GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina u Njemačkoj i dalje vrtoglavo rastu

Cijene nekretnina u Njemačkoj i dalje vrtoglavo rastu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2019 / 20:55
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Cijene nekretnina u Njemačkoj u daljnjem su rastu a u trećem tromjesečju ove godine cijene kuća i stanova porasle su u usporedbi s istim razdobljem prošle godine za 4,9 posto, priopćio je Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu u ponedjeljak.

"Cijene nekretnina namijenjenih stanovanju su u trećem tromjesečju 2019. porasle za 4,9 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine", priopćio je Savezni ured za statistiku.

Cijene nekretnina najjače su rasle u velikim gradovima. Tamo su stanovi u prosjeku poskupjeli za 9 posto a obiteljske kuće za 7,5 posto. Cijene su rasle i izvan velikih gradskih centara ali manjom brzinom.

Stručnjaci procjenjuju da će cijene nekretnina za stanovanje i dalje rasti. Razlog, kako navodi Spiegel online, su i dalje rekordno niske kamate na stambene kredite i nedostatak stambenog prostora.

Porastu cijena stambenog prostora, kako za unajmljivanje tako i kupnju, doprinijelo je i pojačano useljavanje u Njemačku, posebice u veće gradove.

Kako javlja Spiegel online, zastoj u stanogradnji treba povezivati i s nedostatkom stručne radne snage na gradilištima. Iako se broj zaposlenih na gradilištima od 2008. povećao za 25 posto, obim gradnje stanova se u istom razdoblju utrostručio.

Prema podacima Saveznog ureda za statistiku, cijene nekretnina za stanovanje su od 2008. do 2018. porasle za gotovo 50 posto. Cijene su najjače rasle u razdoblju između 2016. i 2018. kada su cijene stanova i obiteljskih kuća u većim gradovima porasle za 24,3 posto.

Tagovi: cijene nekretnina u Njemačkoj, tržište nekretnina, Njemačka
PROČITAJ I OVO
Visok rast obujma građevinskih radova u 2019. godini
TREND
Visok rast obujma građevinskih radova u 2019. godini
ANALIZA - Na godišnjoj je razini usklađeno porastao obujam radova na zgradama (za 8,1 posto) te obujam radova na ostalim građevinama (za 8,7 posto) potvrđujući činjenicu široko rasprostranjenog rasta koji istodobno obuhvaća radove u niskogradnji i visokogradnji.
I poslovni prostori sve skuplji
TREND
I poslovni prostori sve skuplji
ZAGREB - Primjetan je i porast potražnje, posebno za uredskim prostorima, a kao odgovor na zahtjeve tržišta, u posljednje vrijeme uvelike niču nove poslovne zgrade i kompleksi.
Njemački građevinski sektor u 2019. s rekordnim narudžbama
REKORDI
Njemački građevinski sektor u 2019. s rekordnim narudžbama

BERLIN - Njemački građevinski sektor zaključio je 2019. godinu s rekordnom vrijednošću narudžbi unatoč posrtanju na kraju godine, pokazali su u utorak podaci statističkog ureda Destatisa.

BIG Shopping Centers Srbija kupio Aviv Park u Zrenjaninu
KUPOVINA
BIG Shopping Centers Srbija kupio Aviv Park u Zrenjaninu
BEOGRAD - Kompanija BIG Shopping centers potpisala je ugovor o kupovini 100 odsto vlasništva Aviv Park Zrenjanina.
Ovo su najtraženije stambene lokacije u Rijeci
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Ovo su najtraženije stambene lokacije u Rijeci
RIJEKA - Na Bulevardu se stanovi prosječno prodaju po 1.928 eura po kvadratu, slijedi Kostrena s prosječnom prodajnom cijenom od 1.860 eura po četvornom metru, pa Martinkovac s 1.835 eura...
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE