GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Više od 1.100 programa u 10. Noći knjige u petak diljem Hrvatske

Više od 1.100 programa u 10. Noći knjige u petak diljem Hrvatske
NAJAVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.04.2021 / 14:02
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Više od 1.100 programa u 223 grada i mjesta diljem Hrvatske pripremili su sudionici 10. Noći knjige koja će u petak, 23. travnja, pod motom "Ljekovita moć knjige" obilježiti Svjetski dan knjige i autorskih prava te Dan hrvatske knjige.

Jubilarnu obljetnicu manifestacije koja se u deset godina razvila u najmasovnije kulturno događanje posvećeno poticanju kulture čitanja u Hrvatskoj, na konferenciji za novinare organizatorima je u ponedjeljak čestitala ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. Istaknula je kako je riječ o projektu koji njezino ministarstvo financira od samoga početka, a ove godine on se odvija u godini koju je Vlada proglasila Godinom čitanja, čije će aktivnosti biti intenzivirane upravo na samu Noć knjige.

"Ova godina, kad ne možemo sudjelovati u brojnim kulturnim događanjima koja pretpostavljaju okupljanje većeg broja ljudi, idealna je za podsjetiti naše sugrađane na važnost i vrijednost čitanja", rekla je Obuljen Koržinek.

Ministarstvo je, kako je napomenula, pripremilo niz aktivnosti, vrijednih projekata i dodatnih ulaganja usmjerenih prema knjizi i čitanju, a simbolično će početi 23. travnja, na samu Noć knjige, te se nastaviti do konca godine, ali i dalje. Istaknula je kako je do sada dodijeljena većina sredstava koje Ministarstvo osigurava za knjigu i nakladništvo, a ukupno će za poticanje knjige i čitanja te otkup knjiga iz nacionalnih izvora u 2021. biti osigurano više od 50 milijuna kuna.

Što knjiga može učiniti za nas?

U programu 10. Noći knjige s više od 1.100 događanja sudjeluje gotovo 590 organizatora programa iz 223 grada i mjesta diljem Hrvatske. Tema ovogodišnje manifestacije je "Ljekovita moć knjige", a zaštitno lice pripovjedačica i krojačica ljekovitih priča babuška Knjiguška.

"Mi se već deset godina intenzivno pitamo što mi to možemo učiniti za knjigu. Ove godine, u kontekstu osobitosti vremena, odlučili smo se pitati što to knjiga može učiniti za nas", rekla je članica organizacijskog odbora iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Dobrila Zvonarek. Dodala je da je Noć knjige započeta 2012. "kao entuzijastična i simpatična ali skromna inicijativa", a do danas je narasla u najmasovniju kulturnu manifestaciju u Hrvatskoj po broju sudionika, prijavljenih programa ali i raznovrsnih dionika.


Desetoj Noći knjige prigodnim programima pridružilo se i više od 300 škola, vrtića i drugih ustanova iz kulture i znanosti, te 130 narodnih knjižnica. Programe najavljuju i bolnice, turistički vodiči, udruge, mjesni odbori, dječji domovi, domovi za starije i mnogi drugi, a odvijat će se i online i uživo, među ostalim i u parkovima, uz rijeke, more, na platoima knjižnica, na trgovima i ulicama.

U Noći knjige ponovno sudjeluju i HŽ Putnički prijevoz i Jadrolinija, pa će, kako je rekla Vanja Štalec iz organizacijskog odbora, građani koji 23. travnja putuju vlakom na relaciji Zagreb – Sisak slušati zvučne knjige s prve mobilne aplikacije za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku Book&Zvook. Također, na deset brodskih linija diljem Jadrana putnici će slušati priče pripovjedačice Lee Đido Božak.

Štalec je izrazila osobito zadovoljstvo novim programom Noći knjige osmišljenim u suradnji s produkcijskom kućom koja stoji iza aplikacije Book&Zvuk, pod nazivom "Priče koje liječe", u sklopu kojega će se na dječjim odjelima prijavljenih bolnica emitirati audiopriče za djecu, a priče će hrvatskim bolnicama biti bez naknade ustupljene na trajno korištenje.

Dva istraživanja i tri analize čitalačkih navika

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, portal za knjigu i kulturu Moderna vremena i Hrvatska udruga školskih knjižničara.

Predsjednik ZNK HGK Slavko Kozina najavio je posebnu akciju platforme "Knjiga svima i svuda" od 23. do 30. travnja, u kojoj će 120 knjižara i više od 90 nakladnika ponuditi sajamske cijene knjiga. Kao posebnost ovogodišnjega izdanja izdvojio je i pokretanje "povezivanja knjige s likovnom umjetnošću" u suradnji s Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tako će kod III. gimnazije u Bužanovoj ulici u Zagrebu biti izrađen mural posvećen jednom od najpoznatijih hrvatskih dječjih romana "Smogovci", uz prisutnost autora Hrvoja Hitreca.

U sklopu Noći knjige tradicionalno se objavljuju najnoviji podaci o čitanosti i kupovanju knjiga u RH. Član organizacijskog tima i jedan od pokretača manifestacije Noć knjige Mišo Nejašmić istaknuo je da su ove godine napravljena dva istraživanja i tri analize kojima će se široj javnosti predstaviti kako se naše društvo odnosi prema knjizi i čitanju, uključujući i kako je fenomen pandemijskog života utjecao na čitanje i kupovinu knjiga, te analizu kako su proteklih deset godina hrvatski izdavači producirali knjige po raznim područjima, te koliko su u tome bili uspješni. Također je provedena i analiza čitalačkih navika i mogućnosti čitanja na raspolaganju slijepim i slabovidnim osobama.

Kako ove godine ponovo neće biti uobičajenog otvorenja u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, rezultati će iznimno biti objavljeni u sklopu posebne emisije na Trećem programu Hrvatske radiotelevizije u petak 23. travnja u večernjim satima.

Nadalje, 10. Noć knjige imat će i humanitarni karakter. Zahvaljujući suradnji s Veleposlanstvom Rusije, kontejnersko naselje u potresom pogođenoj Glini dobit će kontejner s knjigama koji će služiti kao dječja igraonica i priručna dječja biblioteka.

U suradnji s Hrvatskom udrugom školskih knjižničara proveden je i nagradni literarni natječaj Ljekovita lektira, na koji je pristiglo 179 učeničkih radova iz 70 škola u 17 županija, a najbolji radovi bit će objavljeni 23. travnja na mrežnim stranicama Noći knjige i Hrvatske udruge školskih knjižničara.

Tagovi: Noć knjige, Ljekovita moć knjige, Zajednica nakladnika i knjižara, Hrvatska gospodarska komora
PROČITAJ I OVO
Croatian.film postaje online baza hrvatske kinematografije
BAZA
Croatian.film postaje online baza hrvatske kinematografije
ZAGREB - Internetska platforma croatian.film svoj će dosadašnji sadržaj posvećen hrvatskom kratkometražnom filmu obogatiti svim formama i žanrovima, čime postaje središnje online mjesto za domaće filmove kratkog, srednjeg i dugog metra.
Brit Awards: Taylor Swift Global Icon, Dua Lipa uzela dvije nagrade
GLAZBENE NAGRADE
Brit Awards: Taylor Swift Global Icon, Dua Lipa uzela dvije nagrade
LONDON - Održana je 41. dodjela britanskih glazbenih nagrada Brit Awards u londonskoj O2 areni u prvom većem glazbenom događaju pred publikom koja nije morala nositi masku i paziti na fizički razmak u više od godinu dana - Dua Lipa je odnijela dvije nagrade, a Taylor Swift je pripao Global Icon Award.
Filmski festival Karlovy Vary planira povratak u kolovozu
PLANOVI
Filmski festival Karlovy Vary planira povratak u kolovozu
KARLOVY VARY - Filmski festival Karlovy Vary, koji se održava u gradu poznatom po izvorima tople vode na zapadu Češke, planira ponovno 2021. godine odmotati svoj crveni tepih, dok su organizatori u utorak najavili kasniji datum nego inače.
Laušević: Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni, i van scene (VIDEO)
DIRLJIVO
Laušević: Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni, i van scene (VIDEO)
Laušević: Mira Furlan je bila plave krvi, i na sceni, i van scene (VIDEO)
BEOGRAD - " I kad bi i briljirala u ulozi neke prostakuše, plemkinja u njoj je potkazivala. Nije je mogla uniziti nijedna uloga, nijedna životna situacija."
Slađana Milošević u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja
PROBLEMI
Slađana Milošević u bolnici zbog unutrašnjeg krvarenja
BEOGRAD - Multimedijalna umetnica Aleksandra Slađana Milošević oglasila se iz bolnice za portal Nova.rs, nakon što je prethodnog dana hospitalizovana zbog unutrašnjeg krvarenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE