GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za ravnateljicu MSU u Zagrebu predložena kustosica Zdenka Badovinac

Za ravnateljicu MSU u Zagrebu predložena kustosica Zdenka Badovinac
MSU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.01.2022 / 20:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon provedenog javnog natječaja za izbor i imenovanje ravnatelja/ravnateljice Muzeja suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu, Upravno vijeće Muzeja predlaže osnivaču, Gradu Zagrebu, da za ravnateljicu imenuje kustosicu Zdenku Badovinac.

Zdenka Badovinac donedavno je bila ravnateljica Muzeja moderne umjetnosti u Ljubljani i jedna je od najcjenjenijih kustosica moderne i suvremene umjetnosti u ovom dijelu Europe, izvijestilo je Upravno vijeće Muzeja suvremene umjetnosti.

Tijekom iznimno plodne karijere, bila je autorica brojnih značajnih međunarodnih izložbi i projekata. Među ostalim, bila je čak četiri puta slovenska povjerenica na Venecijanskom bijenalu od 1993. do 2017., austrijska povjerenica za Bienale u Sao Paulu 2002. te predsjednica globalne mreže stručnjaka muzeja moderne i suvremene umjetnosti CIMAM od 2010. do 2013.

Kao dugogodišnja ravnateljica Moderne galerije u Ljubljani, postigla je brojne rezultate koji su tu instituciju proslavili u svijetu i bolje je povezali s domaćom javnošću te je uspješno vodila obnovu dviju muzejskih zgrada, današnjih Muzeja moderne umjetnosti u Tomšičevoj i Muzeja suvremene umjetnosti u bivšoj vojarni u Metelkovoj.

Iz Upravnog vijeća istaknuli su da je Zdenka Badovinac za MSU u Zagrebu predložila visoko stručan, koncepcijski i metodološki jasno razrađen, uvjerljiv, ambiciozan i realističan program rada za sljedeće četverogodišnje razdoblje.

Predloženi program s velikim poštovanjem uvažava dosadašnja postignuća, važnost, povijest i tradiciju te institucije, ali isto tako predlaže potrebne korjenite promjene radi unapređenja rada Muzeja i boljeg povezivanja s lokalnom zajednicom te pozicioniranja na međunarodnoj razini. Program se uvelike oslanja i na suradnju s domaćim suvremenim umjetnicima koji su aktivna i živa snaga njezine vizije Muzeja, stoji, uz ostalo, u priopćenju.

"Imenovanjem Zdenke Badovinac ravnateljicom Muzeja suvremene umjetnosti, ta institucija, kao i grad Zagreb, dobit će vrhunsku stručnjakinju i dokazano sposobnu lidericu", ocijenili su iz Upravnog vijeća MSU-a.

Tagovi: Zdenka Badovinac, Muzej suvremene umjetnosti
PROČITAJ I OVO
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
DOGAĐAJI
Ove godine Noć muzeja na prigodnu temu Muzeji - između stvarnog i digitalnog
ZAGREB - Ovogodišnja, sedamnaesta po redu Noć muzeja održat će se 28. siječnja u uvjetima sličnima prošlogodišnjima - online i tamo gdje je to moguće 'uživo', uz prigodnu temu "Muzeji - između stvarnog i digitalnog".
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
NATJEČAJ
Nakladnik V.B.Z. pokrenuo literarni natječaj za mlade do 18 godina
ZAGREB - Smatrajući kako je potrebno mladima dati prostor za literarno promišljanje o temama koje ih zaokupljaju, nakladnička kuća V.B.Z. pokrenula je književni natječaj "Sve je lako kad si mlad?" za kratku priču za mlade do 18 godina.
Klasični rock albumi navršavaju 50 godina
DISKOGRAFIJA
Klasični rock albumi navršavaju 50 godina
PARIZ - Mora da je bilo nečeg posebnog u vodi 1972. godine. Ta je godina svijetu dala nekoliko rock klasika, i jednog koji je naizgled pao iz svemira, a definirali su rock glazbu i stvorili obrazac za uzbudljivo i plodno desetljeće.
Umro jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza
IN MEMORIAM
Umro jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza
ZAGREB - U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza koji je više od pola stoljeća dirigirao po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, izvijestio je u ponedjeljak navečer HRT.
Hrvatski P.E.N. prosvjeduje protiv srbijanskog prisvajanja dubrovačke književnosti
REAKCIJE
Hrvatski P.E.N. prosvjeduje protiv srbijanskog prisvajanja dubrovačke književnosti
ZAGREB - Hrvatski P.E.N. centar izrazio je u ponedjeljak prosvjed protiv novoga srbijanskog zakona u kojem prisvajaju dubrovačku književnost do 1867. godine te ističe kako su odredbe u zakonu neutemeljene i neprihvatljive, kao i stalno posezanje za hrvatskom kulturnom baštinom i prostorom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE