GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZFF: Predstavljen program jubilarnog, 20. izdanja

ZFF: Predstavljen program jubilarnog, 20. izdanja
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.10.2022 / 12:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Zagreb Film Festival proslavit će svoje jubilarno 20. izdanje, od 23. do 30. listopada na pet gradskih lokacija, s projekcijama ukupno 115 filmova u četiri natjecateljska i sedam popratnih programa te program Industrija.

"Kad smo u listopadu 2003. pokretali ZFF nismo ni sanjali u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu", rekao je u ponedjeljak direktor ZFF-a Boris T. Matić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je festival dosad prikazao više od 2 000 filmova, ugostio nekoliko tisuća gostiju, uključivši dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije te privukao više stotina tisuća gledatelja.

"I dalje smo tu i jedna stvar ostala je ista – s jednakim žarom kao i na prvom izdanju veselimo se što ćemo publici predstaviti najbolje i najzanimljivije od nezavisnog filma, i pritom se dobro družiti", dodao je.

Dugometražna konkurencija donosi 11 filmova, među kojima je i pobjednik Berlina i prvi film na katalonskom koji je osvojio Zlatnog medvjeda, "Alcarràs" Carle Simón.

Tu su i ukrajinsko-turski "Klondike" Maryne Er Gorbach, nagrađen u Sundanceu i Sarajevu, gorko-slatka drama "Joyland" Saima Sadiqa, prvi pakistanski film na festivalu u Cannesu te pobjednički film canneskog Izvjesnog pogleda, francuski "Najgori "Lise Akoka i Romane Gueret.

Tema odrastanja u fokusu je još nekoliko filmova, "Sanjam električne snove" kostarikanske autorice Valentine Maurel, belgijskog "Blizu" Lukasa Dhonta i irskog "Tiha djevojka" Colma Bairéada.

Ove je godine rekordan broj hrvatskih naslova u dugometražnoj konkurenciji - tu su četiri prvijenca autora čiji su filmovi prikazivani u programu Kockice, "Sigurno mjesto" Juraja Lerotića, "Tragovi" Dubravke Turić, "Garbura" Josipa Žuvana i "Stric" Davida Kapca i Andrije Mardešića.

Izvan konkurencije novi film Rubena Östlunda "Trokut tuge"

Izvan konkurencije premijerno u Hrvatskoj prikazat će se najnoviji film Rubena Östlunda "Trokut tuge", za koji je dobio drugu Zlatnu palmu, dok se u popratnom programu LUX prikazuje njegov dugometražni prvijenac "Igra".

U natjecateljski program hrvatskog kratkog metra Kockice uvršteno je deset filmova, te isti broj u međunarodnu kratkometražnu konkurenciju.

U žiriju dugometražne konkurencije su Annabella Nezri, osnivačica belgijske produkcijske kuće Kwassa Films, Nicoletta Romeo, filmska kustosica i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu, te Zlatko Burić, hrvatski filmski i kazališni glumac s danskom adresom.

Kratkometražne filmove ocjenjivat će pobjednica prošlogodišnje međunarodne kratkometražne konkurencije Marija Apčevska, redatelj Karlo Vorih, dobitnik Zlatnih kolica za najbolji film u programu Kockice, te filmski redatelj i producent Stefan Ivančić.

Festival tradicionalno priprema bogat popratni program, među kojima su programi: Ponovno s nama, Velikih 5, Mreža festivala Jadranske regije, PLUS, KinoKino, LUX te Najbolji dokumentarci ZFF-a. Program Industrija donosi brojna predavanja, radionice, panel-diskusije, okrugle stolove te pitching forum.

U skladu sa sloganom "Recikliramo sve osim filmova!" ZFF nastoji postati što 'zeleniji' pa, među ostalim, programske knjižice otiskuje na recikliranom papiru, potiče na reciklažu i korištenje ZFF mobilne aplikacije.

Izvršni direktor ZFF-a Hrvoje Laurenta najavio je da će se povodom porculanskog jubileja održati program Najbolji dokumentarci ZFF-a, u Dokukinu KIC, izložba ZFF-ovih plakata postavit će se u Medijateci, a ove se godine vraćaju i festivalski tulumi.

Festival će se održavati u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU-u i Dokukinu KIC, kao i na online platformama kinoeuropa.hr i croatian.film.

Paralelno sa Zagrebom odabrani filmovi iz programa ZFF putuje prikazivat će se u nizu hrvatskih gradova.

Tagovi: Zagreb Film Festival, Boris T. Matić, Ruben Östlund, Annabella Nezri, Saim Sadiq, Maryna Er Gorbach, Carla Simon
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE