GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci

Cijene stanova rastu, svaku četvrtu nekretninu kupuju stranci
TRENDOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.09.2023 / 07:45
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Cijene nekretnina demlje i dalje rastu. Prosječna cijena četvornog metra u Hrvatskoj doseže 2326 eura, a u Zagrebu gotovo 2700. Zbog skupe novogradnje i cijena rabljenih stanova ipak je smanjen broj transakcija pa promet nekretninama pada.

Prema podacima Porezne uprave, lani je zabilježeno više od 72 tisuće kupoprodaja stanova i kuća, a do rujna ove godine oko 50 tisuća. Samo u metropoli bilježi se pad broja transakcija za više od 20-ak posto, piše HRT.

"Imamo sve veće razilaženje između traženih i realiziranih cijena što je pokazatelj da su tražene cijene previsoke. Mi apeliramo primarno na vlasnike rabljenih stanova da smanje očekivanja jer vidjeli smo pad prometa od 25 posto od početka ove godine", govori Lana Mihaljinec, vlasnica agencije za nekretnine.

Gotovo svaku četvrtu nekretninu u Hrvatskoj kupuju stranci, no i oni posustaju u kupnji.

"Pad transakcija se odnosi na cijelu Hrvatsku, negdje više, negdje manje. Nijemci nisu u prvom polugodištu bili glavni kupci, nego Slovenci. Čini nam se da će i dalje doći do usporavanja tržišta, ne očekujemo krizu, ali doći će do korekcija cijena", rekao je Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama u HGK.


"Kada uspoređujemo kolovoz lani i sada, preko 20 posto smo imali manje zainteresiranih kupaca koji bi pogledali neku nekretninu i ova statistika bi bila još drastičnija da nismo imali APN u ožujku koji je generirao određeni postotak kupaca", rekao je Boro Vujović, vlasnik agencije za nekretnine.

U metropoli se puno gradi, no problem je nedostatak kvalitetnih zemljišta, piše HRT.

"Novogradnju usporava i veliki rast cijena zemljišta koji je narastao više od stambenog prostora. To bitno opterećuje investiciju, no mislim da su cijene u nekim situacijama ipak pretjerane i da se s ovim troškovima zemljišta može sagraditi jeftinije", kaže Ranilović.

Tagovi: nekretnine, cijene stanova, stanovi, stanogradnja, Zagreb
PROČITAJ I OVO
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
ZEMLJIŠTE
Vojvodina najzanimljivija za kupnju oranica
NOVI SAD - U trećem kvartalu ove godine zemljom se u Srbiji najviše trgovalo u Vojvodini, a cijena hektara se kretala od 1.250 eura u Banatu, do 27.800 koliko je plaćeno za hektar u Srijemu, pokazuje izvještaj Republičkog geodetskog zavoda.
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
STANOVI
Cijene nekretnina u Zadru: Evo aktualnih trendova
ZADAR - Cijene nekretnina kontinuirano su rasle zadnjih sedam godina, a iako je rast sada usporen, nema naznaka da bi u dogledno vrijeme cijene mogle početi padati.
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
STANOGRADNJA
Gradnja stanova i dalje cvjeta u BiH
MOSTAR- Unatoč enormnom rastu cijena, počevši od namirnica, goriva do drugih potrepština, na listi se našao i građevni materijal.
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PROCJENE
Sređivanje nereda na kineskom tržištu nekretnina trajat će 4-6 godina
PEKING - Kina ima veliki problem s nekretninama za koji će trebati godine da se riješi, prema analizi vodeće ekonomistice Oxford Economicsa Louise Loo.
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
INVESTICIJE
Hercegovački IT poduzetnik ulaže u Makarsku
MAKARSKA - Uspješni poduzetnik i dobitnik Emmyja iz Gruda Stjepan Čajić investitor je u novi hotel koji bi trebao niknuti u Makarskoj pored hotela Aminess Khalani Beach.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE