GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apsurdi na tržištu nekretnina: Promet pada, a cijene nikad više

Apsurdi na tržištu nekretnina: Promet pada, a cijene nikad više
ZASTOJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2024 / 10:55
Autor: SEEbiz / Novi list
ZAGREB - Cijene stambenih objekata u Hrvatskoj u prvom su tromjesečju ove godine u prosjeku porasle za 1,7 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjoj razini rast cijena iznosio 9,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Tako se u Hrvatskoj nastavio relativno snažan rast cijena nekretnina i u 2024., unatoč činjenici da je smanjen broj kupoprodaja, uslijed smanjene domaće, ali i inozemne potražnje.

Podsjetimo, u četvrtom kvartalu prošle godine, znači kvartal ranije, rast cijena nekretnina u Hrvatskoj iznosio je 9,5 posto na godišnjoj razini, što je predstavljalo usporavanje, s obzirom na to da su u ranijim kvartalima cijene rasle i po dvoznamenkastim stopama, piše Novi list.

Prati se stoga hoće li taj rast cijena nadalje usporavati, stagnirati ili možda i pasti. No, čini se da se rast prelio i u ovu godinu, čime Hrvatska nastavlja odskakati od prosjeka eurozone, gdje su primjerice u posljednjem tromjesečju 2023. cijene nekretnina na godišnjem nivou ipak pale, iako za svega 1,1 posto.

Kako se može dalje iščitati iz izvješća DZS-a, novi stambeni objekti, odnosno novogradnje, u prvom tromjesečju ove godine poskupjeli su u prosjeku za 3,3 posto u odnosu na zadnji kvartal prošle godine.

U odnosu pak na prvo tromjesečje 2023., cijene novogradnji ojačale su za 6,2 posto. Cijene postojećih stambenih objekata, više su za 1,4 posto na kvartalnoj, a 9,5 posto na godišnjoj razini.

Gledano po regijama, cijene stambenih objekata u prvom tromjesečju ove godine u odnosu na zadnji kvartal prošle u prosjeku su za Grad Zagreb više za 1,8 posto, za Jadran 1,4 posto, dok su za ostala područja više za 2,2 posto.

I na godišnjoj su razini cijene stambenih objekata u Zagrebu porasle, u prosjeku za 8,8 posto. Na Jadranu je rast iznosio 8,9 posto, a na ostalim područjima 10,8 posto, pokazuju statistički podaci. Dakle, rast cijena nekretnina u Hrvatskoj se nastavlja, unatoč usporavanju tržišta, te smanjenoj, ali očito ipak stabilnoj potražnji.

Unazad desetak godina cijene »kvadrata« su se udvostručile. S rastom cijena nekretnina, pada i njihova priuštivost, unatoč rastu plaća.

Kamatne stope su na vrhuncu što znači da se njihov efekt na prodaju stambenih kredita već trebao osjetiti, no stambeni krediti, prema podacima HNB-a, također bilježe solidnu potražnju, unatoč činjenici da je ovo proljeće izostao i APN. Učinak APN-a čini se i nije toliki, ako se rast cijena nastavio i bez ove državne poticajne mjere, koja je nažalost poticala samo potražnju, ne i ponudu.

Prema dakle stupnju priuštivosti nekretnina Hrvatska je na dnu EU-a, što je navelo institucije poput MMF-a i Europske komisije da se pozabave tim pitanjem i apeliraju neizravno na Vladu da je vrijeme da se nešto učini, ali ne više na način kako se radilo do sada.

Očekuje se predstavljanje Vladine stambene strategije, koja naglasak stavlja, bar prema dosadašnjim istupima ministra Branka Bačića, na korištenje nenastanjenih nekretnina »u kojima se brojilo za struju nije ni pomaklo«, kako je svojevremeno opisao Bačić.

No, razmišlja se tek o subvencioniranju razlike između tržišne i socijalne cijene najma, pa su analitičari skeptični da će i to dati neke rezultate. Hrvatsko gospodarstvo temelji se na rentanju, a posebno cijene diže kratkoročni najam, koji pojedine jedinice lokalne samouprave stoga nastoje ograničiti.

Kako veliki broj građana živi upravo od toga, to izaziva polemike i postaje vruće političko pitanje. Ako se još uvede i porez na nekretnine, a za što isto »navija« MMF, za očekivati je da će se veliki broj građana, posebice starije dobi, koji živi u nekretninama koje mora održavati od oskudnih primanja, početi rješavati tih nekretnina, što će povećati ponudu, ali i rizik siromaštva tih ljudi, uz redistribuciju imovine prema onima s višim dohocima koji će to moći financirati.

Neki lucidno upozoravaju da je u tom slučaju moguća i dodatna rasprodaja nekretnina nerezidentima, koji i dalje imaju daleko veće dohotke od hrvatskih građana, čime konstantno vrše pritisak na domaće cijene, pa i cijene nekretnina.

Veliki broj kućanstava u Hrvatskoj tradicijski posjeduje nekretnine, pa ih rast njihovih cijena čini bogatijima »na papiru«. No, pitanje je tekućih dohodaka, pa svaka mjera koja se provede mora zaista biti duboko promišljena jer bi mogla napraviti dodatni kaos.

Tagovi: nekretnine, promet, stanogradnja, stanovi, novogradnja
PROČITAJ I OVO
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
STANOGRADNJA
EIB Grupa najavljuje projekte održivog stanovanja
BRUXELLES - Grupa Europske investicijske banke (EIB grupa) okupila je, po prvi put, više od 300 stručnjaka, kreatora politika i predstavnika iz institucija EU, općina i nacionalnih ministarstava kako bi povećali financijsku potporu za povećanje ponude pristupačnog i održivog stanovanja diljem Europe.
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
LOŠ TREND
Njemačka stanogradnja tone sve dublje
BERLIN - Njemačka stanogradnja nikako ne izlazi iz dubokog zastoja - statistika od četvrtka pokazuje da broj zahtjeva za gradnju tone i moguće je da će godina biti rekordno niska.
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
STANOGRADNJA
SAD: Ubrzanje stanogradnje u lipnju
WASHINGTON - U Sjedinjenim Državama u lipnju se počelo graditi tri posto više kuća i stanova nego u svibnju, izvijestilo je danas američko Ministarstvo trgovine. Na godišnjoj razini to iznosi 1,35 milijuna jedinica.
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
SIGNALI
Njemački interes za hrvatskim nekretninama ponovno raste
ZAGREB - Njemački kupci oduvijek su pokazivali interes za nekretninama u Hrvatskoj, a nakon značajnog pada interesa prošle godine, kada su ih pretekli Slovenci, ovaj trend sada pokazuje znakove oporavka.
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
DOZVOLE
U svibnju izdano gotovo 10% više građevinskih dozvola
ZAGREB - U Hrvatskoj je u svibnju ove godine izdano 962 građevinske dozvole, što predstavlja rast od 9,8 posto u usporedbi s istim mjesecom prošle godine, izvijestio je u ponedjeljak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE