GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Broj građevinskih dozvola porastao 17,3 posto

Broj građevinskih dozvola porastao 17,3 posto
DOZVOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.05.2023 / 13:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.211 građevinskih dozvola, što je 17,3 posto više nego u ožujku prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Prema vrstama građevina, 88,2 posto ili 1.062 dozvole u ožujku izdano je za zgrade, a 11,8 posto ili 143 za ostale građevine, kao što su ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, sportski tereni i sl.

Na godišnjoj razini broj građevinskih dozvola za zgrade veći je za 16,3 posto, a za ostale građevine 25,4 posto.

Dozvolama izdanima u ožujku ove godine predviđena je vrijednost radova od 743,7 milijuna eura, što je 66,6 posto više nego u ožujku 2022. kada je iznosila 3,34 milijarde kuna ili oko 446 milijuna eura.

Prema vrstama radova, u ožujku je 81 posto ili 977 dozvola izdano za novogradnju, a 19 posto ili 234 dozvola za rekonstrukcije.

Izdanim građevinskim dozvolama u ožujku predviđena je gradnja 1.826 stanova, što je 6,2 posto manje nego u ožujku lani.

U prvom kvartalu 12,4 posto više dozvola

Po podacima DZS-a, u prva tri ovogodišnja mjeseca u Hrvatskoj je izdano 3.160 građevinskih dozvola, što je rast od 12,4 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Predviđena vrijednost radova iznosi 1,95 milijardi eura, što je 53 posto više nego u prva tri mjeseca 2022. godine.

Prema vrstama građevina, 2.740 dozvola izdano je za zgrade, ili 10,3 posto više nego u istom razdoblju lani, dok se kod ostalih građevina bilježi rast za 28,4 posto s izdanih 420 građevinskih dozvola u prva tri mjeseca ove godine.

Prema izdanim građevinskim dozvolama u prva tri mjeseca predviđena je gradnja 4.921 stana, što je 4,6 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine.

Tagovi: građevinske dozvole, građevina, građevinski sektor
PROČITAJ I OVO
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
JASNA PORUKA
Primorac: U ovom mandatu nećemo uvesti porez na nekretnine
ZAGREB - Na današnjoj se sjednici Vlade raspravljao o novim informacijama Državnog zavoda za statistiku prema kojima je ostvaren gospodarski rast od 2,8 posto što Hrvatsku ubraja u nekoliko država europkse unije po nepretku u ovom kvartalu.
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
DVORAC
Mitrović gradi dvorac vrijedan više od 10 milijuna eura
BEOGRAD - Balkanska istraživačka mreža objavila je da je Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda omogućio vlasniku Pinka Željku Mitroviću da na placu pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture izvodi radove bez obaveze da od Zavoda traži dozvole.
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
SKOK
Vrijednost izvršenih građevinskih radova skočila 25,6%
ZAGREB - Vrijednost izvršenih građevinskih radova koje su s vlastitim radnicima ostvarili poslovni subjekti s 20 i više zaposlenih u prvom je tromjesečju ove godine porasla za 25,6 posto u odnosu na godinu prije, dok je vrijednost novih narudžbi porasla za 24 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku.
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
UPOZORENJE
Upozorenje ECB-a: prijeti kaotičan pad cijena nekretnina
FRANKFURT - Cijene stambenog prostora u eurozoni mogle bi "kaotično" pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u srijedu Europska središnja banka (ECB).
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
STATISTIKA
Gotovo svako treće kućanstvo u Hrvatskoj samačko
ZAGREB - U Hrvatskoj je sve manje kućanstava od tri i više članova, raste udjel samačkih i dvočlanih kućanstava, te je gotovo svako treće kućanstvo samačko, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku (DZS) na temelju popisa stanovništva 2021.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE