GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu
GRADONAČELNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao s Milanom Bandićem kako bi dogovorili plan za saniranje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb. Nakon sastanka Plenković je rekao da su dogovorili tri točke aktivnosti.

"Prva se odnosi na nastavak osiguravanja sigurnosti građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što se radi od strane Grada kako bi se osigurali rizični dimnjaci i zgrade koje prijete urušavanjem”, kazao je Plenković i dodao kako će u aktivnostima procjene šteta angažirati stručnjake koji su dosad volonterski radili na procjeni šteta.

Kazao je i kako kreću s izradom posebnog zakona kako bi se sanirale posljedice potresa u Zagrebu. Sagledat će, kaže, izvore financiranja na razini Grada, Vlade, ali i na razini Europske unije.

Grad Zagreb i njegovu okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti te kulturne i obrazovne institucije.

Na pitanje od kuda će se financirati obnova od štete, Plenković je još jednom ponovio kako će sve biti razriješeno novim zakonom, ali da razmatraju opcije financiranaj iz Grada, državnog proračuna ali i od Europske unije.

Bandić je kazao kako će Grad obnoviti svoju imovinu, a država svoj dio kada su u pitanju kulturne i druge institucije. Kad je riječ o privatnoj imovini, kazao je da će privatne osobe to morati učiniti same po postojećim zakonima i na temelju osiguranja, ili na temelju novog zakona koji će izraditi.

Na pitanje o samoj procjeni štete, Plenković je kazao kako procjene još uvijek nema i da se s iznosima ne može spekulirati.

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto se nije ulagalo u imovinu u središtu grada, gradonačelnik je napao novinare odgovorivši da je sve jasno rekao i da su oni nešto pobrkali. Jednom od novinara je potom kazao: “Vama nema pomoći”.

“Ovaj će proces trajati i deset godina. Razlog zbog kojeg se to dogodilo je zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Pomoći ćemo koliko budemo mogli. Malo imamo slobodnih gradskih stanova, ali razmišljam što ćemo šest mjeseci unaprijed”, dodao je Bandić.

Tagovi: Milan Bandić, potres u Zagrebu, Zagreb, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
OBNOVA
King Cross ide u veliku rekonstrukciju
ZAGREB - Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
KVALITETA ŽIVOTA
Pametne kuće - kako funkcioniraju i hoće li postati standard u narednim godinama?
ANALIZA - Pametne kuće su postale sinonim za modernu tehnologiju koja transformira način na koji živimo.
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
RAST
Prodaja novih stanova i kuća u SAD-u zamjetno porasla u ožujku
WASHINGTON - Prodaja novih stanova i obiteljskih kuća u SAD-u porasla je u ožujku za 8,8 posto na godišnju prilagođenu razinu od 693.000 jedinica, objavilo je danas američko ministarstvo trgovine.
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
GRAĐEVINA
Obujam građevinskih radova u veljači skočio 15 posto
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u veljači je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 15 posto nego u istom mjesecu prošle godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u ponedjeljak.
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
LUKSUZ
Modrić kupio luksuzni penthouse u centru Zagreba
ZAGREB - Veznjak Reala i kapetan naše reprezentacije kupio je stan na vrhu novoizgrađene zgrade na kraju Tkalčićeve ulice, gdje su nekad bile potleušice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE