GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina

Bundesbank zabrinut zbog naglog rasta cijena nekretnina
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.11.2021 / 15:36
Autor: SEEbiz / H
FRANKFURT - Njemačka središnja banka Bundesbank izrazila je u četvrtak zabrinutost zbog naglog rasta cijena nekretnina, kako u vodećim urbanim središtima tako i izvan njih.

"Prema našim izračunima, cijene stambenih nekretnina više su 10 do 30 posto od vrijednosti koju bi opravdali temeljni podaci", izjavila je viceguvernerka Bundesbanke Claudia Buch.

Trend se širi i izvan velikih aglomeracija, stoji u njezinoj izjavi objavljenoj u izvješću Bundesbanke o financijskoj stabilnosti.

Rast cijena nekretnina po njezinim bi riječima mogao biti ključan rizik za financijsku stabilnost budu li se krediti sve više odobravali na temelju nižih standarda, uz očekivanje daljnjeg rasta cijena.

Istaknula je i da oko polovina bankovnih kredita ima fiksne kamatne stope na razdoblje dulje od 10 godina.

"Zbog visokog udjela dugoročnih kredita i kapitalnih ulaganja njemački financijski sustav osjetljiv je na promjene kamatnih stopa", upozorila je Buch.

Financijski sustav dobro je funkcionirao u pandemiji i država ga je opsežnim mjerama zaštitila od gubitaka, konstatiraju u Bundesbanku, ali u posljednje je vrijeme pojačano ranjiv na negativne makroekonomske trendove, uključujući jačanje inflacije, dodaje viceguvernerka.

"Rizik ubrzavanja inflacije na srednji rok pojačan je", ističe Buch, upozorivši da će kamatne stope "zamjetno porasti" ako takva situacija potraje.

"To bi rezultiralo korekcijama na tržištu i padom cijena, koji bi izravno pogodili banke" budući da bi morale plaćati više kamate ako bi im ustrebalo više novca, tumači Buch.

"Sada je pravi trenutak za prevenciju budućih rizika", zaključila je.

Dužnosnik Bundesbanke zadužen za nadzor banaka Joachim Wuermeling naglasio je pak da je njemački financijski sustav dovoljno robustan da izdrži slabiji gospodarski rast.

Banke koriste zaštitne slojeve kapitala kako bi spriječile moguće ograničenje u dodjeli kredita, podsjetio je, upozorivši ipak da se sektor mora pripremiti za promjene u okruženju kamatnih stopa.

Tagovi: Bundesbank, cijene nekretnina, Claudia Buch, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
RADOVI
U trećem kvartalu 12 posto veća vrijednost građevinskih radova nego lani
ZAGREB - Vrijednost građevinskih radova koje su izvela poduzeća s 20 i više zaposlenih s vlastitim radnicima u trećem je tromjesečju veća za 12 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a vrijednost novih narudžbi za 9,1 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u petak.
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
AKVIZICIJE
Kompanija MPC Properties kupila Delta City shopping centar
BEOGRAD – Kompanija MPC Properties, regionalni lider u izgradnji i upravljanju nekretninama, objavila je da je kupila beogradski Delta City shopping centar
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
KUĆE
Irska pripremila 2,2 mlrd eura za obnovu kuća izgrađenih od nekvalitetnog materijala
DUBLIN - Irska će osigurati 2,2 milijarde eura za popravak i obnovu kuća koje su zbog blage regulative izgrađene od nekvalitetnog građevinskog materijala, objavila je vlada.
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
ZEMLJIŠTE
Obradivo zemljište u Hrvatskoj najjeftinije u EU
LUXEMBOURG - Cijene obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj bile su u 2020. godini najniže u Europskoj uniji, a čelo ljestvice drži Nizozemska gdje su bile više od 20 puta veće, pokazalo je u utorak izvješće europskog statističkog ureda.
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
TRŽIŠTE NEKRETNINA
Stranci u deset godina kupili 60.000 stanova, na redu oranice
ZAGREB - Udio stranaca među kupcima nekretnina 2010. bio je 14 posto, a 2020. svaki je četvrti bio stranac,. Slavonija čeka srpanj 2023. kad istječe zabrana prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE