GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

APN: Do kraja travnja bi moglo biti oko 2.300 zahtjeva za subvencionirane kredite

APN: Do kraja travnja bi moglo biti oko 2.300 zahtjeva za subvencionirane kredite
KREDITI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 13:03
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvijestila je u utorak da je do sada zaprimljeno 1.300 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita, a prema procjenama broj zahtjeva bi do kraja travnja mogao porasti za još oko tisuću.

Kako stoji u odgovoru APN-a na upit Hine, na trenutno dostavljenih 1.300 zahtjeva bi do kraja travnja, prema procjenama banaka koje su kontaktirali, moglo pristići još oko tisuću novih zahtjeva.

Dakle sveukupno oko 2.300 zahtjeva, kažu iz APN-a.

APN je zahtjeve za subvencioniranje stambenih kredita u novom krugu prijava počeo zaprimati prošli ponedjeljak, a usporedbe radi, u prethodnom natječaju u rujnu prošle godine, u prvih tjedan dana pristiglo je 1.119 zahtjeva koje su banke predale u ime svojih klijenata.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja ranije je već izvijestilo da će zbog novonastalih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa novi krug prijava za subvencioniranje stambenih kredita biti otvoren najmanje do kraja travnja, a po potrebi i dulje.

Potpredsjednik Vlade i resorni ministar Predrag Štromar tada je kazao da će sredstva biti osigurana za sve koji predaju valjane zahtjeve te podsjetio da novi natječaj ide u rujnu ove godine, kako je i obećano.

Efektivne kamatne stope od 2,19 do 3,70 posto

APN je početkom ožujka objavio popis 13 banaka s kojima je potpisan ugovor o davanju subvencioniranih stambenih kredita, a efektivne kamatne stope koje su banke ponudile kreću se od 2,19 do 3,70 posto.

Programom subvencioniranja stambenih kredita država građanima pomaže pri otplati stambenog kredita za kupnju stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće, u trajanju od pet godina. Na natječaj se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1.500 eura po metru kvadratnom, odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti.

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina, a visina subvencije ovisi i o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije, a za dodatnu godinu po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit.

U praksi to znači da će za obitelj koja pri prijavi već ima dvoje djece subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

U tri godine provođenja odobreno je više od 9.400 subvencioniranih kredita, a u obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno 1.275 djece, podaci su koje je nedavno iznijelo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Tagovi: Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama, subvencionirani stambeni krediti, Predrag Štromar
PROČITAJ I OVO
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
ODLAZAK
Opustjeli New York, sve više praznih stanova
NEW YORK - New York je za mnoge bio prvo što su ugledali po dolasku u Novi svijet - puno ih nikad nije otišlo iz te jedinstvene metropole. Ali sad, u doba korone, mnogi odlaze. Gradski život više nije isti, a i stanovi su preskupi.
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
POMOĆ
EK isplaćuje Hrvatskoj prvih 88,9 milijuna eura pomoći zbog potresa
BRUXELLES - Europska komisija najavila je prvu isplatu financijske pomoći Hrvatskoj od 88,9 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU-a, kao pomoć zbog šteta od potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu.
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz  Srbije
TREND
Pad aktivnosti na slovenskom tržištu nekretnina, dosta kupaca iz Srbije
LJUBLJANA - U razdoblju od 2017. do 2019. godine, kao i obično, među prvih pet najčešćih stranih kupaca stambenih nekretnina u Sloveniji bili su državljani susjednih zemalja, s izuzetkom Mađarske, te građani Njemačke i Srbije.
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
TREND
Pala vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji u drugom kvartalu
BEOGRAD - Prema podacima koji su prikupljeni u drugom kvartalu ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije opala je za 2,6% u tekućim cenama, dok u stalnim cenama taj pad iznosi 0,8% u odnosu na drugi kvartal 2019. godine.
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
STRUKA
Arhitekti o slučaju Knežija: Gradnja ne bi trebala biti omogućena
ZAGREB - Smatraju da je jasno vidljivo kako na prostoru gdje je predviđena nova gradnja ista ne bi trebala biti omogućena budući da to nije u skladu s duhom planskih odredbi GUP-a, temeljnog urbanističkog plana Grada Zagreba.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE