GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka alternativna glazbena scena na kompilaciji Zagreb Calling

Zagrebačka alternativna glazbena scena na kompilaciji Zagreb Calling
DISKOGRAFIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.04.2021 / 07:53
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U izdanju Menarta u srijedu, 5. svibnja, na tržištu će se naći kompilacijski vinil album "Zagreb Calling - Generacija bez refrena", koji sadrži pjesme deset alternativnih zagrebačkih bendova, predvodnika nove hrvatske scene, snimljenih u živo u Ksetu u siječnju ove godine.

"Deset alternativnih zagrebačkih bendova, četiri dana snimanja u KSET-u, jedan kompilacijski album. Tako bismo u jednoj rečenici mogli opisati ono što se u zagrebačkom KSET-u događalo od 15. do 19. siječnja 2021. Deset izvođača i bendova okupilo se kako bi snimili po jednu pjesmu za kompilaciju Zagreb Calling", stoji u najavi.

Reminiscirajući, svjesno ili ne, o nekim današnjim kultnim kompilacijama s ovih prostora, u KSET-u su se, s diskografskom potporom Menarta, logističkom podrškom KSET-ovih sekcija i uz organizaciju idejnog začetnika ove ideje, producenta Vedrana Peternela, okupila mlada imena koja već neko vrijeme na kreativnoj razini čine kompaktnu skupinu glazbenika, koje bismo mogli i trebali nazivati – novom hrvatskom scenom, dodaje se.

Na ideju o ploči koja bi ponudila presjek ponajboljeg iz aktualne alternativne zagrebačke glazbene scene Peternel je, kako ističe, došao nakon što je tijekom zadnjih 5-6 godina, kao glazbenik, producent ili voditelj programa u klubu Vinyl, imao priliku upoznati ogromnu količinu izuzetno kvalitetnih glazbenika i bendova koji "čine i žive nezavisnu domaću scenu".

"Većinu njih, kao ni mene, ne zanima niti jedan žanr kao takav, već vlastiti originalni izričaj koji je često mješavina raznih i različitih glazbenih utjecaja", rekao je Peternel.

"Mnogi iz moje generacije, ali i oni mlađi, referiraju se na Novi val kao zadnje bitno i stvarno kvalitetno što se na ovim prostorima dogodilo. Ja sam pak mišljenja da bi se scena koja se rađa i već polako izlazi na površinu mogla pokazati barem jednako važnom, ako ne puno jačom i plodnijom od Novog vala. Iz tog razloga, nekako mi je bio logičan nastavak da se sve to i trajno zabilježi te da se na jednom izdanju prezentira presjek izvođača i bendova koji tu scenu čine", dodao je.

Na ploči koja će se 05. svibnja naći na tržištu, na vinilu i svim digitalnim platformama, sviraju Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto.

Jedan od primarnih ciljeva izdanja je pokazati i dokazati da hrvatska ima nikad jaču, raznovrsniju i talentiraniju alternativnu scenu.

Kompilaciju prati i objavljivanje videomaterijala sa snimanja, a neke zanimljivosti o tome kako je tekao sam proces snimanja nalaze se u bookletu ploče, koji sadrži bilješke novinara i glazbenog kritičara Marka Podruga.

Uoči izlaska kompilacije, kao jedan u nizu najavnih spotova albuma "Zagreb Calling", izlazi spot grupe Porto Morto za pjesmu "Ne Ne Ne Ne", uvrštenu u album.

Porto Morto jedan je od produkata zagrebačkog JeboTon kolektiva, a njihov glazbeni smjer temelji se na mješavini art rocka, progresivnog popa i indie elektronike. Odlično prihvaćen album "Portofon" (2019.), s kojeg na prvu osvaja suradnja s Darkom Rundekom na singlu "Hodaj", priskrbio im je tri nominacije za Porin. Prepoznatljivost grade i po naglašenom vizualnom izrazu koji je u detalje razrađen u videospotovima i na pozornici.

Spot za pjesmu "Ne Ne Ne Ne" nastao je u zagrebačkom Ksetu tijekom live izvedbi deset bandova koje okuplja kompilacija, a snimao ga je Bojan Koštić. Može se pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=60K_ru6sktI.

Tagovi: Zagreb Calling, Vedran Peternel, Darko Rundek, Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman, Denis Katanec, Porto Morto
PROČITAJ I OVO
Preminula Slađana Milošević
IN MEMORIAM
Preminula Slađana Milošević
BEOGRAD - Avangardna umetnica i pevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njena prijateljica Biljana Petrović.
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
JASNA PORUKA
Rebel Wilson: Sascha Baron Cohen neće zaustaviti objavljivanje moje autobiografije
ZAGREB - Rebel Wilson napisala je autobiografsku knjigu “Rebel Rising” koja će biti objavljena 2. travnja i u kojoj opisuje svoje nekonvencionalno putovanje od odrastanja u Australiji do uspjeha u Hollywoodu.
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
ODUŠEVLJENJE
Koja se oglasio prvi put nakon moždanog udara
BEOGRAD - Brojne ljubitelje ex yu rocka i novog vala oduševila je audio snimka, koja je prije nekoliko dana objavljena na Instagram stranici Kontakt konferencije koja je minulog vikenda održana u Beogradu.
Preminuo Abdulah Sidran
IN MEMORIAM
Preminuo Abdulah Sidran
SARAJEVO - Legendarni bosanskohercegovački. pjesnik, prozaik i filmski scenarist Abdulah Sidran preminuo je u 80. godini, javlja Klix.ba.
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
IN MEMORIAM
Preminuo francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff
PARIZ - Francuski pisac i ilustrator Laurent de Brunhoff preminuo je u petak u Sjedinjenim Državama u 98. godini, javlja francuska novinska agencija AFP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE