GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZFF na 95. rođendan kina Europa pokrenuo online videoteku s autorskim filmovima

ZFF na 95. rođendan kina Europa pokrenuo online videoteku s autorskim filmovima
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2020 / 12:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na 95. rođendan kina Europa, koji obilježava u srijedu, Zagreb Film Festival pokreće online videoteku koja nudi izbor suvremenih autorskih filmova koji su od 2008. do 2019. bili okosnica redovnog repertoara tog kultnog zagrebačkog kina.

"Godinu dana nakon zatvaranja kina Europa cilj te platforme jest umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa te simbolično odati počast dvorani čija je monumentalnost gotovo cijelo stoljeće davala filmskoj umjetnosti posebno i cijenjeno mjesto u Zagrebu", ističu sa Zagreb Film Festivala.

Na platformi Kino Europa Online zasad je dostupno četrdesetak filmskih naslova prikazivanih u tom kinu u razdoblju kada je njime upravljala Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival.

Filmski program simbolično je podijeljen na Veliku dvoranu, u kojoj će biti prikazivani suvremeni cjelovečernji filmovi s nekadašnjeg programa kina, te dvoranu Müller, koja će voditi na internetsku platformu croatian.film koja prikazuje kratkometražne hrvatske filmove.

Posjetitelji će moći birati između filmova afirmiranih autora Rubena Östlunda, Asghara Farhadija, Claire Denis i Christiana Petzolda, ali i najzanimljivijih novih redatelja proteklog desetljeća poput Lászla Nemesa, Benedikta Erlingssona i Juhe Kuosmanena.

Program donosi i velike festivalske pobjednike, “Golub sjedi na grani i promišlja egzistenciju” Roya Anderssona (Zlatni lav u Veneciji) i “Kvadrat” Rubena Östlunda (Zlatna palma u Cannesu), a bit će tu i niz naslova koje su festivalski uspjesi doveli do nominacija za Oscare i Zlatne globuse, poput filma “Saulov sin” Lászla Nemesa (Oscar za najbolji strani film).

Ponuda je žanrovski raznolika,, tu su drame “Ovnovi” Grímura Hákonarsona i “Julien u sredini” Xaviera Legranda, političke biografske trilere “Hannah Arendt” Margarette von Trotha i “Neruda” Pabla Larraína, dirljive filmske priče o odrastanju, “Cure” Céline Sciamma, “Novi klinac” Rudija Rosenberga i “Sicilijanska bajka” Fabija Grassadonije i Antonija Piazze, najavljeno je.

Ljubav je tema u filmovima “Alabama Monroe” Felixa von Groeningena, “Najsretniji dan u životu Ollija Mäkija” Juhe Kuosmanena i “Pogrešna dostava” Ritesha Batre, a neizostavna i u izboru filmova za najmlađu publiku - “Moja sestra mršavica” Sanne Lenken, “Moje neobično ljeto s Tess” Stevena Wouterlooda i animirani filmski hit “Moj život kao Tikvica” Claudea Barrasa.

Platforma se može pronaći na www.kinoeuropa.hr, gdje će se objavljivati novi naslovi i preporuke tjedna, a cijene najma filma bit će okvirno od 10 do 18 kuna. U narednih mjesec dana svake srijede i nedjelje objavljivat će se i kôdovi za besplatno gledanje odabranih naslova.

Ponuda bi se narednih tjedana trebala povećati i u suradnji s domaćim distributerima čiji su naslovi također bili dio repertoara.

Platforma kao odgovor na nedostatak redovnog programa

Kino Europa godišnje imalo oko 120 tisuća posjetitelja, kvalitetu njegovog programa potvrdila je i Mreža europskih kina Europa Cinemas.

Sa ZFF-a podsjećaju kako je, unatoč rezultatima, Grad Zagreb bez konkretnih planova i mjera za obnovu zatvorio kino u lipnju prošle godine, pa je i realizacija ove platforme počela mnogo ranije kao odgovor na nedostatak redovnog programa uzrokovanog njegovim.

"Činjenica je da je budućnost nezavisnog kinoprikazivaštva danas još ugroženija i neizvjesnija zbog trenutačne situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid-19", a s nadom u pozitivniju budućnost, UO ZFF nastojat će i dalje održavati i poticati filmske aktivnosti kako bi barem donekle umanjio nastalu prazninu, a pokretanje ove internetske platforme jedan je od koraka u ispunjenju tog cilja", poručili su.

Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, uz festival, vodi platformu croatian.film, distribuciju nezavisnog filma i KinoKino Festival za djecu.

Tagovi: Zagreb Film Festival, dvorana Müller, kino Europa, Ruben Östlund, Asghar Farhadi, Claire Denis, Christian Petzold
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE