GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj prodanih komercijalnih nekretnina u Sloveniji najniži od 2015.

Broj prodanih komercijalnih nekretnina u Sloveniji najniži od 2015.
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.06.2024 / 13:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Cijene poslovnih nekretnina u prvom su ovogodišnjem tromjesečju porasle za 11,5 posto. U ovom su tromjesečju, nakon pada u zadnjem kvartalu prošle godine, porasle cijene ureda i poslovno-uslužnih prostora.

U međuvremenu je broj prodaja naglo pao i bio je najniži od 2015. godine, objavio je danas statistički ured.

Tromjesečni broj prodanih poslovnih objekata dosegao je 139. Taj se broj postupno smanjivao već 2022. i 2023. godine, a posebno je izražen pad u posljednjem kvartalu za četvrtinu u odnosu na prethodni. Ukupna vrijednost prodanih nekretnina u prvom tromjesečju bila je najniža dosad, unatoč njihovim višim cijenama.

Ukupnom rastu cijena u prvom tromjesečju ove godine pridonijela su poskupljenja poslovnih i uslužnih prostora za 13,5 posto te ureda za 10 posto. Unatoč tromjesečnim oscilacijama cijena, nastavljen je trend njihova postupnog rasta koji traje od sredine 2020. godine.

Prema statistici, cijene ureda u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile su za 55,2 posto više nego u 2015., a cijene poslovno-uslužnih prostora za 47,6 posto.

U međugodišnjoj usporedbi, u prvom tromjesečju ove godine cijene komercijalnih nekretnina porasle su 11. kvartal zaredom. Ovaj put bile su veće za 16,2 posto, ponajviše zbog poskupljenja trgovačkih i uslužnih objekata koji su poskupjeli za 28,4 posto. Cijene ureda bile su više za 5,1 posto.

Tagovi: nekretnine, slovenija, poslovni prostori, uredi
PROČITAJ I OVO
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
DOZVOLE
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine izdano 962 građevinske dozvole, što predstavlja rast od 9,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE