GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ZagrebDox: Intrigantni dokumentarci Kontroverznog Doxa i Stanja stvari

ZagrebDox: Intrigantni dokumentarci Kontroverznog Doxa i Stanja stvari
FESTIVALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2020 / 15:31
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Međunarodni festival dokumentarnog filma ZagrebDox za 16. izdanje, što će se održati od 15. do 22. ožujka u CineStaru Zagreb - Branimir mingle mallu, najavljuje niz intrigantnih novih dokumentaraca u službenim programima Kontroverzni Dox i Stanje stvari.

Kontroverzni Dox obuhvaća sedam filmova koji na temelju pojedinačnih priča i svjedočanstava osvjetljavaju neke od dominantnih tema naše suvremenosti, pred objektivima filmskih kamera raskrinkavaju pojedine aspekte društveno-političkih sustava ili pak na zanimljive i dinamične načine pristupaju delikatnim, kompleksnim i provokativnim pojavama, najavljeno je s festivala.

Temom ljubavi bave se filmovi "Laka ljubav" Tamera Jandalija, eksperimentalno ostvarenje koje u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u često turbulentnoj potrazi za srećom, te "Pubertet" Elene Kondrateve, u čijem je središtu samohrana majka koja pokušava balansirati između obiteljskih i društvenih obaveza te vlastitog intimnog i emotivnog zadovoljstva.

Debitantsko ostvarenje Pije Hellenthal "U potrazi za Evom" prati 25-godišnju "milenijalku", odraslu u doba Interneta, portretirajući pritom novu generaciju koja odbacuje uvriježene ideje o seksualnosti, radu, rodu i identitetu, dok film "Naprijed, debeljuce!" Louise Detlefsen i Louise Unmack Kjeldsen kroz iskustva mladih Skandinavki tematizira pokret za pozitivan odnos prema ženskom tijelu i odbacivanje rigoroznih ideala o ljepoti.

Nagrađivani njemački redatelj Marcus Vetter, prvi filmaš koji je dobio pristup skrivenim sastancima Svjetskog ekonomskog foruma, prikazuje svoje iskustvo u filmu "Forum", u kojem se, među ostalima, pojavljuju i Theresa May, Macron i Trump, ali i mlada aktivistica Greta Thunberg. O temama koje otvara taj film raspravljat će se i u razgovoru nakon projekcije, organiziranom u sklopu programa ZagrebDoXXL.

Renomirana redateljica Penny Lane u provokativnom, ali duhovitom filmu "U slavu Sotone?" ulazi u pozadinu sve popularnijeg kontroverznog religijskog pokreta.

Kontroverznom temom bavi se i hrvatski redatelj  u filmu "Pitaj slobodno", u kojem nastoji pronaći odgovor na pitanje je li moguće naći zajednički jezik između protivnika i zagovornika cijepljenja. Ta će se tema obraditi i na razgovoru koji će, kao dio programa ZagrebDoXXL, uslijediti nakon projekcije.

Program Stanje stvari s alarmantnim temama današnjice

Program Stanje stvari prikazuje devet filmova o nekim od najalarmantnijih tema današnjice, od zatiranja ljudskih prava, preko jačanja neokonzervativnog političkog krajolika, do dalekosežnih posljedica što ih tehnološki razvoj ostavlja na društvo.

Film "Ljubomobil" njemačke redateljice Elke Margarete Lehrenkrauss portretira mikrokozmos žena koje se, kao imigrantice i seksualne radnice, nalaze na društvenoj margini, usmjeravajući se pritom i na šire teme poput globalizacije, feminizma i ekonomske nejednakosti.

Sa ZagrebDoxa najavljuju i da akutnom problemu seksualnog nasilja na inovativan način pristupa film "Ono što te ne ubije" redateljice Alexe Poukine, dok redateljski dvojac Anastasia Mikova i Yann Arthus-Bertrand, inspiriran radom na prethodnom filmu "Ljudski" u novom ostvarenju, "Žena" sabire svjedočanstva više od 2000 žena sa svih strana svijeta slaveći pritom njihovu snagu da vlastitim djelovanjem mijenjaju svijet unatoč svim preprekama.

Migracijama se bave filmovi "Patka" Elvire Jukić-Mujkić i "Go Game" Nadine Maličbegović, profesionalnih novinarki fokusiranih na teme o ljudskim pravima i marginaliziranim skupinama.

Prvi daje analizu brojnih primjera neprofesionalnog medijskog izvještavanja o migrantima u Bosni i Hercegovini, a drugi prati jednu iračku izbjegličku obitelj na opasnom i sudbonosnom putovanju prema Njemačkoj.

Nakon projekcije tih filmova, program ZagrebDoXXL donosi razgovor o i dalje aktualnom problemu ugrožavanja ljudskih života na našim granicama.

Bilježeći potresnu svakodnevicu Palestinaca koji žive pod izraelskom okupacijom, i film "O zemlji i kruhu" Ehaba Tarabieha ukazuje na aktualnost pitanja ljudskih prava, slobode i ravnopravnosti.

Nagrađivani švedski redatelj i novinar Fredrik Gertten na ZagrebDox se vraća s novim filmom, "Izbačeni", o pogubnom fenomenu gentrifikacije koji, uslijed transformiranja radničkih četvrti u atraktivne gradske lokacije, dovodi do astronomsko visokih cijena nekretnina i tako onemogućuje normalan život većini građana.

O tome zašto je stanovanje jedno od temeljnih ljudskih prava, a ne privilegija, razgovarat će se s redateljem i domaćim stručnjacima nakon projekcije.

Na primjeru stvarne situacije kratkometražni film "Bitka" Clare Lazarim, Rica Saitoa, Caioa Castora i Guilhermea Cerqueire Césara ilustrira aktualno društveno stanje u Brazilu koje je, nakon uzleta neokonzervativne politike, postalo iznimno polarizirano.

O posljedicama velikog razvoja tehnologije umjetne inteligencije na ekologiju i društvo, ali i za slobodu i demokraciju progovara politički triler "iHuman" norveške redateljice Tonje Hessen Schei.

Tagovi: ZagrebDox, Nenad Puhovski, Robert Tomić Zuber, Goran Dević, Lucija Parać, Ilja Povolocki, Waad al-Kateab, Edward Watts, Slađana lučić, Neven Hitrec, Branko Ištvančić
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE