GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN: U ponedjeljak poziv bankama za ponude za subvencionirane kredite

APN: U ponedjeljak poziv bankama za ponude za subvencionirane kredite
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 17:17
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) obavijestila je u petak sve zainteresirane kreditne institucije da će u ponedjeljak, 24. kolovoza biti objavljen poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita.

"Na temelju 10. članka Zakona o subvencioniranju stambenih kredita, APN u ime Republike Hrvatske objaviti će 24. kolovoza 2020. godine u javnim glasilima poziv za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora o davanju subvencioniranih kredita", objavljeno je na internetskoj stranici APN-a, u obavijesti svim zainteresiranim kreditnim institucijama koje na području RH mogu obavljati poslove davanja kredita na tržištu.

Kako navode iz APN-a, rok dostave ponuda za kreditne institucije je 1. rujna ove godine do 16 sati.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je u srijedu da je za ovu godinu osigurano 10-ak milijuna kuna za mjeru subvencioniranja stambenih kredita te da svi zainteresirani mogu očekivati javni poziv.

Dosad četiri natječaja za subvencionirane kredite
Dosad je već provedeno četiri kruga prijava za subvencioniranje kredita, a prvi put prijave građana su se počele zaprimati u rujnu 2017. godine, dok je ove godine iznimno natječaj održan i na proljeće.

Prema dosadašnjoj praksi, APN je objavljivao javni poziv kreditnim institucijama za prikupljanje ponuda za sklapanje ugovora, kroz neko vrijeme objavljivao se popis banaka s kojima je sklopljen ugovor, kao i iznos efektivnih kamatnih stopa za eurske i kunske kredite koje su pojedine banke ponudile.

Potom slijedi objava oglasa o početku subvencioniranja stambenih kredita, a kroz određeno razdoblje kreće i zaprimanje prijava, koje banke u ime svoje klijenata predaju u APN.

Primjerice, ove godine javni poziv bankama za dostavu ponuda je bio objavjen 19. veljače, a zahtjevi u APN su se počeli zaprimati 30. ožujka, dok je lani poziv bankama upućen 23. srpnja, a prijave su se zaprimale od 10. rujna.

Kako stoji na internetskim stranicama Ministarstva, do ove je godine ovom mjerom stambenog zbrinjavanja više od 9.410 obitelji osiguralo svoj dom, a kada se tome pribroji i 3.681 zahtjev s ovogodišnjeg proljetnog natječaja, broj korisnika subvencija doseže 13 tisuća.

Po već ranije poznatim uvjetima, zahtjev za subvencioniranje stambenog kredita mogu podnijeti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće, i to do najviše 1.500 eura po četvornom metru odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencioniranjem stambenih kredita mladima se subvencionira plaćanje dijela stambenog kredita prvih pet godina otplate.

Za svako rođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita, subvencija države produžuje za dodatne dvije godine. Izmjenama zakona iz lipnja prošle godine, omogućava se produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu i za obitelji koje već imaju djecu. To znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina.

Tagovi: Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, subvencionirani stambeni krediti
PROČITAJ I OVO
APN ukupno zaprimio 4.739 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
SUBVENCIJE
APN ukupno zaprimio 4.739 zahtjeva za subvencije stambenih kredita
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) u šestom po redu natječaju zaprimila je ukupno 4.739 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, izvijestilo je u subotu resorno ministarstvo, nakon što je jučer zaključeno zaprimanje prijava.
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
GARAŽE
Rastu cene garažnih mesta u Beogradu
BEOGRAD - Garaža na prodaju gotovo da nema, a dostižu vrednost i jedne garsonjee, a ovakav trend prate i ostale evropske zemlje.
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
PROBLEMI
Vila Bojana Križaja na meti ovrhe, preuzima je Šolak
SARAJEVO - Bivši skijaški as Bojan Križaj, koji je ulagao i u BiH na planini Jahorini, nije uspio ponoviti svoj sportski uspjeh u poslu u kojem je očito izgubio puno novca.
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
SNAŽAN RAST
U ožujku čak 68,4 posto više građevinskih dozvola nego lani
ZAGREB - U Hrvatskoj je u ožujku izdano 1.120 građevinskih dozvola, što je 68,4 posto više u odnosu na ožujak 2020. godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u srijedu.
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
AMBICIJE
Poljska želi kupiti ljetnikovac Marie Curie
VARŠAVA - Poljska vlada želi kupiti ljetnikovac dobitnice Nobelove nagrade Marie Curie, koji se prodaje u pariškom predgrađu Saint-Remy-les-Chevreuseu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE