GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vuković Runjić: Od sljedećeg tjedna kreće isplata sredstava iz proračuna za kulturu

Vuković Runjić: Od sljedećeg tjedna kreće isplata sredstava iz proračuna za kulturu
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.05.2020 / 17:15
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Reaktivacijom zagrebačkog gradskog proračuna Grad Zagreb ponovno će od sljedećeg tjedna početi s isplatom programskih sredstava za kulturu, najavila je u ponedjeljak pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, koja je naglasila poseban fokus na nezavisnu scenu.

"Dobra je vijest da idućeg tjedna prestaje suspenzija gradskog proračuna, privremena mjera obustave isplate proračunskih sredstava, pa ćemo konačno moći nastaviti sa svojim substancijalnim poslom, a to je da svesrdno pomažemo kulturu - kako naše ustanove koje nismo ni prestali pomagati, tako i našu nezavisnu scenu kojoj ćemo maksimalno izaći u susret, znači, već od idućeg ponedjeljka", rekla je Vuković Runjić na konferenciji za novinare u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU).

Naglasila je da je proračunski udjel gradskih sredstava za kulturu "bio i ostao 6 posto", te da "nije istina da kultura trpi neka razorna oštećenja", dodavši da proračun za kulturu rebalansom neće pretrpjeti nikakva veća oštećenja.

Napomenula je kako je zaključak koji je stavljen izvan snage na prošlotjednoj skupštini, morao biti stavljen izvan snage jer je bila neprovediva jedna od njegovih pet točaka, ona po kojoj se u vrlo kratkom roku svim korisnicima trebalo platiti 70 posto sredstava, što je, kako je navela, "u uvjetima pandemije i potresa i posljedične suspenzije proračuna doista bilo neodrživo".

Raspravu koja je počela nakon stavljanja izvan snage tog zaključka smatra imaginarnom, "jer proračun za kulturu je doista 6 posto sveukupnog gradskog proračuna, za razliku od recimo državnog, koji je za kulturu manji od 1 posto".

"Ništa se tom proračunu nije dogodilo i, nakon suspenzije proračuna, mi dalje nastavljamo raditi s našim korisnicima, pogotovo s onima koji nas najviše trebaju a to je naša nezavisna scena", poručila je. Dodala je kako Grad o njima nije ni prestao brinuti, ali da zbog katastrofe koja je pogodila Zagreb normalno funkcioniranje nije bilo moguće.

Najavila je da će Grad pomoći sve programe koji su se održali, kao i one koji će svoje programe premjestiti u drugi dio godine, podržat će online umjetnost i naći modele financiranja online projekata, a isto će tako naći načina da pomogle i onima koji programe nisu mogli održati.

"Nikada nam nije palo ni na kraj pameti da ne pomažemo kulturu, jer to je upravo ono zašto Ured za kulturu postoji", rekla je Vuković Runjić dodavši da je naglasak cjelokupnih gradskih financija na pomaganju onima koji su doista ostali bez svega.

"Dalje sada nastavljamo punim jedrima, naš proračun je ostao velik, neće biti oštećen i mislim da ćemo apsolutno svim našim korisnicima izaći u susret i da će se oni u to i sami vrlo brzo uvjeriti", poručila je.

Reaktivacija kulturnih sadržaja

Na konferenciji za novinare održanoj na Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava 18. svibnja i koji ove godine koincidira s ponovnim otvaranjem ustanova u kulturi nakon dvomjesečne pauze zbog mjera suzbijanja širenja koronavirusa, pročelnica Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba izrazila je zadovoljstvo što je postupno popuštanje epidemioloških mjera omogućilo reaktivaciju kulturnih sadržaja glavnoga grada.

"Dolazi do daljnje relaksacije mjera, posljedica čega je poziv ljudima da se mogu slobodno vratiti u kina, kazališta, muzeje. Svega onoga čega nije bilo zadnjih dva mjeseca sada će opet u izvjesnoj mjeri biti, naravno, uz držanje distance i u objektima onih ustanova koje nisu teško stradale u katastrofalnom potresu koji je pogodio grad", rekla je Vuković Runjić.

Istaknula je da su neki muzeji već prije otvorili svoja vrata, pa su tako posjetitelji već dobrodošli u Etnografski muzej, MSU, u Tehnički muzej Nikola Tesla, Galeriju Klovićevi dvori, te Muzejsko-memorijalni centar Dražen Petrović, a ovih će dana svoja vrata otvoriti i Muzej grada Zagreba.

Što se tiče kazališta, vrata uskoro otvaraju Zagrebačko kazalište mladih (ZKM), HNK u Zagrebu, Satiričko kazalište Kerempuh, Zagrebačko kazalište Lutaka, Gradsko kazalište Trešnja, a dio programa na otvorenom izvest će i Gradsko kazalište Žar ptica.

Na konferenciji su sudjelovale i ravnateljica Tehničkog muzeja Nikola Tesla Markita Franulić, te ravnateljica Centra ta kulturu i film August Cesarec Maja Jurić Ivoš. Obje su izrazile zadovoljstvo što objekti kojima upravljaju nisu teže pogođeni potresom, te najavile programe uz provođenje svih propisanih epidemioloških mjera kako bi se svi posjetitelji ali i zaposlenici mogli osjećati što sigurnije.

Kino Kinoteka već danas otvara vrata poslijepodnevnom projekcijom u 17,30 sati, a Juriš Ivoš najavila je svakoga dana dvije do tri projekcije. Također, svoja vrata uskoro otvara i Ljetna pozornica Tuškanac koja bi i ove godine trebala raditi puna tri ljetna mjeseca.

I Tehnički muzej Nikola Tesla, koji je posjetitelje otvoren od 5. svibnja, provodi sve epidemiološke mjere zaštite, te je, uz ostalo, ograničen broj posjetitelja na 45 u isto vrijeme.

Ravnateljica muzeja čestitala je svim kolegama Međunarodni dan muzeja, kojim povodom taj muzej ima online program "Sedam minuta muzeja", prilagođena stručna vodstva kroz Muzej za posjetitelje na daljinu. Najavila je od ovog tjedna i otvaranje najvećih atrakcija toga muzeja - Kabineta Nikole Tesle, Rudnika i Planetarija, kao i, sljedeći tjedan, obilježavanje Svjetskog dana pčela.

Tagovi: Milan Vuković Runjić, Grad Zagreb, nezavisna kulturna scena, isplata programskih sredstava za kulturu
PROČITAJ I OVO
Scorsese priprema film o Sinatri
PROJEKTI
Scorsese priprema film o Sinatri
LOS ANGELES - Nakon što je prošle godine imao deset nominacija za Oscara, Martin Scorsese ima dva nova projekta u pripremi, od kojih je jedan biografski film o Franku Sinatri.
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE