GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Venecija: Ovacije za Najsretnijeg čovjeka na svijetu

Venecija: Ovacije za Najsretnijeg čovjeka na svijetu
PREMIJERA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2022 / 17:46
Autor: SEEbiz / H
VENECIJA - Novi film makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske Najsretniji čovjek na svijetu, koji nastaje u koprodukciji hrvatske kuće Terminal 3, koproducentice Vanje Sremac, premijerno je prikazan 2. rujna u dvorani Sala Darsena 79. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji, u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orrizonti). Publika je film doživjela emotivno te je ekipu filma nagradila višeminutnim ovacijama.

"Bilo je nevjerojatno iskustvo gledati film na Venecijanskom festivalu i doživjeti koncentraciju zahtjevne festivalske publike tijekom projekcije, a onda i njihove reakcije na kraju filma. Takvo oduševljenje potvrđuje da ova priča o mogućem početku dijaloga i pomirenju sasvim sigurno nadrasta lokalni i regionalni okvir. Sjajan je osjećaj biti hrvatski koproducent ovako važnog europskog filma," rekla je Vanja Sremac (Terminal 3), hrvatska koproducentica filma Najsretniji čovjek na svijetu.

Na emotivnu premijeru osvrnula se i redateljica filma, Teona Strugar Mitevska:

"Ovacije publike su me iznenadile i duboko ganule. Gledatelji su zaista bili dirnuti. Što se više može očekivati? Prilikom stvaranja filma, moraš utjecati na ljude, izazvati osjećaje, a danas smo u dvorani osjetili upravo to."

"Bilo je prekrasno, ovo je bio veličanstven doživljaj s puno suza i emocija. Naš film nije mogao imati svjetsku premijeru na boljem mjestu," dodala je glavna producentica filma Labina Mitevska, koja u filmu i glumi.

Svjetska premijera filma održala se u dvorani Sala Darsena, uz gostovanje filmske ekipe predvođene redateljicom Teonom Strugar Mitevskom, producenticom i glumicom Labinom Mitevskom, scenaristicom Elmom Tataragić i glumcima Jelenom Kordić Kuret i Adnanom Omerovićem. Film se na venecijanskoj Mostri prikazao u sklopu natjecateljskog programa Horizonti (Orrizonti), posvećenom autorima čiji filmovi predstavljaju nove trendove u izražavanju i estetici međunarodne kinematografije.

Najsretniji čovjek na svijetu film je o Asji, četrdesetogodišnjakinji bez partnera, koja živi u Sarajevu. Da bi upoznala nekog novog, jednu subotu završi na speed datingu. Spajaju je sa Zoranom, 43-godišnjim bankarom. Međutim, Zoran ne traži ljubav, već oprost.

Film je nastao u produkciji Sisters and Brother Mitevski (Sjeverna Makedonija) s Entre chien et loup (Belgija), Vertigo (Slovenija), Frau Film (Danska), Terminal 3 (Hrvatska) i SCCA/pro.ba (Bosna i Hercegovina), a podržan je sredstvima Agencije za film Sjeverne Makedonije, Danskog filmskog instituta, Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo te europskog fonda Eurimages, uz potporu Belga Productions, Tax Shelter via Belga Films Fund i FS Viba film. Međunarodni prodajni agent je francuski Pyramide International.

Više detalja o filmu, uključujući fotografije i intervju s redateljicom, možete pronaći na OVOJ poveznici.

Najsretniji čovjek na svijetu nakon Venecije "putuje" u Kanadu, gdje će sjevernoameričku premijeru imati na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

U Veneciji se prikazuje i debitantski igrani film redateljskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića, Jeste li vidjeli ovu ženu, koji nastaje u koprodukciji s hrvatskom kućom Dinaridi Film, a čija je koproducentica Tena Gojić. Film će premijeru imati 8. rujna u sklopu paralelnog programa Tjedan kritike (Settimana Internazionale della Critica).

U oba filma glumi hrvatska glumica Ksenija Marinković.

Venecijanska Mostra odvija se od 31. kolovoza do 10. rujna, a više detalja o festivalu potražite na službenoj stranici.

Naslovna fotografija: ekipa filma Najsretniji čovjek na svijetu na svjetskoj premijeru na 79. Međunarodnom filmskom festivalu u Veneciji; scene iz filma Najsretniji čovjek na svijetu.

Tagovi: Najsretniji čovjek na svijetu, Venecijalnski filmski festival, Ksenija Marinković, Teona Strugar Mitevska
PROČITAJ I OVO
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper
KONCERTI
Kraftwerk najavljuje koncert u Dresdenskoj operi Semper

BERLIN - Legendarni njemački elektro-pop bend Kraftwerk održat će svoj jedini ovogodišnji koncert u Njemačkoj u baroknoj opernoj kući Semper u istočnom gradu Dresdenu 14. rujna.
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
FILMOVI
Premijera filma Marka Šantića Zbudi me
ZAGREB - Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar ZBUDI ME od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
FRANŠIZA
Muzej iluzija otvoren i u Kopenhagenu i najveći je dosad
KOPENHAGEN - Muzej iluzija, originalni hrvatski brend koji danas postoji na već više od pedeset lokacija diljem svijeta, otvoren je i u popularnoj ulici Strøget u samom centru Kopenhagena, kao dosad najveći privatni europski muzej te globalno prepoznate franšize.
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
STAVOVI
Banović: Ne vjerujem Matanićevom kajanju
ZAGREB - "Nemoguće da nisu znali, svi su znali, svi koji su uključeni direktno u ta snimanja, produkcije.. To je znakovito, tko se od njega sad ograđuje i kako."
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
NAJAVE
Stereosonic Music Festival u lipnju u Areni Zagreb
ZAGREB - Zagreb sredinom lipnja postaje epicentar na karti najvećih svjetskih glazbenih dogadjanja. U periodu od 14. do 15. lipnja zagrebačka Arena će biti domaćin Stereosonica, velikog svjetskog festivala elektronske glazbe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE