GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Beograđanku kupila firma osnovana za 100 dinara

Beograđanku kupila firma osnovana za 100 dinara
NEOBIČNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.09.2020 / 15:30
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Kompanija MPP New Project d.o.o. navedena je kao kupac dela poslovnog prostora "Palate Beograd" - zgrade koja se smatra jednim od simbola Beograda. Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registre, ta firma osnovana je pre samo dve nedelje, tačnije 26. avgusta.

MPP New Project d.o.o. je osnovan samo dve nedelje pre nego što će ući u vlasništvo jednog od simbola glavnog grada – “Beograđanke”, a osnivački kapital je više nego skroman – samo 100 dinara.

Ipak, ispostaviće se da se radi o ćerki firmi daleko poznatije “majke” – kompanije “Marera Properties”, koja je i potvrdila da je preko ćerke firme kupila poslovnu kulu “Beograđanke”.

“Marera Properties” ima jednog zaposlenog, a 2019. godinu završila je sa dobitkom od 26,45 miliona dinara.

Prema podacima Agencije za privredne registre, kao krajnji vlasnik kompanije “Marera Properties” vodi se Vladimir Zubrilin, koji ima pasoš Malte.

Zakonski zastupnik Marera Properties je Milana Srećkov, koja u poslovnoj biografiji navodi da je, pre angažmana u ovoj kompaniji, gotovo deceniju provela u “Viktorija Grupi”, nekada moćnoj kompaniji čiji je većinski udeo početkom leta preuzela još poznatija MK Grupa Miodraga Kostića.

Domaća javnost prvi put je čula za “Marera Properties” kada je “Politika”, uoči posete ruskog predsednika Vladimira Putina u januaru prošle godine, objavila da je istoimeni “ruski investicioni fond” zainteresovan za investiranje u Blok 18 na Novom Beogradu. Taj blok nalazi se prekoputa “Beograda na vodi”.

“U novobeogradskom Bloku posedujemo pola hektara i izuzetno smo zainteresovani za razvoj tog područja kako bi i Beograd dobio svoj siti nalik na Njujork, Pariz ili Singapur. To bi trebalo da bude novi deo prestonice sa više od 350.000 kvadrata u kojima bi bio smešten centar poslovnih zbivanja ovog dela Evrope” – rekli su za “Politiku” u, kako je navedeno, beogradskom predstavništvu “Marera propertiza”.

U istom tekstu, “Politika” objavljuje da u Gradskoj upravi saznaje da bi, nakon ruske investicije, Blok 18 mogao da postane “dom” za sve organe Vlade Srbije i Skupštine Beograda sa sekretarijatima.

U međuvremenu, priču prihvataju i tabloidi, gde “projekat” dobija nadimak – “Beograd na vodi 2”.

Foto:promo
“Celokupna izgradnja projekta koji uključuje nadzemnu i podzemnu infrastrukturu vredi najmanje milijardu evra. Ovo će biti zlatno doba za prestonicu s obzirom na to da će pored svih investicija na obali Save nići bukvalno novi Putinov grad”, objavio je “Srpski telegraf” u tekstu pod naslovom “Putin gradi Beograd na vodi 2”.

Ispostavilo se, međutim, da “ruski investicioni fond” ne postoji, o čemu je za “Danas” detaljno pisao novinar Miša Brkić.

“Novinarsko traganje za bilo kakvim podatkom o postojanju investicionog fonda ‘Marera Properties’ u Rusiji kao navedenoj zemlji porekla trajalo je od trenutka kad je ‘Politika’ objavila ime tog fonda.

Proverene su arhive nekoliko značajnijih ruskih medija (Komersant, agencije Tas i Interfaks, Vedomosti, Sputnjik, Raša tudej, Nezavisimaja gazeta, TV Russia1, Radio Eho Moskve, Izvestija, TV Russia 24, Ekonomičeskaja gazeta, NTV Russia) i ni u jednoj nije pronađen niti jedan podatak o postojanju investicionog fonda ‘Marera Properties'”, objavio je Brkić u “Danasu”, uz napomenu da rezultata nije dala ni pretraga kod ruskih kompaniija specijalizovanih za finansijsko tržište.

Šta radi beogradski “Marera Properties”?
“Marera Properties je kompanija za investiranje u komercijalne nekretnine. Bavi se nabavkom, razvojem, iznajmljivanjem i upravljanjem komercijalnim nekretninama.

Portfolio kompanije čini preko 140.000m2 kancelarijskih, maloprodajnih i industrijskih objekata na prestižnim lokacijama širom zemlje”, stoji u saopštenju koje je ta kompanija prosledila medijima povodom kupovine poslovne kule “Beograđanke”.

Tagovi: Beograđanka, MPP New Project d.o.o., Milana Srećkov, Victoria Group, MK Grupa Marera Properties
PROČITAJ I OVO
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
GRADILIŠTA
U Beogradu 2.000 aktivnih gradilišta
BEOGRAD - Glavni urbanista Marko Stojčić rekao je da ovog septembra prema proceni u Beogradu ima oko dve hiljade aktivnih gradilišta.
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ROKOVI
Kupcu Češke vile dodatna godina za realizaciju ugovorenog
ZAGREB - Kupcu bivše državne nekretnine Češka vila na Visu - tvrtki Philip Vermeulen, Vlada je u četvrtak odobrila dodatnu godinu dana za realizaciju obveza iz kupoprodajnog ugovora, jer zbog pandemije i postupanja upravnih tijela nije uspjela obaviti što se tražilo u prvoj godini od njegova sklapanja.
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ŠIRENJE
Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama odsad i u Hrvatskoj
ZAGREB - Vodeći svjetski posrednik u prometu luksuznim nekretninama, Christies International Real Estate, proširio je svoje poslovanje na Hrvatsku kroz pridruženo društvo Remington Realty Hrvatska.
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
TRŽIŠTE U PADU
Dubrovnik: Ovo je najbolje vrijeme za kupnju nekretnine
DUBROVNIK - Iako svijet potresa globalna korona kriza, u Dubrovniku je ovo vrijeme najbolje moguće za kupnju nekretnine. Tko može, trebao bi realizirati kupnju do 1. lipnja sljedeće godine kad se zbog laganog oporavka turizma očekuje kakva-takva stabilizacija tržišta. A nije loš tajming ni za kupnju nove nekretnine, reći će upućeni.
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
TREND
Obujam građevinskih radova u srpnju 4,6 posto veći nego lani
ZAGREB - Fizički obujam građevinskih radova u srpnju ove godine bio je 4,6 posto veći nego u sedmom mjesecu prošle godine, a u odnosu na lipanj manji je za 1,9 posto, prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE