GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka filharmonija u petak svira Rahmanjinova i Brahmsa

Zagrebačka filharmonija u petak svira Rahmanjinova i Brahmsa
KONCERTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 12:29
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Orkestar Zagrebačke filharmonije nastupit će u petak, 20. studenoga, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog pod ravnanjem Slovenca Simona Krečiča s repertoarom Sergeja Rahmanjinova i Johannesa Brahmsa, uz solistički nastup pijanista Bruna Vlaheka.

Slušatelji će imati priliku čuti jedan od najljepših klavirskih komada, 2. koncert za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 Sergeja Rahmanjinova, te Brahmsovu 4. simfoniju u e-molu, op. 98.

Programom će ravnati Simon Krečič, umjetnički ravnatelj Opere Slovenskoga narodnog kazališta u Mariboru. Krečič je svestran umjetnik – dirigent i promotor suvremene glazbe, ali i vrlo cijenjeni pijanist.

"Spoj dirigenta i pijanista garantira odličnu izvedbu Rahmanjinova 2. koncerta za klavir i orkestar u c-molu, op. 18, a kada dodamo još da je solist Bruno Vlahek, rezultat će nesumnjivo biti čaroban", ističu iz Filharmonije.

Bruno Vlahek hrvatski je pijanist i skladatelj s bogato razvijenom koncertnom djelatnošću. Diplomirao je kao jedan od najmlađih studenata u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu, a glazbena kritika prozvala ga je "biserom hrvatske kulture" te "novim Pogorelićem".

Sergej Vasiljevič Rahmanjinov bio je ruski pijanist, dirigent, skladatelj i, kako ga mnogi nazivaju, "posljednji veliki ruski romantičar". Ubraja se među najveće pijanističke virtuoze svojega doba. Rahmanjinov je 2. koncertom za klavir i orkestar u c-molu, op. 18 vratio samopouzdanje u svoje skladateljske sposobnosti koje su, zbog izuzetno loših kritika za 1. simfoniju, skladatelja bacile u depresivno i krizno razdoblje.

4. simfonija u e-molu, op. 98 posljednja je simfonija Johannesa Brahmsa, a također i jedina od četiri simfonije koja je završila u molu. Premda je Brahms bio vrlo nesiguran u pogledu 4. simfonije, publika ju je na svakoj izvedbi prigrlila. Za izvedbu simfonije u ožujku 1897. godine, mjesec dana prije skladateljeve smrti, Brahmsova prijateljica i biografkinja Florence May zabilježila je: "...sasvim posebna scena dogodila se na kraju. Izgledalo je da ga publika... neće pustiti. Suze su mu tekle niz obraze dok je stajao poguren, ukočen i napet... a u publici se ćutio prigušeni jecaj, jer su svi znali da mu govore – zbogom".

Prije koncerta, s početkom u 19 sati, u predvorju Velike dvorane na predkoncertnom razgovoru, Bruno Vlahek i Simon Krečič razgovarat će s predstavnicima medija i ljubiteljima glazbe o svojim umjetničkim viđenjima ovotjednog koncerta u Plavom ciklusu.

Tagovi: Zagrebačka filharmonija, Simon Krečič, Bruno Vlahek, Sergej Rahmanjinov, Johannes Brahmsa
PROČITAJ I OVO
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
IN MEMORIAM
Preminuo poznati zagrebački umjetnik Ivan Roca
ZAGREB - Ivan Roca, poznati redatelj spotova iz devedesetih, a koji se 2004. godine počeo baviti bioterapijom, preminuo je u ranim pedesetima. Potvrdio je to njegov prijatelj Ivan Salečić.
Otvara se Venecijanski bijenale
DOGAĐAJI
Otvara se Venecijanski bijenale
VENECIJA - Međunarodna izložba vizualnih umjetnosti Venecijanski bijenale službeno se u subotu otvara za posjetitelje.
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE