GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić povlači prijedlog izmjene zagrebačkog GUP-a

Bandić povlači prijedlog izmjene zagrebačkog GUP-a
GUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2019 / 20:40
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na izvanrednoj konferenciji za medije Milana Bandića objavljeno je se povlači prijedlog izmjena zagrebačkog GUP-a.

Ivica Rovis iz Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba izjavio je da je odluka donesena nakon konzultacija s Ministarstvom graditeljstva.

"Tražene su određene dopune od strane Ministarstva graditeljstva i bit će napravljene u što kraćem roku. Na taj će način Grad Zagreb postupiti u skladu s njihovim zahtjevima", kazao je.

Pročelnica za strategijsko planiranje i izgradnju grada Sanja Jerković rekla je da se na dopunama GUP-a radi od 2016. godine.

"Nadležni zavod od 2016. godine radi na izmjenama i dopunama GUP-a. Na konačni prijedlog ishodili smo mišljenje Ministarstva. Nakon višednevnih razgovora s kolegama zaprimili smo zahtjev za dopunu. Zahtjev je slojevit i trebat će nam neko vrijeme da dopunimo i konzultiramo se sa svima", rekla je Jerković.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić objavio je da će sutra povući tu točku s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine i da će u najkraćem roku, u konzultacijama s resornim ministarstvom i nadležna dva ureda - preko ljetnog perioda do rujna u najkraćem roku ukloniti sve nedoumice i prema zahtjevu za dopunu.

"Dobili smo pozitivno mišljenje od dva upravna odjela Ministarstva okoliša, a zahtjev za dopunu od matičnog ministarstva. Sutra ću povući tu toču s dnevnog reda sjednice i u najkraćem roku u konzultaciji s resornim ministarstvom i nadležna dva ureda, preko ljetnog perioda do rujna, ukloniti sve nedoumice i postupiti prema zahtjevu za dopunu", rekao je Milan Bandić.

"Svim pravnim i političkim sredstvima boriti ću se protiv arbitrarne odluke ministrice iz 2013. godine, koja je stavila šapu na Grad Zagreb. Borit ćemo se da Grad Zagreb bude samostalan u obavljanju poslova prostornog uređenju. Tadašnja je ministrica tada arbitrano ugradila u zakon i mi ćemo se boriti protiv toga. Znam kako ćemo se boriti protiv toga, da šapu tadašnje ministrice skinemo sa Zagreba. Sve ćemo točke tog predloga uskladiti sa zahtjevima ministarstva. Zašto se jedino na Zagreb, od svih gradova na kontinentu stavlja šapa", pita se Milan Bandić aludirajući na tadašnju ministricu graditeljstva i prostornog uređenja Anku Mrak-Taritaš.

Nova izmjena prijedloga GUP-a uključuje i novu javnu raspravu u najkraćem predviđenom zakonskom roku, dodao je Bandić.

Na pitanje zašto je GUP pušten u skupštinu ako nije u skladu s prostornim planom, Ivica Rovis je rekao da nije bilo tako.

"Nije konstatirano tako, nego su uočeni neki drugi nedostaci. GUP su potpisali stručnjaci i izmjene i dopune GUP-a su u skladu s višom razinom. Ni jedna odredba plana nije takva da nije u skladu s planom više razine. Namjena je fokusirana na Velesajam, koli je bio zaveden kao sport sa gradnjom, a u prostornom planu se radi o prostoru konjičkog kluba. Namjene GUP-a koje su predviđene za to područje omogućuje građenje svih oblika sportskih građevina", rekao je Rovis.

"Čime se ministrica vodila kada ugradila u zakon arbitrarnu odluku? Po zakonu o regionalnoj samoupravi su obavezne i odgovornost o uređenju gradskog prostora na samoupravi. Jedino što imamo je prostor i to nam žele uzeti. Odakle joj moralno pravo da donese takvu odluku. Ja sam dao primjedbu da se to briše, čekala me kalvarija, pet godina sam krvario za žičaru. Što može jedinica lokalne samouprave raditi ako ne može samostalno planirati sa svojim prostoorom? To je omogućemo svima na kontinentu osim Zagrebu", rekao je Bandić na kraju konferencije.

Tagovi: Milan Bandić, zagrebački GUP, Ivica Rovis
PROČITAJ I OVO
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
ODLAZAK
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
NEW YORK - New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije
LJUBLJANA - U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
TREND
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
BEOGRAD - Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije opala je za 2,6% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj pad iznosi 0,8% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
STRUKA
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
ZAGREB - Smatraju da je jasno vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena nova gradnja ista ne bi trebala biti omogućena budući da to nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE