GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu

Bandić: Građani su krivi, prije potresa nisu ulagali u svoju imovinu
GRADONAČELNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.03.2020 / 13:35
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu sastao s Milanom Bandićem kako bi dogovorili plan za saniranje posljedica potresa koji je pogodio Zagreb. Nakon sastanka Plenković je rekao da su dogovorili tri točke aktivnosti.

"Prva se odnosi na nastavak osiguravanja sigurnosti građana, što znači da će Vlada poduprijeti sve što se radi od strane Grada kako bi se osigurali rizični dimnjaci i zgrade koje prijete urušavanjem”, kazao je Plenković i dodao kako će u aktivnostima procjene šteta angažirati stručnjake koji su dosad volonterski radili na procjeni šteta.

Kazao je i kako kreću s izradom posebnog zakona kako bi se sanirale posljedice potresa u Zagrebu. Sagledat će, kaže, izvore financiranja na razini Grada, Vlade, ali i na razini Europske unije.

Grad Zagreb i njegovu okolicu pogodila su prije tjedan dana dva potresa jakosti 5,5 i 5,0 po Richteru te više od 90 manjih, pri čemu je oštećeno više od 26 tisuća građevina, među kojima i brojni spomenici kulture, sakralni objekti te kulturne i obrazovne institucije.

Na pitanje od kuda će se financirati obnova od štete, Plenković je još jednom ponovio kako će sve biti razriješeno novim zakonom, ali da razmatraju opcije financiranaj iz Grada, državnog proračuna ali i od Europske unije.

Bandić je kazao kako će Grad obnoviti svoju imovinu, a država svoj dio kada su u pitanju kulturne i druge institucije. Kad je riječ o privatnoj imovini, kazao je da će privatne osobe to morati učiniti same po postojećim zakonima i na temelju osiguranja, ili na temelju novog zakona koji će izraditi.

Na pitanje o samoj procjeni štete, Plenković je kazao kako procjene još uvijek nema i da se s iznosima ne može spekulirati.

Na inzistiranje novinara da odgovori zašto se nije ulagalo u imovinu u središtu grada, gradonačelnik je napao novinare odgovorivši da je sve jasno rekao i da su oni nešto pobrkali. Jednom od novinara je potom kazao: “Vama nema pomoći”.

“Ovaj će proces trajati i deset godina. Razlog zbog kojeg se to dogodilo je zbog neulaganja u vlastitu imovinu. Privatna imovina je svaka zgrada u Gornjem i Donjem gradu. Ljudi nisu ulagali u svoju imovinu. Pomoći ćemo koliko budemo mogli. Malo imamo slobodnih gradskih stanova, ali razmišljam što ćemo šest mjeseci unaprijed”, dodao je Bandić.

Tagovi: Milan Bandić, potres u Zagrebu, Zagreb, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
SKUPOCJENO
Ovo su najskuplji stanovi u Zagrebu
ZAGREB - Kad se prolazi pokraj zagrebačkog Centra Kaptol, nezamjetno je da je nedavno nadograđen. Završni radovi na tom novom dijelu su pri kraju.
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
GRAĐEVINA
Slovenija: U veljači ponovno povećana vrijednost izvedenih građevinskih radova
LJUBLJANA - Nakon pada u siječnju, vrijednost obavljenih građevinskih radova u Sloveniji ponovno je porasla u veljači. U odnosu na siječanj bio je veći za 6,3 posto, a od veljače prošle godine za 1 posto.
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
STANOGRADNJA
Njemačka: Sve više otkazanih stambenih projekata
BERLIN - Građevinske tvrtke u Njemačkoj bilježe sve veći broj otkazivanja projekata stanogradnje. Udio tvrtki koje su suočene s otkazima dosegao je u ožujku gotovo petinu.
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
PROSTORNI PLAN
Beograd na vodi širi se na Novi Beograd i Čukaricu
BEOGRAD - Beograd na vodi se širi na dodatnih 327 hektara i "prelazi Savu" - prema upravo objavljenoj Odluci o promeni Prostornog plana, proširiće se na Novi Beograd i Čukaricu, a obuhvatiće i dodatne parcele na području Savskog venca i Starog grada.
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
ENORMNO
Njemački građevinari traže od vlade 23 milijarde eura za rješavanje stambene krize
BERLIN - Pad stanogradnje u Njemačkoj mogao bi omesti oporavak gospodarstva i produbiti političke podjele, upozorile su u četvrtak udruge građevinskih tvrtki, zatraživši od vlade 23 milijarde eura kako bi se riješila stambena kriza.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE