GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom kvartalu porasle više od prosjeka EU

Cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom kvartalu porasle više od prosjeka EU
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.10.2018 / 15:30
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Cijene stambenih kvadrata u Hrvatskoj u drugom su ovogodišnjem tromjesečju rasle brže od prosjeka EU-a, pokazuju najnoviji podaci euro-statistike.

Naime, dok su cijene stambenih nekretnina u EU u drugom tromjesečju bile 4,3 posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, u Hrvatskoj je taj rast iznosio 4,5 posto. S druge strane, u usporedbi s prvim tromjesečjem, cijene nekretnina u Hrvatskoj u drugom su tromjesečju bile neznatno manje, za 0,2 posto, dok je na razini EU zabilježen njihov rast od 1,4 posto, pokazuju podaci Eurostata. Pad vrijednosti nekretnina na kvartalnoj razini u Hrvatskoj ujedno je i jedini pad cijena nekretnina u usporedbi s prvim tromjesečjem među članicama EU.

- Stanje na tržištu nekretnina u Hrvatskoj prilično je različito: ako na obali i u Zagrebu rastu cijene nekretnina, to ne znači da je isti trend prisutan i u Slavoniji i nekim drugim krajevima, gdje obično padaju, pa je prosjek takav kakvog prikazuje službena statistika - objašnjava Boro Vujović, direktor agencije Opereta i dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Dodaje kako je primjetan rast potražnje za stanovima i apartmanima, posebno na obali, ali i u Zagrebu, dok kod kuća takav rast potražnje baš i nije vidljiv. Oko petine kupaca nekretnina u Hrvatskoj lani su, dodaje Vujović, bili stranci, posebno Slovenci, Austrijanci i Nijemci.

Sugovornik Jutarnjeg lista ne očekuje da bi cijene nekretnina u Hrvatskoj u narednom razdoblju mogle značajnije rasti. U prilog tome govori, dodaje Vujović, masovno iseljavanje, koje smanjuje i broj potencijalnih kupaca, ali i izmjene Ovršnog zakona, koje su smanjile kreditnu sposobnost stanovništva i otežale dobivanje stambenih kredita.
Veće stope rasta cijena nekretnina na godišnjoj razini od Hrvatske u EU je u drugom tromjesečju imalo čak 17 članica. Rekordan rast cijena nekretnina u EU zabilježila je Slovenija, 13,4 posto na godišnjoj i 4,2 posto na kvartalnoj razini.

No, visoke stope rasta cijena stambenih kvadrata imale su i Irska, 12,6 posto na godišnjoj i 2,4 posto na kvartalnoj razini, zatim, Portugal, 11,2 posto na godišnjoj i 2,3 posto na kvartalnoj razini, te Mađarska, 10,4 posto na godišnjoj i 1,4 posto na kvartalnoj razini. S druge strane, najveći pad cijena nekretnina na godišnjoj razini u drugom su kvartalu euro-statističari zabilježili u Švedskoj, 1,7 posto, i Italiji, 0,2 posto.

Tagovi: cijene nekretnina, stambene nekretnine, Boro Vujović, Opereta
PROČITAJ I OVO
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
OBVEZNICE
IFC: Kupovina zelenih obveznica za zelene zgrade u Srbiji i Rumuniji
BEOGRAD – Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupe Svetske banke, pridružila se inicijativi kupovine zelenih obveznica koje će omogućiti izgradnju sertifikovanih zelenih industrijskih i logističkih zgrada u Srbiji i Rumuniji.
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
U FOKUSU
Rijeka postala hit na tržištu nekretnina, dolaze i kupci iz dijaspore
RIJEKA - Osim dijaspore, sve više stranaca kupuje nekretnine ovdje, i to ne samo u Opatiji, Krku, Crikvenici itd. nego je i u Rijeci sve više stranaca koji ulažu.
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
REKORDI
Allianz platio rekordnih 1,4 milijarde eura za neboder koji se gradi u Frankfurtu
FRANKFURT - Njemački osiguravatelj Allianz kupio je nedovršeni neboder visok 233 metra u Frankfurtu za 1,4 milijarde eura, što predstavlja njemački rekord, prenosi dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
TRENDOVI
Poslovne nekretnine: Uredskih prostora previše, logističkih premalo
ZAGREB - Nakon višegodišnje ekspanzije, lani se u Hrvatskoj za petinu smanjio broj prodanih poslovnih nekretnina te je pao ispod 2000.
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna
NATJEČAJ
Država daje u zakup 32 poslovna prostora u osam gradova, natječaj do 10. rujna

ZAGREB - Tvrtka Državne nekretnine do 10. rujna provodi natječaj za zakup 32 državna poslovna prostora u osam gradova, pri čemu ih je najviše, 21, u Zagrebu, a početne cijene mjesečne neto zakupnine kreću se od najmanje 528 do najviše 11.756 kuna, izvijestili su u srijedu iz te tvrtke.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE