GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz
BEČ - U Srednjoj i Istočnoj Europi dostignut je novi rekord u nekretninskim transakcijama s ukupnom vrijednošću koja je prošle godine iznosila 13,9 milijardi eura, navode iz CBRE, vodeće agencije za prodaju nekretnina u regiji.

U proširenoj regiji, koja uključuje Austriju i Srbiju, obujam je još veći i iznosi 20,19 milijardi eura.

Ukupni volumen ulaganja udvostručen je tijekom posljednjih šest godina u proširenoj CEE regiji koja obuhvaća Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Austriju i Srbiju.

Većina zemalja u Srednjoj i Istočnoj Europi postigla je nove investicijske prekretnice: Poljska ima najveći udio (38 posto), a slijede Austrija (30 posto) i Češka (15 posto). Austrija i Poljska nadmašile su razinu od 5 milijardi eura, dosegnuvši 5,98 milijardi eura, odnosno 7,7 milijardi eura, dok su Rumunjska, Mađarska i Češka zabilježile vrijednost veću od milijardu eura (1,06, 1,72 i 2,98 milijardi na kraju 2019.).

Transakcijskim aktivnostima ponovo je dominirao uredski sektor koji čini 44 posto ukupnog volumena, a slijede ga na znatnoj udaljenosti sektor maloprodaje s 20 posto i industrijski s 14 posto. Hoteli, stambeni projekti, projekti zajedničke namjene i višestruke upotrebe predstavljali su 22 posto. Preko polovice ukupnog volumena, 59 posto, realizirano je u glavnim gradovima.

Glavni izvor kapitala u posljednjih šest godina bio je iz zapadne Europe s prosječnim udjelom od 35 posto, a slijede ga lokalni ulagači s udjelom od 28 posto. Ulagači iz drugih prekomorskih destinacija, uključujući Kinu, Rusiju, Australiju i Kanadu, od 2014. su investirali 14,27 milijardi eura, što predstavlja udio od 16 posto.

Tagovi: CBRE, CB Richard Ellis, tržište nekretnina, Bukurešt, Beč, Zagreb, Prag
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE