GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj građevinskih dozvola u avgustu pao 4,4 odsto

Broj građevinskih dozvola u avgustu pao 4,4 odsto
DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.10.2020 / 17:30
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - U Srbiji je u avgustu ove godine izdata 2.041 građevinska dozvola, što je za 4,4 odsto manje nego pre godinu dana, objavio je danas Republčki zavod za statistiku.

Od ukupnog broja 84,1 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 15,9 odsto na ostale građevine.

Ako se posmatraju samo zgrade, 74,6 odsto dozvola izdato je za stambene, a 25,4 odsto za nestambene zgrade, dok se kod ostalih građevina najveći deo odnosi na cevovode, komunikacione i električne vodove (76,6 odsto).

Prema dozvolama izdatim u avgustu prijavljena je izgradnja 1.906 stanova, s prosečnom površinom od 79,7 kvadrata.

Od ukupnog broja stanova u novim stambenim zgradama, 13,1 odsto stanova biće građeno u zgradama s jednim stanom, s prosečnom površinom od 157,8 kvadrata, a 85 odsto
stanova u zgradama s tri i više stanova, i njihova prosečna površina biće 66,1 kvadrata.

Predviđena vrednost radova novogradnje je 83,9 odsto od ukupno predviđene vrednosti radova.

Posmatrano prema oblastima, najveća građevinska aktivnost očekuje se u Srednjobanatskoj oblasti, 23,1 odsto od predviđene vrednosti novogradnje, zatim slede Sremska oblast (21,1 odsto) i Beogradska oblast (20,8 odsto).

Sa druge strane, ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović izjavila je da je u Srbiji aktivno 16.000 gradilišta više nego u septembru prošle godine.

Uz to je navela da je predračunska vrednost tih radova prošle godine iznosila 56 milijardi dinara, a sada 96 milijardi dinara, prenelo je njeno ministarstvo.

Ukazala je da to govori da je građevinarstvo “zamajac privrednog razvoja” i da gradilišta u Srbiji rade sve vreme tokom pandemije koronavirusa.

Tagovi: građevinske dozvole, Zorana Mihajlović, građevina, građevinski sektor, tržište nekretnina
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE