GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelenović: Festivali su spasili srpski film

Zelenović: Festivali su spasili srpski film
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.06.2021 / 09:26
Autor: SEEbiz / NOVA.rs
BEOGRAD - Festivali su žilava kategorija. U vrlo kritičnom trenutku za srpsku kinematografiju, a pogotovo za bioskope, pomoć domaćih festivala bila je presudna, kaže za Nova.rs Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić.

Usred pandemije koronavirusa, doduše u izmenjenom terminu, prošlog septembra Festival evropskog filma Palić održan je maltene u punom kapacitetu, uz stotinu i nešto filmova, u čak četiri dvorane.

– Nije to pošlo za rukom samo Paliću, nego i drugim festivalima. Ove godine se ta praksa nastavlja. Znate, festivali su jedna žilava kategorija. Ljudi koji rade festivale svesni su činjenice šta oni znače – kaže za Nova.rs Radoslav Zelenović i podseća da je dobar deo života proveo na festivalima.

A bivši je direktor Jugoslovenske kinoteke, na čijem je čelu bio 24 godine, i nedavno je ovenčan Zlatnim pečatom ove institucije. Zelenović je i nekadašnji urednik Filmskog programa beogradskog Doma omladine i Filmske redakcije RTS-a, a učestvovao je u osnivanju brojnih manifestacija, poput FEST-a, Festivala kratkometražnog filma, Filmskog festivala u Sopotu i Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji. Upravo je Zelenović osnivač i direktor Festivala evropskog filma Palić, koji će narednog meseca biti održan po 28. put.

Kada je pre neki dan u Kombank dvorani potpisivanjem Memoranduma o saradnji osnovana Asocijacija filmskih festivala Srbije, u koju je ušlo sedam filmskih smotri od Palića do Leskovca, čelnici ovih smotri podsećali su da su u ovoj zemlji, u teškom periodu tokom devedesetih upravo festivali spasili bioskope i našu kinematografiju.

– Ta konstatacija je sasvim tačna. Jer, zaista u jednom vrlo kritičnom trenutku za srpsku kinematografiju, a pogotovo za bioskope, pomoć domaćih festivala bila je velika i jako značajna. Iz iskustva znam da je prikazivanje filma na festivalu presudno za jedno ostvarenje. Primera radi, jedan film je na redovnom bioskopskom repertoaru u Subotici, ali desi se da to ostvarenje ima ponekad i deset puta veću gledanost na jednoj filmskoj projekciji na festivalu na Paliću nego što ima tokom prikazivanja u bioskopima u čitavom gradu. To su stvari koje ne smeju da se zanemare i moraju uvek da se imaju na pameti kada se razmišlja o festivalima – smatra Zelenović.

Komentarišući osnivanje Asocijacije filmskih festivala Srbije AFIFS, kojoj su pristupili Palić, Vrnjačka Banja, Niš, Leskovac, FAF, Šumadijski i Scena u pokretu, naš sagovornik izražava nadu da će se ova mreža ubuduće širiti:

– Vidim da mnogo festivala tu nedostaje. Nadam se i da će festivali, koji su ušli u AFIFS, pomagati jedni drugima iskustvom, tehnikom… Ne razumem zašto bi film koji je prikazan na jednom festivalu bio isključen iz selekcije drugog. Nema razloga da isti film ne bude prikazan i na još jednom festivalu, pogotovo što vi ne morate da radite više ništa, jer je sve već urađeno – nabavljen film, titlovan, spreman za prikazivanje… Nadam se i da će konačno doći do neke razmene iskustava festivala kao takvih. Inicijativa za osnivanjem asocijacije je dobra, ali sad svi treba da se potrudimo da ona zaista i zaživi u praksi – ukazuje Zelenović.

Iako je većina čelnika srpskih filmskih festivala već najavila da će ove smotre biti održane u tradicionalnim terminima, za razliku od prošle godine, naš sagovornik ipak upozorava da je u ovoj situaciji prognozirati bilo šta nezahvalno:

– Ali, bez obzira na okolnosti, ne smemo više sebi da dozvoljavamo da dođemo u situaciju da festival, koji je zakazan za jul, počinje da se radi u maju mesecu. I kako se to ne bi desilo, na organizaciji festivala na Paliću radi se više od pola godine. Naravno, uz nadu da će i ovoga puta situacija biti povoljna. Kao što se desilo i prošle godine. Mi smo, uprkos svemu što se dešavalo, imali gotov festival i kada su nam rekli – sad može, mi smo i održali festival. Znate, festival je jedan složeni organizam. Ako vi na festivalu imate stotinu filmova iz više od 20 zemalja, treba ih obezbediti, obraditi, zvati ljude – objašnjava direktor Festivala evropskog filma Palić.

Očekuje, kako nam priznaje, da će ove godine festival, čije je održavanje zakazano u terminu od 17. do 23. jula, u profesionalnom smislu biti bolji u odnosu na lane:

– Prevashodno tu mislim na goste. Prošle godine za tako nešto nije bilo prilike. Sve internacionalne goste koje smo dogovorili za 2020. godinu, zakazali njihov dolazak, među kojima su bili i dobitnici nagrada – sve to smo prebacili za ovu godinu. Kako sada stvari stoje, čini mi se da ćemo imati sve festivale koji su predloženi do kraja godine i da će biti održani u punom kapacitetu. Intimno se nadam tome, ne samo zbog samih festivala, već i njihovog najvažnijeg segmenta, a to su posetioci. Zaista verujem da će biti publike.

I za kraj Radoslav Zelenović kao izuzetno bitnu stvar ističe to što većina predstojećih festivala, počev od Palićkog, ne odustaje od „tradicionalnog formata“:

– Mislim da je izuzetno važno što su festivali insistirali da se ne održavaju onlajn, nego u bioskopskoj dvorani. Jer, moje iskustvo kao starog prikazivača filmova kaže – film se pravi za veliko platno u zamračenoj prostoriji!

Tagovi: Radoslav Zelenović, Festival evropskog filma Palić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE