GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu
GRADONAČELNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao s Milanom Bandićem kako bi dogovorili plan za saniranje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb. Nakon sastanka Plenković je rekao da su dogovorili tri točke aktivnosti.

"Prva se odnosi na nastavak osiguravanja sigurnosti građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što se radi od strane Grada kako bi se osigurali rizični dimnjaci i zgrade koje prijete urušavanjem”, kazao je Plenković i dodao kako će u aktivnostima procjene šteta angažirati stručnjake koji su dosad volonterski radili na procjeni šteta.

Kazao je i kako kreću s izradom posebnog zakona kako bi se sanirale posljedice potresa u Zagrebu. Sagledat će, kaže, izvore financiranja na razini Grada, Vlade, ali i na razini Europske unije.

Grad Zagreb i njegovu okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti te kulturne i obrazovne institucije.

Na pitanje od kuda će se financirati obnova od štete, Plenković je još jednom ponovio kako će sve biti razriješeno novim zakonom, ali da razmatraju opcije financiranaj iz Grada, državnog proračuna ali i od Europske unije.

Bandić je kazao kako će Grad obnoviti svoju imovinu, a država svoj dio kada su u pitanju kulturne i druge institucije. Kad je riječ o privatnoj imovini, kazao je da će privatne osobe to morati učiniti same po postojećim zakonima i na temelju osiguranja, ili na temelju novog zakona koji će izraditi.

Na pitanje o samoj procjeni štete, Plenković je kazao kako procjene još uvijek nema i da se s iznosima ne može spekulirati.

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto se nije ulagalo u imovinu u središtu grada, gradonačelnik je napao novinare odgovorivši da je sve jasno rekao i da su oni nešto pobrkali. Jednom od novinara je potom kazao: “Vama nema pomoći”.

“Ovaj će proces trajati i deset godina. Razlog zbog kojeg se to dogodilo je zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Pomoći ćemo koliko budemo mogli. Malo imamo slobodnih gradskih stanova, ali razmišljam što ćemo šest mjeseci unaprijed”, dodao je Bandić.

Tagovi: Milan Bandić, potres u Zagrebu, Zagreb, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Razvoj golf: Raskid ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial je protupravan
REAKCIJE
Razvoj golf: Raskid ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial je protupravan
DUBROVNIK - "Doista smo neugodno iznenađeni informacijom o jednostranoj odluci Gradskog vijeća Grada Dubrovnik o prihvaćanju prijedloga Odluke o raskidu ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperial, a o čemu nismo bili prethodno obaviješteni", priopćeno je iz društva Razvoj golf d.o.o.
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
POTEZI
Dubrovačko Gradsko vijeće raskinulo ugovor o koncesiji tvrđave Imperial
DUBROVNIK - Dubrovačko Gradsko vijeće jednoglasno je u četvrtak navečer utvrdilo raskid ugovora o koncesiji tvrđave Imperial na brdu Srđ ponad grada, a koji je 25. ožujka 2009. godine Grad Dubrovnik zaključio s tvrtkom Razvoj Golf.
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
STATIKA
Samo pet posto zgrada građeno po važećim sigurnosnim normama
ZAGREB - Projekcija mora biti napravljena za idućih nekoliko desetaka godina. Mi nismo vodili računa u statici jer dugo vremena ona nije bila u prvom planu, sad to moramo mijenjati.
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
OŠTAR PAD
Manhattan: Prodaja nekretnina potonula 84%
NEW YORK - Broj ugovora o prodaji nekretnina na Manhattanu u svibnju je potonuo čak 84 posto na godišnjoj razini.
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa
KRITIKE
Zakon o obnovi Zagreba bez izvora financiranja; nedostatak svijesti o riziku od potresa

ZAGREB - Za donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice nakon potresa potreban je interdisciplinaran pristup, problem je što prijedlog zakona nema striktno navedene izvore financiranja obnove, a problem predstavlja i opći nedostatak svijesti o riziku od potresa, rečeno je u srijedu na panelu u HGK.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE