GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević

Bivši vlasnik Pemo Marketa preuzeo kompleks Radeljević
DUBROVNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.08.2022 / 17:26
Autor: SEEbiz
DUBROVNIK - Kao rezultat promjene vlasnika dubrovačkog kompleksa "Radeljević", gradska tvrtka "Sanitat" mogla bi već za mjesec dana ostati bez 153 parkirna mjesta koje su uredili i koristili u zoni bivše tvornice ulja.

Upravo su dobili zahtjev za jednostrani raskid ugovora od tvrtke "B2 Kapital", donedavnog vlasnika spomenute nekretnine. "Radeljević" je kupila dubrovačka tvrtka "Azori", osnivača Lovorka Miloševića.

Uprava "Sanitata" o novim ugovorima, ako ih bude, pregovarat će s novim vlasnikom kompleksa. Hoće li javno poduzeće i Dubrovčani ostati bez mogućnosti parkiranja na tom prostoru vidjet ćemo uskoro.

Nakon što je prije dvije godine prodao, najprije svoj udio u "Nardonom trgovačkom lancu" suvlasnicima, pa svoj maloprodajni trgovački lanac "Pemo", omiškoj tvrtki "Studenac" iza koje stoji fond sa sjedištem u Poljskoj, Milošević je ostao vlasnik nekretnina bivše remize gradskog prijevoznika "Libertasa" koju je "Pemo" kupio 2016. od tvrtke "GP Dubrovnik".

Akvizicijom "Radeljevićeve" imovine, koja je navodno dovršena prije samo nekoliko dana, objedinjuje se ogroman i iznimno vrijedan prostor u Gružu gdje je prema idejnim planovima još iz doba HDZ-ove gradonačelnice Dubravke Šuice trebao niknuti "Dubrovački Manhattan", piše Slobodna Dalmacija.

Nije poznato kolika je vrijednost ove nekretninske transakcije. Milošević je od tvrtke "B2 Kapital", specijalizirane za trgovanje nekretninama koje su založene u sklopu "loših kredita", kupio spomenuti kompleks preko svoje kompanije "Azori", registrirane za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada, ali od njih za sada nismo dobili potvrdu ovih informacija i odgovore na pitanja o planovima za ovaj dio Gruža..

Bivši vlasnik "Pema", poznato je, nekadašnju autobusnu remizu je kupio za 24,3 milijuna kuna, no osim što je srušio povijesnu zgradu, tamo zasad nije uspio realizirati planirani trgovačko stambeni kompleks. Dugo godina je rješavao pitanje otkupa i iseljenja stanara iz zgrade s ruba te zone.

Inače, kompleks Radeljević, Sanitat kao parkiralište koristi od 2017. godine kada je sa tadašnjim vlasnicima, Institutom IGH, potpisao ugovor o najmu. Prije toga, na toj prostor jedno vrijeme je preselila Libertasova remiza, a u vrijeme lockdowna parkiralište u Radeljeviću, sjetimo se, Kinematografi Dubrovnik koristili su kao drive in kino. A.H.

Da bi mogli u zajednički posao na ovom dijelu Gruža, bivši i sadašnji vlasnici "Radeljevića" naznačili su već lani kada su obje tvrtke kao investitori dali primjedbe na Izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Dubrovnika. Izmjene je zatražio i vlasnik remize, a posebno radi prometnog rješenja pri­stupa zoni s Vukovarske ulice.

Potonji prijedlog izazvao je dosta bure na Gradskom vijeću. Pred vijećnike je naime najprije došla odluka o stavljanju izvan snage odluke o izmjenama i dopunama Prostornog plana i GUP-a i dijela UPU-a Radeljević – Libertas, a potom na istoj sjednici i usvajanje odluke o izradi izmjena i dopuna spomenutog UPU-a.

Iz gradske uprave tvrdili su kako je UPU pokrenut u koordinaciji s resornim ministarstvom kako bi se u potpunosti proveli svi potrebni postupci istovremeno štiteći javni prostor, uključujući i zajamčeni koridor cestovne infrastrukture. Oporbeni vijećnici tvrdili kako se pogoduje vlasniku remize.

Podsjetimo, "B2 kapital", koji je u Hrvatskoj 2013. osnovao norveški "B2 Holding", preuzeo je 2018. tvrtku "Radeljević" i njezine nekretnine zajedno s ukupno 1,8 milijardi kuna kreditnih potraživanja prema građanima i tvrtkama.

Među njima su bila i zaduženja "Instituta IGH", vlasnika "Radeljevića". Od tada je u više navrata tražena izmjena prostorno planske dokumentacije za ovaj prostor.

Tvrtka "Pemo", tada u Miloševićevu vlasništvu, remizu je kupila 2016. na javnoj dražbi u stečajnom postupku "GP-a Dubrovnik".

Inače se prodavala po početnoj cijeni od 36,1 milijuna kuna, ali višekratno bez uspjeha. Na kraju je nekretninu kupila Miloševićeva tvrtka na 19. dražbi po cijeni od 24,3 milijuna kuna. Jedino što se napravilo od tada navedenih planova je rušenje stogodišnje upravne zgrade "Dubrovačkih električnih željeznica" na prostoru Remize.

Tagovi: kompleks Readeljević, Lovorko Milošević, Pemo market, Studenac, Dubrovnik, Dubravka Šuica, B2 Kapital
PROČITAJ I OVO
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
STANOVI
Svaki drugi stan u Hrvatskoj plaćen gotovinom: Radi li se o pranju novca?
ZAGREB - Posljednje izvješće Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ekonomskog instituta Zagreb o prometu nekretninama u Hrvatskoj otkriva neke nevjerojatne podatke.
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
PROČELJA
Osijek: Sufinancira se obnova zapuštenih pročelja, ali izriču se i kazne
OSIJEK - Problem dugotrajno zapuštenih pročelja zgrada u Osijeku pokušava se riješiti projektima sufinanciranja njihove obnove, ali se usporedno s tim aktivnostima krenulo i s izricanjem upozorenja i kazni neodgovornim vlasnicima, doznaje se u osječkoj Gradskoj upravi.
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
HOTELI
Predan zahtjev za lokacijsku dozvolu za Hotel Valkane
PULA - Arhitektonski studio 3LHD je u ime investitora Hotel Valkane d.o.o., predao zahtjev za lokacijsku dozvolu za gradnju hotela na području bivšeg napuštenog kamenoloma.
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
SHOPPING
Boscarol od Žita kupio veliko zemljište u Ljubljani
LJUBLJANA - Pekarska tvrtka Žito, koja je u vlasništvu hrvatske kompanije Podravka, danas je s poduzetnikom Ivom Boscarolom zaključila prodaju gotovo deset hektara zemljišta u ljubljanskom BTC-u, stoji u poruci objavljenoj na internetskim stranicama tvrtke.
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
SKOK
Vrijednost prodanih nekretnina lani iznosila 60,1 mlrd kn, skok za čak 50,1 posto
ZAGREB - Na tržištu nekretnina u 2021. godini ostvareno je 133.997 kupoprodaja, što je u odnosu na 2020. godinu rast od 30 posto, pri čemu je ukupna vrijednost prodanih nekretnina iznosila 60,1 milijardu kuna, što je skok za visokih 50,1 posto, istaknuto je u petak na stručnom skupu "Tržište nekretnina Republike Hrvatske".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE