GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima

Vlada odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima
POTPORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 16:44
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Vlada je odlučila dodijeliti potpore samostalnim umjetnicima, samozaposlenima i nezavisnim profesionalcima u kulturi te je zadužila Ministarstvo financija i Ministarstvo kulture i medija da u ovoj godini osiguraju dodatnih 20 milijuna kuna za izravne potpore kulturnom sektoru.

Odluku o tome donijela je na sjednici u ponedjeljak, a potpore će se distribuirati kroz krizni fond za potporu likvidnosti kulturnog sektora - samostalnih umjetnika, samozaposlenih i nezavisnih profesionalca u kulturi.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek istaknula je kako je riječ o pomoći djelatnosti koju obilježavaju specifični oblici rada i nije obuhvaćena mjerama HZZ-a te im se pomaže putem posebnog fonda Ministarstva kulture i medija.

"Kroz javni poziv koji smo sad raspisali prikupit ćemo precizne podatke o prihodima samostalnih umjetnika tijekom teške 2020. godine i onda temeljem tih podataka od ožujka nastaviti bilo s mjerama izravnih potpora ili provođenjem ad hoc natječaja, kako bi omogućili njihov rad i u ovim posebnim okolnostima", rekla je.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako je ova odluka poruka da je kultura važna i u vrijeme pandemije te potresa.

Hrvatskome saboru Vlada je s današnje sjednice uputila Izvješće o učincima provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a temeljem zaključka Sabora koji je Vladu zadužio da mu to izvješće podnosi tri puta godišnje, dok je na snazi Odluka o proglašenju epidemije bolesti covid-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2 u Republici Hrvatskoj, donesena 11. ožujka prošle godine.

U izvješću se detaljno navode i obrazlažu učinci provedbe mjera iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, vezano uz suzbijanje epidemije bolesti covid-19

"Predmetnim izvješćem izlažu se učinci provedbe mjera u području zdravstva, socijalne skrbi, gospodarstva i društvenih djelatnosti, provedbe ostalih mjera javnozdravstvene zaštite, mjera u obveznom zdravstvenom osiguranju, znanosti i obrazovanju, unutarnjim poslovima, sanitarno-inspekcijskom nadzoru te ostali učinci postignuti mjerama iz Zakona", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Tagovi: potpore samostalnim umjetnicima, Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković
PROČITAJ I OVO
Podgorica će dobiti park posvećen Balaševiću
POTEZI
Podgorica će dobiti park posvećen Balaševiću
PODGORICA - Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković najavio je da će na preko 5.000 metara kvadratnih posaditi 68 sadnica razlicitih vrsta drveća.
Njemačka hit serija u produkciji Netflixa snimana u Hrvatskoj
SERIJE
Njemačka hit serija u produkciji Netflixa snimana u Hrvatskoj
BERLIN - „Plemena Europe“, nova njemačka serija na Netflixu, donosi priču o borbi na život i smrt između malih plemena poslije apokalipse. O seriji, snimanoj i u Hrvatskoj, kritičari su podijeljenih mišljenja.
Kusturica kandidat za akademika
SANU
Kusturica kandidat za akademika
BEOGRAD - Režiser Emir Kusturica i predsednik Matice srpske Dragan Stanić predloženi su za članstvo u Odeljenju za jezik i književnost SANU.
Lady Gagi vraćeni njezini psi
EPILOG
Lady Gagi vraćeni njezini psi
NEW YORK - Dva francuska buldoga Lady Gage, koji su ukradeni za vrijeme šetnje u Hollywoodu, pronađena su zdrava i sigurna.
Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a
PRIZNANJA
Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a
ZAGREB - Godišnje nagrade i priznanja za postignuća u likovnoj umjetnosti Hrvatskog društva likovnih umjetnika dodijeljene su u petak u Muzeju za umjetnost i obrt, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE