GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Boscarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 milijuna eura

Boscarol kupio ljubljanski Kolosej za 6,4 milijuna eura
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2022 / 20:28
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Bivši vlasnik Pipistrela Ivo Boscarol na današnjoj je drugoj dražbi kupio zgradu Koloseja u ljubljanskom BTC-u za 6,4 milijuna eura.

Jamčevinu su platila tri vjerovnika. Osim kino djelatnosti, prema pisanju lista, Boscarol bi u tom objektu želio osnovati i neku vrstu društveno-poslovnog centra.

Prema pisanju Financa, Boscarol je dobio ukupno 10.000 četvornih metara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, na kojem se nalazi kino centar izgrađen 2001. s 12 dvorana, poslovnim prostorima za ugostiteljstvo i uredima. Ukupno, objekt ima 14.513 četvornih metara neto površine.

Procjenitelj je tržišnu vrijednost zgrade procijenio na 7,6 milijuna eura, za koliko je Koloseum prodan na prvoj neuspješnoj dražbi sredinom travnja ove godine. Ovaj put jamčevinu su platila tri vjerovnika. Uz tvrtku Boscarol, tvrtka Ledava ulaganja, koja je glavni vjerovnik Koloseja, te tvrtka BTC, koja je imala pravo prvokupa, ali ga nije ostvarila.

Boscarol je prisutnima na aukciji poručio da će dati sve od sebe da napiše novu pozitivnu priču. Uz kino aktivnosti, želio bih uspostaviti i svojevrsni društveno-poslovni centar u kojem bi se odvijala razna zabavna događanja, rezimiraju Finance riječi Boscarola.

Glavni izvršni direktor BTC-a Damjan Kralj rekao je novinama da je Boscarola cijenjena u BTC-u.

“Ovakvog partnera mogu samo pozdraviti. Radujemo se zajedničkom stvaranju", dodao je.

Boscarol je osnivač proizvođača lakih električnih zrakoplova Pipistrel. Početkom ove godine prodao ga je američkom konglomeratu Textron za približno 218 milijuna eura. Boscarol ostaje 10-postotni vlasnik Pipistrela, no očekuje se da će nakon dvije godine Textron kupiti i taj udio.

Koloseum je prodan iz stečaja tvrtke Kolosej Kinematografija čiji je vlasnik bio Sergej Racman. Komplikacije sa zgradom Coliseuma dugi niz godina zaokupljaju vjerovnike, policiju i stečajnog upravitelja. Najveći vjerovnik Koloseja prije više od desetljeća bila je državna NLB, koja je kasnije svoja potraživanja prodala Ledava ulaganjima; na zgradu trenutno ima upisane hipoteke od oko 16,5 milijuna eura, navodi list.

Glavna komplikacija dogodila se 2014. godine kada je, zbog neplaćanja obveza, NLB, kao glavni vjerovnik Koloseuma, pokušala javnobilježničkom ovrhom prodati zgradu. Racman, koji je upravljao Kolosejem, tada se žalio Ustavnom sudu, koji se složio i stopirao prodaju zbog neustavnosti pojedinih članaka Zakona o financijskim osiguranjima koji su regulirali javnobilježničku ovrhu.

Stoga je NLB podnijela prijedlog za stečaj Koloseja, a Racman je i prije odluke suda nekretninu zajedno s hipotekama prodao povezanoj tvrtki SIP nekretnine. Kupoprodajnim ugovorom prodavatelj i kupac su se dogovorili da će SIP nekretnine isplatiti kupoprodajnu cijenu od 15 milijuna eura u roku od četiri godine, do 13. studenog 2018. godine.

Budući da kupoprodajna cijena Koloseuma nikada nije plaćena, zgrada je vraćena u stečajnu masu Kinematografije Kolosej. U stečaju tvrtke 78 vjerovnika prijavilo je tražbine za 124,3 milijuna eura, od čega im je stečajni upravitelj priznao 99,2 milijuna eura.

Prije nego što Boscarol preuzme nekretninu, bit će još nekoliko procedura. Sud će morati dati suglasnost na sklapanje kupoprodajnog ugovora, gdje se ne očekuju komplikacije. Potom će, nakon uplate kupoprodajne cijene, sud donijeti rješenje o predaji nekretnine kupcu, prenose Finance. Na obje odluke postoji mogućnost žalbe, što može odgoditi proces prijenosa nekretnine na novog kupca.

Tagovi: Ivo Boscarol, Kolosej, Pipistrel, BTC Ljubljana
PROČITAJ I OVO
Cijene nekretnina će padati, ulazimo u negativnu putanju
SIGNALI
Cijene nekretnina će padati, ulazimo u negativnu putanju
SPLIT - U prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, hrvatsko tržište nekretnina je doživjelo pad prometa u iznosu od devet posto.
Cijene stanova u Zagrebu i dalje previsoke, evo zašto
STANOVI
Cijene stanova u Zagrebu i dalje previsoke, evo zašto
ZAGREB - Visoke cijene stambenih kvadrata i rast kamata mijenjaju trendove na tržištu nekretnina. U prvih šest mjeseci ove godine promet vidljivo usporava. U Zagrebu je prodano čak 22% manje stanova, a promet nekretninama diljem zemlje manji je za 9%.
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
AKVIZICIJE
BIG CEE preuzeo od RC Europe dva maloprodajna parka u Srbiji
BEOGRAD - BIG CEE i RC Europe postigli su dogovor o prodaji dva maloprodajna parka u Srbiji, Nest Obrenovac i Nest Kraljevo. Proces transakcije prošao je glatko, a posredovala je tvrtka CBRE.
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ŠIRENJE
U Đakovu otvoren prvi STOP SHOP, trinaesti retail park ovoga branda u Hrvatskoj
ĐAKOVO – Svečano je otvoren novi maloprodajni lanac STOP SHOP u Đakovu. Prvi je to maloprodajni park ovoga brenda u gradu, četvrti u Osječko-baranjskoj županiji i ukupno trinaesti na području Republike Hrvatske.
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
ZANIMLJIVO
Njemačka jedina članica EU s više podstanara nego vlasnika stanova
BERLIN - Njemačka je jedina članica Europske unije u kojoj ima više podstanara nego onih koji posjeduju vlastitu kuću ili stan. Lani je udio Nijemaca koji posjeduju svoje domove čak pao s 49 na 47 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE