GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić povlači prijedlog izmjene zagrebačkog GUP-a

Bandić povlači prijedlog izmjene zagrebačkog GUP-a
GUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 20:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na izvanrednoj konferenciji za medije Milana Bandića objavljeno je se povlači prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a.

Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba izjavio je da je odluka donesena nakon konzultacija s Ministarstvom graditeljstva.

"Tražene su određene dopune od strane Ministarstva graditeljstva i bit će napravljene u što kraćem roku. Na taj će način Grad Zagreb postupiti u skladu s njihovim zahtjevima", kazao je.

Pročelnica za strategijsko planiranje i izgradnju grada Sanja Jerković rekla je da se na dopunama GUP-a radi od 2016. godine.

"Nadležni zavod od 2016. godine radi na izmjenama i dopunama GUP-a. Na konačni prijedlog ishodili smo mišljenje Ministarstva. Nakon višednevnih razgovora s kolegama zaprimili smo zahtjev za dopunu. Zahtjev je slojevit i trebat će nam neko vrijeme da dopunimo i konzultiramo se sa svima", rekla je Jerković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić objavio je da će sutra povući tu točku s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine i da će u najkraćem roku, u konzultacijama s resornim ministarstvom i nadležna dva ureda - preko ljetnog perioda do rujna u najkraćem roku ukloniti sve nedoumice i prema zahtjevu za dopunu.

"Dobili smo pozitivno mišljenje od dva upravna odjela Ministarstva okoliša, a zahtjev za dopunu od matičnog ministarstva. Sutra ću povući tu toču s dnevnog reda sjednice i u najkraćem roku u konzultaciji s resornim ministarstvom i nadležna dva ureda, preko ljetnog perioda do rujna, ukloniti sve nedoumice i postupiti prema zahtjevu za dopunu", rekao je Milan Bandić.

"Svim pravnim i političkim sredstvima boriti ću se protiv arbitrarne odluke ministrice iz 2013. godine, koja je stavila šapu na Grad Zagreb. Borit ćemo se da Grad Zagreb bude samostalan u obavljanju poslova prostornog uređenju. Tadašnja je ministrica tada arbitrano ugradila u zakon i mi ćemo se boriti protiv toga. Znam kako ćemo se boriti protiv toga, da šapu tadašnje ministrice skinemo sa Zagreba. Sve ćemo točke tog predloga uskladiti sa zahtjevima ministarstva. Zašto se jedino na Zagreb, od svih gradova na kontinentu stavlja šapa", pita se Milan Bandić aludirajući na tadašnju ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak-Taritaš.

Nova izmjena prijedloga GUP-a uključuje i novu javnu raspravu u najkraćem predviđenom zakonskom roku, dodao je Bandić.

Na pitanje zašto je GUP pušten u skupštinu ako nije u skladu s prostornim planom, Ivica Rovis je rekao da nije bilo tako.

"Nije konstatirano tako, nego su uočeni neki drugi nedostaci. GUP su potpisali stručnjaci i izmjene i dopune GUP-a su u skladu s višom razinom. Ni jedna odredba plana nije takva da nije u skladu s planom više razine. Namjena je fokusirana na Velesajam, koli je bio zaveden kao sport sa gradnjom, a u prostornom planu se radi o prostoru konjičkog kluba. Namjene GUP-a koje su predviđene za to područje omogućuje građenje svih oblika sportskih građevina", rekao je Rovis.

"Čime se ministrica vodila kada ugradila u zakon arbitrarnu odluku? Po zakonu o regionalnoj samoupravi su obavezne i odgovornost o uređenju gradskog prostora na samoupravi. Jedino što imamo je prostor i to nam žele uzeti. Odakle joj moralno pravo da donese takvu odluku. Ja sam dao primjedbu da se to briše, čekala me kalvarija, pet godina sam krvario za žičaru. Što može jedinica lokalne samouprave raditi ako ne može samostalno planirati sa svojim prostoorom? To je omogućemo svima na kontinentu osim Zagrebu", rekao je Bandić na kraju konferencije.

Tagovi: Milan Bandić, zagrebački GUP, Ivica Rovis
PROČITAJ I OVO
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
REKORDI
RGZ: Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Beogradu na vodi – 8.754 evra po kvadratu
BEOGRAD - Najskuplji kvadratni metar nekretnine u Srbiji i u četvrtom kvartalu 2020. godine bio je na ekskluzivnoj lokaciji Beograd na vodi i koštao je 8.754 evra po metru kvadratnom, a za isti stan je izdvojeno i najviše novca – 1.426.888 evra, objavio je Republički geodetski zavod (RGZ).
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
TREND
Nekretnine u Hrvatskoj ipak poskupjele u 2020.
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u trećem tromjesečju prošle godine bile su za 6,9 posto veće nego u istom razdoblju godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji se zasnivaju na vrijednosti transakcija stambenih objekata.
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
POTEZI
Ministarstvo poljoprivrede osnovalo tijelo za analizu raspolaganja državnim zemljištem
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je radnu skupinu koja bi u kratkom roku trebala analizirati stanje na terenu i predložiti unapređenja raspolaganja poljoprivrednim i šumskim zemljištem u vlasništvu države.
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
OBNOVA
Horvat: Klizišta ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa
ZAGREB - Ministar graditeljstva Darko Horvat rekao je u srijedu da postoji velika doza opreza geologa spram aktiviranih klizišta i geoloških pojava na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektiranje kao prije potresa.
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
PALAČA
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
Tim Navaljnog objavio: Ovo je Putinova tajna palača (VIDEO)
MOSKVA - Tim ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog na YouTubeu je objavio opsežni video o tajnoj palači uz Crno more za koju se navodi da je u vlasništvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE