GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.

"Prema našim izračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 posto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci", izjavila je viceguvernerka Bundesbanke Claudia Buch.

Trend se širi i izvan velikih aglomeracija, stoji u njezinoj izjavi objavljenoj u izvješću Bundesbanke o financijskoj stabilnosti.

Rast cijena nekretnina po njezinim bi riječima mogao biti ključan rizik za financijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na temelju nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istaknula je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na razdoblje dulje od 10 godina.

"Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački financijski sustav osjetljiv je na promjene kamatnih stopa", upozorila je Buch.

Financijski sustav dobro je funkcionirao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatiraju u Bundesbanku, ali u posljednje je vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije, dodaje viceguvernerka.

"Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je", ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope "zamjetno porasti" ako takva situacija potraje.

"To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi izravno pogodili banke" budući da bi morale plaćati više kamate ako bi im ustrebalo više novca, tumači Buch.

"Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika", zaključila je.

Dužnosnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački financijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji gospodarski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa.

Tagovi: Bundesbank, cijene nekretnina, Claudia Buch, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
PROJEKTI
Žužul krenuo u veliki projekt na Martinovki
ZAGREB - Bageri rade punom parom i konačno uklanjaju ruševine koje su desetljećima stajale na mjestu nekadašnje Geotehnike u Bednjanskoj ulici, na lokaciji pored Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER).
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE