GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

BiH: Oštar pad broja odobrenja za građenje

BiH: Oštar pad broja odobrenja za građenje
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.07.2020 / 08:55
Autor: SEEbiz / indikator.ba
SARAJEVO - Sudeći prema broju izdatih dozvola za građenje u vrijeme korona krize, u Bosni i Hercegovini se u narednom periodu može očekivati smanjena aktivnost u građevinskom sektoru.

U periodu januar-maj izdato je za 16,6 posto manje odobrenja nego u istom periodu prošle godine, prema podacima Agencije za statistiku BiH, izvještava Indikator.ba

U martu 2020. je ukupno izdato 277 odobrenje za građenje, što je u оdnоsu nа mart 2019. manje zа 17,3 posto. U aprilu je broj izdatih odobrenja bio 270, za 24,4 posto manje u оdnоsu nа april 2019. gоdinе. Najveći broj izdatih odobrenja bio je u maju, 349, ali je to ipak u оdnоsu nа maj 2019. manje zа 1,1 posto.

Podaci Agencije za statistiku BiH pokazuju da je za pet mjeseci ove godine pad u broju izdatih dozvola za građenje veći u slučaju objekata niskogradnje (- 21,1 posto), nego u slučaju objekata visokogradnje (pad 15,5 posto).

Ipak, u obilju negativnih brojki raduje i jedan pozitivan trend - predviđena je gradnja za 19,9 posto više stanova u prvih pet mjeseci ove godine nego u istom periodu lani.

Brој odobrenja izdatih za grаdnju stanova u januaru 2020. godine bio je 522, u februaru 592, u martu 619, u aprilu 985, a u maju 812.

Tagovi: odobrenja za građenje, građevinski sektor, građevina
PROČITAJ I OVO
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
TRENDOVI
U ožujku pala prodaja rabljenih stambenih nekretnina u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja rabljenih stambenih nekretnina u Sjedinjenim Državama bila je 4,3 posto niža u ožujku nego u veljači, dosegnuvši godišnju prilagođenu razinu od 4,19 milijuna jedinica, izvijestilo je danas Nacionalno udruženje trgovaca nekretninama.
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE