
PREDVIĐANJA
Cijene nekretnina će pasti, u Hrvatskoj čak 200.000 praznih stanova
ZAGREB - Promet nekretninama usporava, vlasnici rabljenih nekretnina imaju nerealno velika očekivanja, a državna stambena politika, iako je u državi 200 tisuća praznih stanova, još nije dovršena jer nedostaju podaci iz popisa stanovništva, rečeno je na HGK-ovom Forumu poslovanja nekretninama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE