GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE

Četvrtu godinu zaredom rekordna prodaja nekretnina u regiji CEE
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2020 / 09:03
Autor: SEEbiz
BEČ - U Srednjoj i Istočnoj Europi dostignut je novi rekord u nekretninskim transakcijama s ukupnom vrijednošću koja je prošle godine iznosila 13,9 milijardi eura, navode iz CBRE, vodeće agencije za prodaju nekretnina u regiji.

U proširenoj regiji, koja uključuje Austriju i Srbiju, obujam je još veći i iznosi 20,19 milijardi eura.

Ukupni volumen ulaganja udvostručen je tijekom posljednjih šest godina u proširenoj CEE regiji koja obuhvaća Češku, Mađarsku, Poljsku, Rumunjsku, Slovačku, Austriju i Srbiju.

Većina zemalja u Srednjoj i Istočnoj Europi postigla je nove investicijske prekretnice: Poljska ima najveći udio (38 posto), a slijede Austrija (30 posto) i Češka (15 posto). Austrija i Poljska nadmašile su razinu od 5 milijardi eura, dosegnuvši 5,98 milijardi eura, odnosno 7,7 milijardi eura, dok su Rumunjska, Mađarska i Češka zabilježile vrijednost veću od milijardu eura (1,06, 1,72 i 2,98 milijardi na kraju 2019.).

Transakcijskim aktivnostima ponovo je dominirao uredski sektor koji čini 44 posto ukupnog volumena, a slijede ga na znatnoj udaljenosti sektor maloprodaje s 20 posto i industrijski s 14 posto. Hoteli, stambeni projekti, projekti zajedničke namjene i višestruke upotrebe predstavljali su 22 posto. Preko polovice ukupnog volumena, 59 posto, realizirano je u glavnim gradovima.

Glavni izvor kapitala u posljednjih šest godina bio je iz zapadne Europe s prosječnim udjelom od 35 posto, a slijede ga lokalni ulagači s udjelom od 28 posto. Ulagači iz drugih prekomorskih destinacija, uključujući Kinu, Rusiju, Australiju i Kanadu, od 2014. su investirali 14,27 milijardi eura, što predstavlja udio od 16 posto.

Tagovi: CBRE, CB Richard Ellis, tržište nekretnina, Bukurešt, Beč, Zagreb, Prag
PROČITAJ I OVO
Rast obujma građevinskih radova u siječnju
TREND
Rast obujma građevinskih radova u siječnju
ZAGREB - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova u siječnju ove godine bio je osam posto veći nego u istom mjesecu prošle godine, a u odnosu na prosinac veći je za 2,6 posto.
Epidemija zaustavila zagrebačko tržište najma stanova
POSLJEDICE
Epidemija zaustavila zagrebačko tržište najma stanova
ZAGREB - Neizvjesnost zbog situacije uzrokovane koronavirusom odrazila se i na tržište najma nekretnina u Zagrebu, a već prije potresa na mjesečnoj razini počeo se osjećati određeni pad cijena, posebice kod manjih stanova, navodi se u analizi oglasnika za nekretnine Crozilla.com objavljenoj u utorak.
Arhitekti: Bandić i Plenković pokazali kako nemaju plan za obnovu Zagreba nakon potresa
REAKCIJE
Arhitekti: Bandić i Plenković pokazali kako nemaju plan za obnovu Zagreba nakon potresa
ZAGREB - Nakon obraćanja Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, a koji su prošli bez ikakvog odgovora na apel struke od 26.03.2020., postaje očito kako upravljanje krizom nastalom kao posljedica potresa u Gradu Zagrebu ne postoji, kažu iz Društva arhitekata Zagreb.
Zagrepčanima  će se pomoći kroz građevinske kredite, građevinski fond ili zamjenske nekretnine
NAJAVE
Zagrepčanima će se pomoći kroz građevinske kredite, građevinski fond ili zamjenske nekretnine

ZAGREB - Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je u ponedjeljak početak rada novoga gradskog sektora pri Uredu za prostorno uređenje i izgradnju koji će biti središnje mjesto za vođenje obnove i sanaciju šteta od potresa.

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu
GRADONAČELNIK
Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao s Milanom Bandićem kako bi dogovorili plan za saniranje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb. Nakon sastanka Plenković je rekao da su dogovorili tri točke aktivnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE