GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Analitičari: Rast cijena nekretnina će se nastaviti, ali usporenim tempom

Analitičari: Rast cijena nekretnina će se nastaviti, ali usporenim tempom
PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 09:11
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u drugom ovogodišnjem tromjesečju cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini dok je u odnosu na razdoblje siječanj-ožujak rast blago usporio.

Tako je indeks cijena stambenih nekretnina, koji mjeri kretanje tržišnih cijena stambenih objekata koja su kupila kućanstva, neovisno o prethodnom vlasniku ili svrsi upotrebe (uključujući i vrijednost zemljišta), u razdoblju od travnja do lipnja zabilježio rast od 3,7% u odnosu na prvo tromjesečje 2022. U odnosu na isto razdoblje 2021. godine, nakon rasta u prvom tromjesečju od 13,5%, u drugom ovogodišnjem tromjesečju godišnja stopa rasta je ubrzala na dvoznamenkastih 13,6%. Rast cijena na godišnjoj razini pri tome je podržan višim cijenama novih i postojećih stambenih objekata u Zagrebu, na Jadranu i ostalim područjima.

U odnosu na tromjesečje ranije, cijene novih stambenih objekata u drugom tromjesečju 2022. bile su više za 0,9% dok su one postojećih stambenih objekata zabilježile rast od 4,2%. S druge strane, promatrano na godišnjoj razini, nakon rasta od 20,3% u razdoblju od sij.-ožu. 2022., cijene novih stambenih objekata zabilježile su usporavanje rasta na 15,9% dok su cijene postojećih stambenih objekta ubrzale s rastom s 12,5% na 13,3%, nastavivši time trend pozitivnih stopa dvije godine u kontinuitetu. Navedeno ne iznenađuje s obzirom na povećanu potražnju za novijim i kvalitetnijim nekretninama nakon potresa koji su tijekom 2020. pogodili neke dijelove Hrvatske.

Prosječna cijena stambenih nekretnina u prvoj polovini godine bila je 16,3% viša u odnosu na isto razdoblje 2021.

U Gradu Zagrebu zabilježeno je usporavanje rasta na tromjesečnoj i godišnjoj razini na 3,8% odnosno 14,8% dok je na Jadranu zabilježeno usporavanje rasta cijena na 2,9% tromjesečno te godišnje ubrzanje na 12,8% (s 10,9% tromjesečje ranije). Uz stagnaciju na tromjesečnoj razini, u ostalim dijelovima Hrvatske zabilježeno je također ubrzanje rasta cijena na godišnjoj razini na 15,2%.

Rast cijena stambenih nekretnina, prisutan od 2016. godine, dodatno je ubrzao u drugom tromjesečju na godišnjoj razini. Međutim, bitno je napomenuti kako se radi o prosječnim cijenama na razini cijele Hrvatske te da tržište nekretnina karakterizira visoka segmentiranost s obzirom na lokaciju, kvalitetu i starost nekretnine. Nastavak rasta cijena zasigurno je bio posljedica dugogodišnjeg razdoblja izrazito visoke likvidnosti, niskih kamatnih stopa te nepromijenjenih očekivanja glede budućih alternativnih ulaganja. Uz to, Vladine subvencije za stambene kredite također pridonose rastu potražnje i cijena.

U godini pred nama očekujemo nastavak rasta cijena stambenih nekretnina, iako sporijom dinamikom u odnosu na prethodne godine. Prosječna godišnja stopa rasta u 2023. neće prelaziti 5%. Uzimajući u obzir trenutne globalne geopolitičke nemire i pojačane strahove i neizvjesnost uslijed snažnih inflatornih pritisaka, očekujemo kako će u srednje do dugoročnoj perspektivi kretanje cijena nekretnina biti određeno prvenstveno demografskim trendovima, snagom gospodarstva i naravno, turističkom aktivnosti.

Revitalizacija potresom pogođenih područja, kao i ostalih dijelova Hrvatske, podržava očekivanja nastavka rasta cijena u središnjem dijelu Hrvatske, dok će cijene na obali određivati trendovi u turizmu. S druge strane, početak stezanja monetarne politike i podizanja kamatnih stopa Europske središnje banke moglo bi dio viška likvidnosti/štednje usmjeriti i u neke druge oblike investicijskih aktivnosti i tako djelomično umanjiti i utjecati na potražnju za stambenim nekretninama.

Tagovi: tržište nekretnina, građevinski materijal, cijene nekretnina, cijene stanova
PROČITAJ I OVO
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
NAJAM
Uzletjele cijene stanova za najam u njemačkim gradovima
BERLIN - Godinama su cijene stanova rasle brže od cijena najma, no kraj ere jeftinih kredita i građevinskog materijala preokrenuo je trend. Prema jednoj studiji, ruralna područja su iznimka.
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
VILA
Šapić nije prijavio kupovinu vile u trstu
BEOGRAD - Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić kupio je 2018. godine vilu u Trstu vrednu 820.000 evra, a prekršio je zakon jer to nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije, otkrivaju BIRN i nedeljnik Vreme.
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
TREND
Dvoznamenkasti rast cijena stambenih nekretnina nastavljen i u trećem kvartalu
ANALIZA - Prema podacima koje je objavio DZS, u trećem tromjesečju 2022. cijene stambenih nekretnina zabilježile su ubrzanje rasta na godišnjoj razini, dok je u odnosu na razdoblje travanj-lipanj rast blago usporio.
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
TREND
Građevinski radovi nastavili s trendom godišnjeg rasta
ANALIZA - Prema privremenim podacima DZS-a, obujam građevinskih radova je u studenom nastavio, prema kalendarski prilagođenim indeksima, s trendom godišnjih stopa rasta koje kontinuirano traju od lipnja 2020., pri čemu je rast ubrzao u odnosu na mjesec ranije (5,7% u odnosu na 4,2% u listopadu).
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
LOGIKA TRŽIŠTA
Ranilović: Ako će kamate rasti, potražnja za nekretninama će padati
ZAGREB - Uvijek je bio trend rasta cijena nekretnina kada su kamate padale, a kada su rasle onda je bio silazni trend, kazao je u središnjem Dnevniku HTV-a Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK-a govoreći o iskustvu s tržištem nekretnina proteklih godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE