GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Započeo 16. Vukovar Film Festival

Započeo 16. Vukovar Film Festival
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2022 / 08:28
Autor: SEEbiz / H
VUKOVAR - Projekcijom kratkometražnog mađarskog filma “Eger, 1552.” redatelja Attile Szásza te ukrajinskog filma snimljenog u hrvatskoj koprodukciji “Vizija leptira” redatelja Maksima Nakonečnog, u Vukovaru je u srijedu počeo 16. Vukovar Film Festival - Festival podunavskih zemalja.

Do 3. srpnja, do kada traju festivalska događanja, biti će prikazano 60 filmova koje će gledatelji moći pogledati na četiri različite lokacije. kazao je direktor festivala Igor Rakonić.

"Nakon dvije pandemijske godine filmovi se ponovno vraćaju u kina i to nas raduje kao i što smo u Vukovar uspjeli dovesti niz iznimno kvalitetnih filmskih ostvarenja", kazao je Rakonić.

Rita Burkovska, glavna glumica ukrajinskog filma "Vizija leptira" (Bachennya Metelyka), redatelja Makima Nakonečkog, snimljenog 2020. s ratnom tematikom kada još nije bilo današnjih sukoba u Ukrajini, kazala je kako je iznimno sretna što je uopće uspjela doći u Vukovar i predstaviti film koji je prethodno imala priliku vidjeti i publika na festivalu u Cannesu.

"Bilo je to iznimno iskustvo. Snimali smo taj film u vrijeme pandemije koronavirusa, a ratna razaranja koja su prikazana u filmu načinjena su digitalno. Kada danas vidimo što se događa u Ukrajini, samo dvije godine nakon snimanja filma, ostanemo zatečeni", izjavio je Edvin Liverić koji je s Dariom Lorenzi Flatz bio hrvatski dio glumačke postave u filmu "Vizija leptira"

Svi naslovi koji se prikazuju u službenoj konkurenciji Vukovar Film Festivala natjecat će se za tradicionalnu nagradu Zlatni šlep.

O pobjednicima u kategoriji dugometražnog i kratkog igranog filma te dokumentarnog filma odlučivat će ocjenjivački žiri u kojem se nalaze glumac Marko Cindrić, nekadašnji urednik HRT-a Đelo Hadžiselimović te novinar, pisac, scenarist i producent Velimir Grgić.

Kao novitet uvedena je kategorija "Žene mogu sve" u sklopu koje će biti prikazani - "Nazovi Jane", najnoviji film redateljice Phyllis Nagy s Elizabeth Banks i Sigourney Weaver u glavnim ulogama, a koji je prikazan u službenoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Berlinu, "Kako pobijediti muškarce", romantična drama redateljice i scenaristice Susan DeRose u kojoj su glavne uloge ostvarili Kelsey Grammer, Anna Friel i Sean Astin, "Magija ljubavi", švedska romantična komedija te film "Aline – glas ljubavi" kanadska biografska komedija o životu pjevačice Aline Dieu temeljena na životu slavne pjevačice Celine Dion.

Ovogodišnji vukovarski Filmski festival imat će i niz dodatnih događanja među kojima su i tri filmske radionice – radionicu jednominutnog filma u jednom kadru Zvonimira Rumboldta, scenarističku radionicu dramaturginje i scenaristice Sanje Kovačević te radionicu „Od ideje do realizacije“ redatelja Ivana Salaja.

Tagovi: Vukovar Film Festival, Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumboldt, Igor Rakonić, Edvin Liverić
PROČITAJ I OVO
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
TEATAR
Anđeo od leda premijerno u ZKM-u
ZAGREB - Predstava "Anđeo od leda" Arpada Schillinga u ZKM-u će biti premijerno prikazana u petak, 26. travnja. Reprizne izvedbe na rasporedu su 27. i 28. travnja.
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
OTKRIĆA
Bebek: Razgovarao sam s Bregovićem, ali nismo se dogovorili
ZAGREB - Željko Bebek se na društvenim mrežama prisjetio rada u grupi Bijelo dugme te otkrio da se nedavno sastao s Goranom Bregovićem kako bi pregovarao o novoj turneji. Nažalost, to se neće dogoditi.
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE