GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Amazon gradi novo impresivno sjedište vrijedno 2,5 milijardi dolara

Amazon gradi novo impresivno sjedište vrijedno 2,5 milijardi dolara
IMPRESIVNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 10:10
Autor: SEEbiz / Klix.ba
NEW YORK - Kompanija Amazon planira izgraditi zgradu vrijednu 2,5 milijardi dolara, a u kojoj će biti njeno novo sjedište. Riječ je o neboderu s popratnim sadržajem, koji bi trebao biti visok 105 metara, a koji će izgledati kao spirala.

U blizini zgrade nazvane PenPlace bit će napravljeni amfiteatar i tržnica na kojoj će farmeri prodavati svoje proizvode. Zgrada s 22 kata gradit će se u Arlington Countyju u Virginiji.

Kompleks je projektirao studio NBBJ, a bit će prepoznatljiv i po zelenim površinama. Drveće se neće nalaziti samo oko nebodera, već i na samom neboderu.

Glavni arhitekt i direktor NBBJ-a Dale Alberda je poručio da uvijek nastoje povezati čovjeka s prirodom, ali da su u tome najviše uspjeli ovim objektom. Kako je kazao, novo Amazanovo sjedište simbolizira prirodu i nauku.

"U njemu će se nalaziti brojni zatvoreni atriji i vrtovi koji nisu oni zimski ili koje ćete posjetiti samo zbog relaksacije, već će to biti radni prostor", obrazložio je Alberda.

Bit će dostupno 2,5 hektara javne površine čiji će sadržaj činiti, osim zelenih površina i amfiteatra s 250 mjesta, i umjetničke instalacije. Građani će moći posjetiti i jedan od restorana.

Alberda smatra da posjetitelji uopće neće imati osjećaj da se nalaze na Amazonovom prostoru. Prema njegovim riječima, taj prostor neće biti tehnološki kampus, već ono što zovemo susjedstvom.

Naravno, bit će izgrađena i šetališta, kao i prostor za nekoliko stotina bicikala. Do centra Washingtona radnici će moći doći podzemnom željeznicom za 15 minuta.

Cijeli kompleks će koristiti obnovljive izvore energije. Naime, koristit će energiju solarne farme koja je više od 321 kilometar udaljena od sjedišta u južnoj Virginiji.

Iskorištavat će se i kišnica i postojat će prirodna ventilacija. Zgrada je projektovana tako da što više sunčeve svjetlosti dospije u unutrašnjost. Time se smanjuje potreba za energijom koja se koristi kao umjetno osvjetljenje.

Ovo će biti drugo sjedište Amazona, a postojeće se nalazi u Seattlu. Još prije tri godine iz kompanije su najavili izgradnju novog sjedišta. U međuvremenu su primili više od 230 prijedloga projekta za novi objekt.

Dvoumili su se da li da sjedište prave u Virginiji ili u New Yorku, ali tvrde da su im državni i lokalni političari "dali do znanja" da ih ne žele u New Yorku.

Virginia je dala i porezne olakšice Amazonu koji bi u svom novom kompleksu trebao uposliti 25.000 ljudi. Planira otvoriti još pet tisuća radnih mjesta u tvornici u Nashvilleu.

Arhitektonski studio NBBJ, čije je sjedište također u Seattleu, ranije je projektirao sjedišta Samsunga i Microsofta. U lipnju prošle godine je predstavio projekt "grada budućnosti bez automobila" veličine Monaca. Projekt je osmišljen za kineskog tehnološkog giganta u gradu Shenzhen.

Novo Amazonovo sjedište bi trebalo biti izgrađeno do 2025. godine, ako se gradnja odobri, prenosi CNN.

Tagovi: Amazon, novo sjedište Amazona, arhitektonski studio NBBJ, Dale Alberda, PenPlace
PROČITAJ I OVO
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
TRENDOVI
U siječnju građevinskih radova 14,3 posto više nego lani
ZAGREB - Obujam građevinskih radova u siječnju je prema kalendarski prilagođenim indeksima bio veći za 14,3 posto nego u istom mjesecu prošle godine, te za 1,8 posto veći u odnosu na prosinac, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku.
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
PROTIVLJENJE
HPK i HUP protiv novog zakona o poljoprivrednom zemljištu
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska poljoprivredna komora traže da se hitno izvan snage stavi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a HPK je u međuvremenu pokrenuo i ocjenu ustavnosti zakona i zatražio sastanak s premijerom Plenkovićem.
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
PAD
Neočekivano pala prodaja novih stanova i kuća u SAD-u
WASHINGTON - Prodaja novih kuća i stanova u Sjedinjenim Državama pala je 0,3 posto na mjesečnoj razini na 662.000 jedinica na godišnjoj razini, objavilo je Ministarstvo trgovine.
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
STANOVI
U Zagrebu se cijena najma stana izjednačila s onom u Dubaiju
ZAGREB - U Hrvatskoj je trenutačno u ponudi oko 8 tisuća stanova za najam, od toga ih je više od tri tisuće u Zagrebu. Potražnja je velika, ponuda sve lošija, a cijene najma, već smo spomenuli - neprekidno rastu.
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
AKVIZICIJE
Medi-lab kupio nekretnine Jadran tvornice čarapa
ZAGREB - Tvrtka Medi-lab u vlasništvu Marka Džepine kupila je nekretninu Jadran tvornice čarapa u Resniku površine nešto manje od 1,5 hektara na javnoj dražbi održanoj 5. ožujka, a potom je Općinski građanski sud u Zagrebu zaključio da se ta nekretnina kupcu preda u posjed.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE