GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Stanje stvari s aktualnim društvenim temama

ZagrebDox: Stanje stvari s aktualnim društvenim temama
DOKUMENTARCI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2021 / 19:11
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Stanje stvari, jedan od službenih programa ovogodišnjeg ZagrebDoxa, što će se održati od 13. do 20. lipnja, donosi sedam filmova koji se bave aktualnim društvenim temama i preokupacijama suvremenog svijeta.

Filmovi odabrani za taj program ocrtavaju suvremeno doba kroz teme kao što su borba za ženska prava i rodnu ravnopravnost, koruptivni državni sustavi, ekonomija i tržište rada.

Film “Judy protiv kapitalizma” Mikea Hoolblooma posvećen je jednoj od vodećih kanadskih feministica iz šezdesetih i sedamdesetih, aktivistici i novinarki Judy Rebick, kombinirajući arhivske snimke s njezinim razmišljanjima o političkim i osobnim temama.

To “lirsko ostvarenje” otkriva i Judyinu paralelnu bitku s posljedicama traumatičnih iskustava u djetinjstvu.

“Dopunjavajući svoje ostvarenje poetičnim snimkama na Super 8-ici, formatu filmske vrpce koja je upravo u to doba popularizirana na nezavisnoj filmskoj sceni, Hoolbloom vješto evocira karakter jednog vremena, čiji ideali, bitke i snovi relevantnima ostaju i danas”, ističe se u najavi.

U fokusu kratkometražnog dokumentarca “Čistimo zajedno” Gabrielle Stemmer mlade su majke koje balansiraju između svakodnevnih obaveza i emotivnih turbulencija, usamljenosti i zapostavljenosti. Dok njihovi supruzi rade, te kućanice snimaju YouTube tutorial vlogove o održavanju domova.

Andrej Grjazev u filmu “Temeljna jama”, sastavljenom od reportažnih snimki i videa objavljenih na društvenim mrežama, simbolički ujedinjuje glasove siromašnih i obespravljenih ruskih građana usmjerene protiv korumpirane Putinove vlade.

“Prikazan na brojnim festivalima, od Berlinala i IDFA-e do onih u Jihlavi i Ateni, ovaj dokumentarac uz snažnu dozu gorkog, crnog humora i empatično solidariziranje s marginaliziranima donosi autentičan pogled na suvremene oblike totalitarizma”, ističe se.

Vitalij Manskij, jedan od vodećih ruskih dokumentarista, u filmu “Gorbačov. Raj” donosi portret bivšeg političkog magnata i posljednjeg predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova, pokretača promjena koje su donijele radikalne izmjene u konstelaciji političkih velesila, a danas živi tiho i povučeno s teretom vlastite političke ostavštine.

Za to “neobično intimno ostvarenje, koje više nalikuje poetičnoj studiji karaktera negoli uzbudljivom političkom filmu”, Manski je osvojio nagradu festivala IDFA za najbolju režiju.

Njemačka redateljica Carmen Losmann u svom duhovitom dokumentarcu “Oeconomia” izaziva neke od ključnih igrača suvremenog kapitalizma da odgovore na jednostavna i prizemna pitanja o novcu, rastu, zaduživanju i bankama, no rijetki odgovori koje dobiva uglavnom su popraćeni arogancijom, ali i zbunjenošću logikom koja upravlja globalnom financijskom industrijom.

Nesigurno tržište rada tema je filma “Nova smjena” Jindřicha Andrša, čiji je protagonist bivši rudar kojemu se, nakon zatvaranja rudnika ugljena gdje je proveo 25 godina nudi posao računalnog programera, a za jedan od najpoželjnijih i najlukrativnijih poslova danas priprema se na prekvalifikacijskom edukativnom tečaju.

Film “Juha od jastoga” španjolskog redateljskog tandema Pepe Andreu i Rafael Molés smješten je u maleni islandski grad Grindavík gdje živi zajednica koja i danas počiva na ribolovu, a dinamika društvenog života uglavnom se odvija u lokalnoj gostioni dvojice braće, uz pune zdjelice njihova popularnog specijaliteta – juhe od jastoga.

“Fokusirajući se na stanovnike, njihove žustre rasprave i sjetne uspomene, na živahnu atmosferu malene zajednice, film Juha od jastoga podsjeća da su najvažniji dio svakog društva upravo njegovi – ljudi”.

Ovogodišnje izdanje ZagrebDoxa će se održati u Kinu SC, Teatru &TD i MM centru u Studentskom centru te na Ljetnoj pozornici Tuškanac u Zagrebu.

Tagovi: ZagrebDox, Stanje stvari, Vitalij Manskij, Mihail Gorbačov, Gabrielle Stemmer, YouTube, Judy protiv kapitalizma, Mike Hoolbloom, Judy Rebick
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE