GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Arapske firme biće druge po broju hektara u Srbiji

Arapske firme biće druge po broju hektara u Srbiji
ZEMLJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2018 / 13:58
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Arapske firme imaće u Srbiji, ako kompanija Al Dahra kupi Poljoprivrednu korporaciju Beograd (PKB), u vlasništvu i zakupu oko 27.000 hektara pa će, posle Petra Matijevića, vlasnika kompanije Matijević, koji obradjuje oko 30.000 hektara, te firme gazdovati sa najviše zemlje u Srbiji, piše danas Vojvodjanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Al Dahra je jedina dostavila ponudu za PKB, a Ministarstvo privrede će sutra objaviti da li ponuda ispunjava uslove tendera.

Arapske i arapsko-srpske agrarne kompanije u Srbiji – Al Ravafed (Al Rawafed), Al Dahra i Jugo elit agro (Yugo Ellite Agro) trenutno, u dugoročnom zakupu na 30 godina, ili u vlasništvu, imaju oko 10.000 hektara.

"Ako dobiju PKB, promeniće se dosadašnja, dugogodišnja konstelacija snaga na srpskim njivama. Sa drugog mesta istisnuće biznismena Miodraga Kostića, čija MK grupa sada u vlasništvu i zakupu ima oko 25.000 hektara. Ispod njega, na četvrtoj poziciji, biće Miroslav Aleksa, osnivač i vlasnik kompanije Almeks (Almex) iz Pančeva, koji obradjuje oko 18.000 hektara, potom Miroslav Mišković i njegov Delta agrar sa oko 14.000 hektara, pa Krsta Ćorić, vlasnik Ćorić agrara, sa oko 10.000 hektara", navodi VOICE.

Imovinu PKB-a čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, kao i mehanizacija – kombajni i traktori. Trenutno zapošljava oko 1.700 radnika, a početna cena iznosi 104,5 miliona evra.

Rok za prijavu za kupovinu PKB-a istekao je 10. septembra ove godine, a uslovi su bili nedostižni za domaće kupce – trebalo je, naime, da su samostalno ili na konsolidovanom nivou ostvarili prihod od najmanje 400 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini, što srpski biznismeni nisu ispunjavali.

VOICE (www.voice.org.rs) je podsetio da je Al Dahra jedna od kompanija često pominjanih u izveštajima organizacija koje se bave problematikom "otimanja zemlje" (land grabbing), kao i u izveštajima Evropskog parlamenta.

Ekonomski novinar Miša Brkić ocenio je da pristup privatizaciji PKB-a nije dobar jer samo jedan učesnik na tenderu "podrazumeva neuspeh i trebalo bi ga poništiti".

"Ne bi trebalo da se s tim ide dalje. Naročito ako se ima u vidu da je Al Dahra firma koja je izazvala dosta polemika u javnosti, da je reč o zemljištu, da je jedan ponudjač", ocenio je Brkić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić rekao je da se ne zna šta su zapravo prave namere Al Dahre i dodao da ima utisak da ih najviše interesuje zemljište, a da nisu raspoloženi za deo stočarstva, jer je to ozbiljna i zahtevna delatnost.

"Zemlja je jedini resurs koji beskonačno traje, sve drugo prodje. Fabrika tehnološki zastari, pregazi je vreme, dodju nove tehnologije... Zemlja je tu. Lišavamo se neverovatnog resursa. U bliskoj budućnosti, u narednim decenijama tu će se graditi neki deo Beograda. Kada tako posmatramo, iz ugla večitog resursa i činjenice da to za 50 godina može imati ko zna koliko puta višu cenu, treba staviti prst na čelo i pitati se da li smo to trebali prodavati", naveo je Savić.

Tagovi: Al Dahra, Poljoprivredna korporacija Beograd, Petar Matijević, Miodrag Kostić, Miroslav Mišković, Delta Agrar, MK Grupa
PROČITAJ I OVO
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura
HOTELI
U Splitu se otvara hotel Amphora vrijedan 26 milijuna eura

SPLIT - Novi hotel u Splitu Amphora na Žnjanu otvara svoja vrata u ponedjeljak nudeći gostima smještaj u 206 soba i druge sadržaje na razini četiri zvjezdice, u što je vlasnik, poduzetnik Zvonko Kotarac uložio 26 milijuna eura, doznaje se iz tog hotela.

Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
NIKAD JEFTINIJE
Dramatičan pad cijena privatnog smještaja na Jadranu
ZAGREB - Cijene privatnih apartmana i kuća za odmor nikad nisu bile jeftinije.
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
POSLJEDICE
Koronakriza već utječe na slovensko tržište nekretnina
LJUBLJANA - Kako je epidemija utjecala na slovensko tržište nekretnina? Njezin će utjecaj na cijene postati vidljiv tek za pola godine ili kasnije, predviđa struka.
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
PORAZNO
Srbija: Tek svaka šesta žena poseduje nekretninu na selu
BEOGRAD -  Statistika o vlasništvu nad nekretninama jedan je od najboljih pokazatelja, a brojke kažu da u seoskim sredinama čak 84 odsto žena nema nikakvu nepokretnost na svoje ime, pokazala je nova analiza NALED-a i kompanije PwC.
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
NAJAMNINE
Stiglo samo 130 prijava za financiranje najamnine stradalima u potresu
ZAGREB - Ministar državne imovine Mario Banožić istaknuo je u emisiji Dobro jutro Hrvatska HRT-a da su pronašli model kako zbrinuti 1100 osoba čije nekretnine imaju oznaku 'crveno' i čija je nekretnina neupotrebljiva tako što će im država financirati najamninu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE