GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Ovogodišnje, posebno izdanje otvara film Bogovi Molenbeeka

ZagrebDox: Ovogodišnje, posebno izdanje otvara film Bogovi Molenbeeka
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.10.2020 / 19:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ovogodišnje posebno izdanje ZagrebDoxa otvara se u nedjelju, 4. listopada u Kinu SC finskim dokumentarcem "Bogovi Molenbeeka" Reette Huhtanen te hrvatskim kratkometražnim filmom "Osoba" Sunčice Ane Veldić.

"Bogovi Molenbeeka" kroz vizuru dvojice dječaka koji dolaze iz posve drugačijih kulturoloških sredina progovara o ozloglašenoj briselskoj četvrti Molenbeek, poznatoj po napadima bombaša samoubojica i policijskim ophodnjama.

"Ovo lirsko ostvarenje na svjež i maštovit način pristupa jednom od gorućih problema današnjice – (ne)mogućnosti suživota u različitosti, podsjećajući na univerzalnu ljepotu iskrenog dječjeg prijateljstva", najavljeno je sa ZagrebDoxa.

Film je obišao brojne festivale, do Visions du Réela do Filmskog festivala u Krakovu, a osvojio je i nekoliko priznanja, među kojima su i nagrade publike i kritike na festivalu DocPoint u Helsinkiju te posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu u Reykjaviku.

Film "Osoba" Sunčice Ane Veldić dokumentira autoričin izlazak iz potresom oštećenog stana u centru Zagreba te odlazak na otok Murter i susret sa novim izazovima.

Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox trajat će osam dana, do 11. listopada, a projekcije će se održavati u Kinu SC i Teatru &TD Studentskog centra u Zagrebu.

Prikazat će se pedesetak aktualnih dokumentarnih filmova, a u programima konkurencije, međunarodne i regionalne, za Veliki pečat, službenu festivalsku nagradu, natječe se 16, odnosno 14 filmova. Mali pečat bit će dodijeljen najboljem filmu autora/ice do 35 godina starosti.

U popratnom filmskom programu The Best of the Rest bit će prikazano dvadesetak odabranih filmova iz ovogodišnjih službenih programa.

Tu su i dva retrospektivna programa - nagrađivane britanske redateljice Lucy Walker (online), koja će online održati i masterclass predavanje u sklopu programa ZagrebDox Pro te hrvatskog dokumentarista Gorana Devića, s tri naslova koji tematiziraju njegov rodni Sisak.

Tagovi: ZagrebDox, Bogovi Molenbeeka, Sunčica Ana Veldić, Reette Huhtanen
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE