GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bukurešt i Beograd među top destinacijama za stanogradnju

Bukurešt i Beograd među top destinacijama za stanogradnju
NOVI STANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2021 / 09:00
Autor: SEEbiz/B92

BEOGRAD - Stanogradnja u glavnim gradovima regiona cveta, a razlog je njihova atraktivnost.

Zbog toga su ovakvi projekti u prestonicama veoma značajni i veliki, smatra George Bobvos iz kompanije TriGranit, koji je bio jedan od učesnika panela "Regional Investment Hot spots" u okviru hibridnog događaja REBEC 2021.

"To je globalni trend, koji je šokirajući, jer ne mogu da se zadovolje potrebe. One su naglašene, bez obzira na kovid. Govorimo o gradovima Varšava, Prag, Bratislava, Budimpešta, Zagreb i Beograd. Nije dobro da se veliki projekti koncentrišu u glavnim gradovima, ali to se dešava", dodao je.
Pomenuo je i razlike u cenama kvadrata, koje se kreću od 4.000 do 14.000 evrau Evropi, od Češke, preko Mađarske do Nemačke, piše eKapija.
Posebno je istakao gradnju zgrada namenjenu za iznajmljivanje stanova, za one koji ne mogu da ih kupe.

"Suživot je trend koji će dugo trajati, jer su male mogućnosti za kupovinu nekretnine. Nakon kovida, mnogi bivši hoteli mogli bi da se pretvore u stambene zgrade. Ideja je odlična, ali ljudi iz ove oblasti veruju da će se tržište vratiti i teško razmišljaju o tranformaciji poslovanja. To se dešava u Danskoj i Nemačkoj, jer su u pitanju izuzetne lokacije, a manje je prostora za dalji razvoj. Ove zgrade potencijalno mogu biti tranformisane i sa novom svrhom", rekao je Bobvos.

Kada je reč o nemačkim investicijama, navodi da je vidljiva granica između EU članica i zemalja van Unije, te da je zbog toga Srbija, na neki način, hendikepirana. Dodaje i da Bugarska nije, ali da je suviše mala.

"Investitori testiraju ove zemlje pilot projektima, pa se nakon toga odlučuju za dalje investicije ili odustaju od njih. Anglosankonski investitori zauzeti su kod kuće i ne obraćaju toliko pažnje na Jugoistočnu Evropu"; napominje Bobvos.

Ipak, pominje zainteresovanost kineskih investitora za region, ali i pojavljivanje novih tipova investitora: fondova, fondacija, porodičnih investitora, koji traže projekte u CI Evropi.

"Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga", smatra George Bobvos.

Dodao je i da je potrebno prilagoditi se potrebama tržišta i imati otvoren um za trendove.

Luk Dauson iz Colliers International govorio je o povratku u kancelarije, ali i razvoju ritejl parkova, za koje veruje da kao koncept neće nestati. Istakao je da će u periodu nakon kovida najvažniji biti dobra lokacija i razmišljanje na duge staze.

"Češka je najskuplje tržište u CI Evropi, a gradovi Prag i Varšava kada je reč o kancelarijama. Mađarsko tržšte je, kada je reč o kancelarijama, aktivno, zakup raste, potražnja postoji. U Srbiji, osim u Beogradu, i u Bugarskoj, nema mnogo trgovanja poslovnim prostorom", rekao je Dauson.

Naveo je i da je potrebno više lokalnih investicija, kao i da sigurnost i veličina zanimaju investitore, a "to trenutno nemaju u CI Evropi".

Potrebno je imati platformu za razvoj. Važno je razmišljati u pravcu da li će neki objekat, koji se sada gradi, moći da se proda u budućnosti, da li će zadovoljavati kriterijume budućnosti, posebno kada je reč o logistici i zgradama energetske efikasnosti, poručio je Dauson.

Zaključio je da se sve više traže zgrade koje imaju dodatne pogodnosti, kao što su teretane i slično.

Tagovi: stanogradnja, tržište nekretnina, TriGranit, stanogradnja u regionu, Bukurešt, Beograd
PROČITAJ I OVO
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE