GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boscarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 milijuna eura

Boscarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 milijuna eura
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 20:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Bivši vlasnik Pipistrela Ivo Boscarol na današnjoj je drugoj dražbi kupio zgradu Koloseja u ljubljanskom BTC-u za 6,4 milijuna eura.

Jamčevinu su platila tri vjerovnika. Osim kino djelatnosti, prema pisanju lista, Boscarol bi u tom objektu želio osnovati i neku vrstu društveno-poslovnog centra.

Prema pisanju Financa, Boscarol je dobio ukupno 10.000 četvornih metara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, na kojem se nalazi kino centar izgrađen 2001. s 12 dvorana, poslovnim prostorima za ugostiteljstvo i uredima. Ukupno, objekt ima 14.513 četvornih metara neto površine.

Procjenitelj je tržišnu vrijednost zgrade procijenio na 7,6 milijuna eura, za koliko je Koloseum prodan na prvoj neuspješnoj dražbi sredinom travnja ove godine. Ovaj put jamčevinu su platila tri vjerovnika. Uz tvrtku Boscarol, tvrtka Ledava ulaganja, koja je glavni vjerovnik Koloseja, te tvrtka BTC, koja je imala pravo prvokupa, ali ga nije ostvarila.

Boscarol je prisutnima na aukciji poručio da će dati sve od sebe da napiše novu pozitivnu priču. Uz kino aktivnosti, želio bih uspostaviti i svojevrsni društveno-poslovni centar u kojem bi se odvijala razna zabavna događanja, rezimiraju Finance riječi Boscarola.

Glavni izvršni direktor BTC-a Damjan Kralj rekao je novinama da je Boscarola cijenjena u BTC-u.

“Ovakvog partnera mogu samo pozdraviti. Radujemo se zajedničkom stvaranju", dodao je.

Boscarol je osnivač proizvođača lakih električnih zrakoplova Pipistrel. Početkom ove godine prodao ga je američkom konglomeratu Textron za približno 218 milijuna eura. Boscarol ostaje 10-postotni vlasnik Pipistrela, no očekuje se da će nakon dvije godine Textron kupiti i taj udio.

Koloseum je prodan iz stečaja tvrtke Kolosej Kinematografija čiji je vlasnik bio Sergej Racman. Komplikacije sa zgradom Coliseuma dugi niz godina zaokupljaju vjerovnike, policiju i stečajnog upravitelja. Najveći vjerovnik Koloseja prije više od desetljeća bila je državna NLB, koja je kasnije svoja potraživanja prodala Ledava ulaganjima; na zgradu trenutno ima upisane hipoteke od oko 16,5 milijuna eura, navodi list.

Glavna komplikacija dogodila se 2014. godine kada je, zbog neplaćanja obveza, NLB, kao glavni vjerovnik Koloseuma, pokušala javnobilježničkom ovrhom prodati zgradu. Racman, koji je upravljao Kolosejem, tada se žalio Ustavnom sudu, koji se složio i stopirao prodaju zbog neustavnosti pojedinih članaka Zakona o financijskim osiguranjima koji su regulirali javnobilježničku ovrhu.

Stoga je NLB podnijela prijedlog za stečaj Koloseja, a Racman je i prije odluke suda nekretninu zajedno s hipotekama prodao povezanoj tvrtki SIP nekretnine. Kupoprodajnim ugovorom prodavatelj i kupac su se dogovorili da će SIP nekretnine isplatiti kupoprodajnu cijenu od 15 milijuna eura u roku od četiri godine, do 13. studenog 2018. godine.

Budući da kupoprodajna cijena Koloseuma nikada nije plaćena, zgrada je vraćena u stečajnu masu Kinematografije Kolosej. U stečaju tvrtke 78 vjerovnika prijavilo je tražbine za 124,3 milijuna eura, od čega im je stečajni upravitelj priznao 99,2 milijuna eura.

Prije nego što Boscarol preuzme nekretninu, bit će još nekoliko procedura. Sud će morati dati suglasnost na sklapanje kupoprodajnog ugovora, gdje se ne očekuju komplikacije. Potom će, nakon uplate kupoprodajne cijene, sud donijeti rješenje o predaji nekretnine kupcu, prenose Finance. Na obje odluke postoji mogućnost žalbe, što može odgoditi proces prijenosa nekretnine na novog kupca.

Tagovi: Ivo Boscarol, Kolosej, Pipistrel, BTC Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Britanskom tržištu nekretnina prijeti urušavanje
PRIJETNJE
Britanskom tržištu nekretnina prijeti urušavanje
LONDON - Nakon današnje intervencije Bank of Englend, dio analitičara smatra da su britanska financijska tržišta ušla u vrlo opasne vode
Prosječna cijena oranica u 2021. porasla 1.665 kuna po hektaru
RAST
Prosječna cijena oranica u 2021. porasla 1.665 kuna po hektaru
ZAGREB - Prosječna cijena kupljenih oranica u Hrvatskoj prošle je godine iznosila 27.595 kuna za hektar, što je 1.665 kuna više nego u godini ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Ruski kupci izazvali novi potres na tržištu nekretnina u Beogradu
STAMPEDO
Ruski kupci izazvali novi potres na tržištu nekretnina u Beogradu
BEOGRAD - Nedugo nakon što je u Ukrajini počeo rat, ruski državljani masovno su krenuli da dolaze u Beograd.
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
OBNOVA
Paladina o obnovi: Otvoreno više od 200 gradilišta
ZAGREB - Dinamika obnove se ubrzava, ali se pokazuju i rezultati svega onoga što je napravljeno u prethodnom periodu, svih onih pripremnih radnji, poput ugovaranja.
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
POSLJEDICE
Rast kamata polako obuzdava cijene nekretnina u Njemačkoj
BERLIN - Kuće i stanovi u Njemačkoj skuplji su već peto tromjesečje zaredom za više od 10 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali se taj rast cijena polako usporava, pokazuju preliminarni podaci Saveznog zavoda za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE