GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom kvartalu porasle više od prosjeka EU

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom kvartalu porasle više od prosjeka EU
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2018 / 15:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Cijene stambenih kvadrata u Hrvatskoj u drugom su ovogodišnjem tromjesečju rasle brže od prosjeka EU-a, pokazuju najnoviji podaci euro-statistike.

Naime, dok su cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju bile 4,3 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, u Hrvatskoj je taj rast iznosio 4,5 posto. S druge strane, u usporedbi s prvim tromjesečjem, cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom su tromjesečju bile neznatno manje, za 0,2 posto, dok je na razini EU zabilježen njihov rast od 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata. Pad vrijednosti nekretnina na kvartalnoj razini u Hrvatskoj ujedno je i jedini pad cijena nekretnina u usporedbi s prvim tromjesečjem među članicama EU.

- Stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj prilično je različito: ako na obali i u Zagrebu rastu cijene nekretnina, to ne znači da je isti trend prisutan i u Slavoniji i nekim drugim krajevima, gdje obično padaju, pa je prosjek takav kakvog prikazuje službena statistika - objašnjava Boro Vujović, direktor agencije Opereta i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Dodaje kako je primjetan rast potražnje za stanovima i apartmanima, posebno na obali, ali i u Zagrebu, dok kod kuća takav rast potražnje baš i nije vidljiv. Oko petine kupaca nekretnina u Hrvatskoj lani su, dodaje Vujović, bili stranci, posebno Slovenci, Austrijanci i Nijemci.

Sugovornik Jutarnjeg lista ne očekuje da bi cijene nekretnina u Hrvatskoj u narednom razdoblju mogle značajnije rasti. U prilog tome govori, dodaje Vujović, masovno iseljavanje, koje smanjuje i broj potencijalnih kupaca, ali i izmjene Ovršnog zakona, koje su smanjile kreditnu sposobnost stanovništva i otežale dobivanje stambenih kredita.
Veće stope rasta cijena nekretnina na godišnjoj razini od Hrvatske u EU je u drugom tromjesečju imalo čak 17 članica. Rekordan rast cijena nekretnina u EU zabilježila je Slovenija, 13,4 posto na godišnjoj i 4,2 posto na kvartalnoj razini.

No, visoke stope rasta cijena stambenih kvadrata imale su i Irska, 12,6 posto na godišnjoj i 2,4 posto na kvartalnoj razini, zatim, Portugal, 11,2 posto na godišnjoj i 2,3 posto na kvartalnoj razini, te Mađarska, 10,4 posto na godišnjoj i 1,4 posto na kvartalnoj razini. S druge strane, najveći pad cijena nekretnina na godišnjoj razini u drugom su kvartalu euro-statističari zabilježili u Švedskoj, 1,7 posto, i Italiji, 0,2 posto.

Tagovi: cijene nekretnina, stambene nekretnine, Boro Vujović, Opereta
PROČITAJ I OVO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
ENORMNO
Obnova Bejruta stajat će 2,5 milijarde dolara
PARIZ - Donatori za obnovu Bejruta iznijell su u petak plan obnove i pomoći stanovništvu nakon eksplozije u luci početkom kolovoza u kojoj je poginulo više od 200 ljudi, ocijenivši da je potrebno 2,5 milijarda dolara koji će se isplatiti u 18 mjeseci.
Ikea u Beogradu gradi retail park
PROJEKTI
Ikea u Beogradu gradi retail park
BEOGRAD - Kompanija "Ikea Srbija" planira da proširi svoju ponudu u Beogradu izgradnjom maloprodajnog parka.
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ROKOVI
Izmjene zakona o subvencijama za stambene kredite: Rok za pozive do kraja 2023.
ZAGREB - Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u javno savjetovanje u petak je uputilo prijedlog izmjena i dopuna zakona o subvencioniranju stambenih kredita, kojim se između ostalog utvrđuje novi rok, do 31. prosinca 2023. godine, u kojem APN objavljuje javne pozive za subvencije.
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
RAST
Vrijednost građevinskih radova u trećem kvartalu veća za 10,4 posto
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 10,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi pala je za 12,3 posto, pokazuju u petak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
PROMJENE
Španjolska: Pandemija promijenila želje kupaca stambenih nekretnina
MADRID - Nakon što je strogo španjolsko zatvaranje uzrokovano pandemijom zarobilo mnoge u skučenim gradskim stanovima, građevinari i arhitekti primjećuju rast potražnja za izdvojenim domovima s više prostora, boljom kvalitetom zraka i većom sigurnošću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE