GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZFF: Filmovi Otac i Undine nakon festivala stižu u kina

ZFF: Filmovi Otac i Undine nakon festivala stižu u kina
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2020 / 15:16
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Filmovi "Otac" i "Undine", oba u programu ovogodišnjeg Zagreb Film Festivala, ali i u užem krugu nominacija za "europskog Oscara", neposredno nakon završetka ovogodišnjeg izdanja zagrebačkog festivala, koji će se održati od 8. do 15. studenog, krenut će u redovnu distribuciju u kina diljem Hrvatske.

Svoje dosadašnje festivalske uspjehe ti su filmovi okrunili su nagradama na prestižnom Berlinaleu, a sada se natječu za nagradu Europske filmske akademije (EFA).

Film "Otac" Srdana Golubovića opisuje se kao "balkanski Paris, Texas", a "Undine" u režiji Christiana Petzolda, kao suvremena parafraza mita o maloj sireni i romantična oda gradu Berlinu.

Golubovićev četvrti cjelovečernji naslov temeljen je na stvarnom događaju, a slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru.

Film je u veljači premijerno prikazan u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, gdje je osvojio nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija, nastavljajući globalni uspjeh koji je ovom redatelju donio prethodni film Krugovi (posebno priznanje na Sundanceu i nagrada Ekumenskog žirija na Berlinalu).

U naslovnoj ulozi filma je Goran Bogdan, koji je za to nagrađen na beogradskom FEST-u, gdje je film osvojio i nagradu FEDEORA te onu za najpopularniji film, kao i Zlatnom arenom za najbolje glumačko ostvarenje na Pulskom filmskom festivalu.

Na festivalu u Puli osvojio je i nagradu publike, Zlatna vrata i to kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5.0.

Uz Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović i hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Film je nastao u koprodukciji Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostaloga, sufinanciran sredstvima Hrvatskog

U drugoj polovici studenog u kinima diljem Hrvatske prikazat će se "Undine", novi film jednog od omiljenih njemačkih redatelja današnjice, Christiana Petzolda.

Ta romantična drama, premijerno prikazana u službenom natjecateljskom programu Berlinala, uz veliku dozu magičnog realizma, pretvara se u suvremenu autorsku interpretaciju mita o sireni, podvodnoj vili koja ljudsku dušu može zadobiti jedino ljubavlju.

Nakon filmskog trolista kojim su dominirale mračne etape novije njemačke povijesti – filmova "Barbara" (2012.), "Feniks" (2014.) i "Tranzit" (2018.), redatelj radnju svog novog ostvarenja smješta u suvremeni Berlin.

Naslovna junakinja povjesničarka je zaposlena u berlinskom gradskom muzeju, koja nakon završetka jedne veze upoznaje misterioznog i romantičnog mladog ronioca.

"Nova ljubavna priča dvoje junaka, povezanih neobično snažnim afinitetom prema vodi, ubrzo se pretvara u zavodljivu i senzualnu, no neobičnu romantičnu dramu u kojoj se realnost i fantazija susreću u intrigantnoj filmskoj parafrazi drevnoga mita koji je svoje mjesto, osim u popularnoj bajci Hansa Christiana Andersena, našao i u djelima brojnih umjetnika: od pjesnikinje Ingeborg Bachmann, preko slikara J. M. W. Turnera i Paula Gauguina, pa do pop-art umjetnika Andyja Warhola i redatelja Neila Jordana", napominje se.

"Uz prepoznatljivu Petzoldovu impresivnu stilsku i narativnu eleganciju, u studiozno snimljenim kadrovima koje potpisuje redateljev stalni suradnik, direktor fotografije Hans Fromm, značajnu ulogu u filmu zadobiva i sam grad Berlin", dodaje se.

Glavne uloge tumače Paula Beer, za ovo ostvarenje nagrađena berlinskim Srebrnim medvjedom, i Franz Rogowski, a istom su glumačkom dvojcu pripale glavne uloge i u Petzoldovom prethodnom filmu "Tranzit".

Na Berlinalu, osim Srebrnim medvjedom za glavnu žensku ulogu, to je ostvarenje ovjenčano i nagradom FIPRESCI.

Tagovi: Zagreb Film Festival, film Otac, Boris Isaković, Nada Šargin, Milica Janevski, Goran Bogdan, Srdan Golubović
PROČITAJ I OVO
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE