GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka filharmonija u petak u Tvornici kulture

Zagrebačka filharmonija u petak u Tvornici kulture
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 13:36
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U petak, 5. veljače s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija izvest će remek-djela velikog njemačkog skladatelja iz razdoblja romantizma – Johannesa Brahmsa.

Varijacije na Haydnovu temu, op.56a i 2. simfoniju u D-duru, op.73 neizbježne su skladbe modernog orkestralnog repertoara, a zagrebačka publika imat će ih priliku slušati u sklopu Plavog ciklusa Zagrebačke filharmonije. Izvedbom će ravnati maestro Dawid Runtz, iznimno nadaren mladi glazbenik, sposoban udubiti se u svaku pojedinost partiture i napamet dirigirati skladbe visoke glazbene vrijednosti, a od nedavno i novi šef dirigent Zagrebačke filharmonije. Ovotjedni koncert održat će se na novoj lokaciji - u Tvornici kulture, u Šubićevoj ulici 2.

Johannes Brahms svoju je glazbenu karijeru započeo skladajući i svirajući po hamburškim gostionicama. Na turneji 1853. godine sprijateljio se s violinistom Josephom Joachimom i skladateljem Robertom Schumannom koji ga je smatrao genijem te se za njega posebno zauzeo. Brahmsov bogat opus čine vokalne skladbe, skladbe za simfonijski orkestar, komorne ansamble i razne solo instrumente uz pratnju te skladbe za klavir i orgulje. Kako je Brahms, osim skladateljskog talenta, bio vrlo virtuozan pijanist, većinu skladbi za instrumente s tipkama sam je praizvodio.
Varijacije na Haydnovu temu, op.56a prvo su veliko djelo za simfonijski orkestar Johannesa Brahmsa, a njihov uspjeh nakon izvedbe Bečkih filharmoničara potaknuo je skladatelja na dovršetak Prve simfonije.

Prva koja je ugledala novo djelo bila je Brahmsova vjerna prijateljica Clara Schumann, koja se Haydn-varijacijama oprostila od vlastite karijere, uvrstivši ih na posljednji javni nastup u Frankfurtu 1891. godine. Tada je Brahms napisao Clari:

“Uvijek sam gajio slabost prema tome djelu i mislim na njega s više zadovoljstva no na bilo koje drugo svoje ostvarenje”.

2.simfonija u D-duru, op.73 nastala je u relativno kratkom periodu ljeta 1877. Tijekom skladateljeva posjeta slikovitom Pörtschachu u austrijskim Alpama. Simfoniju je praizvela Bečka filharmonija u prosincu 1877. godine, a publika ju je objeručke prihvatila sa željom da se treći stavak Allegretto grazioso ponovi.

Tagovi: Zagrebačka filharmonija, Dawid Runtz, Johannes Brahms, Tvornica kulture
PROČITAJ I OVO
Trag četvorice grafičara od 10. veljače u Galeriji Forum
IZLOŽBE
Trag četvorice grafičara od 10. veljače u Galeriji Forum
ZAGREB - Dana 10. veljače u Galeriji Forum, Teslina 16, otvorit će se izložba pod imenom Trag četvorice grafičara: Marija Čaušića, Igora Čabraje, Marija Matokovića i Mirana Šabića.
U kinima film Radislava Jovanova Gonze Punim plućima
DISTRIBUCIJA
U kinima film Radislava Jovanova Gonze Punim plućima
ZAGREB - Nagrađivani dugometražni igrani prvijenac redatelja Radislava Jovanova Gonze PUNIM PLUĆIMA kreće u kino prikazivanje od 9. ožujka diljem Hrvatske.
Beyonce oborila rekord po broju osvojenih Grammyja u karijeri
REKORDI
Beyonce oborila rekord po broju osvojenih Grammyja u karijeri
LOS ANGELES - Beyonce je sinoć dobila četiri Grammyja, uključujući za najbolji dance/elektronički album, čime je u svojoj karijeri ukupno osvojila 32. Međutim, jedan od njih nije primila na sceni.
Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić
OBNOVA
Krenula prva faza obnove Dvorca umjetnika Oršić
ZAGREB - Počela je prva faza dugoočekivane obnove Dvorca umjetnika Oršić – Jakovlje koji je kroz stoljeća korištenja dotrajao te je dodatno oštećen u zagrebačkom i sisačko-petrinjskom potresu 2020. godine.
Prva NFT izložba u Hrvatskoj otvorena u Brigadinom showroomu u Zagrebu
IZLOŽBE
Prva NFT izložba u Hrvatskoj otvorena u Brigadinom showroomu u Zagrebu
ZAGREB - U Brigadinom showrooomu u Centru Kaptol u Zagrebu otvorena je prva NFT izložba u Hrvatskoj. U posljednje vrijeme svjedoci smo snažnog rasta primjene novih tehnologija, prikaza Web3 svijeta te primjene NFT-a u svakodnevnom životu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE